İyi Sosyaller. Sık sık konusu açılan oyun kolu önerisi başlıklarındaki kullanıcılara yardımcı olabilmek adına yaklaşık 5 aydır kullandığım Fantech Shooter III oyun kolu hakkındaki görüşlerimden bahsetmek istiyorum. Umarım birilerine yardımım dokunur. Ama öncesinde şunu söylemem lazım: Ben bu kolu yalnızca tek oyunculu oyunlarda kullandım ve hiç gecikme sorunu hissetmedim. Online oyunlara hiç girişmedim. Eğer rekabetçi oyunlar için kol arıyorsanız, milisaniyelik gecikmeler sizin için sorun ise daha üst seviye kollara bakmanızı öneririm.
TASARIM
BAĞLANTI
TUŞLAR
ŞARJ
BENİM GÖZÜMDEN CİHAZIN EKSİLERİ
BENİM GÖZÜMDEN CİHAZIN ARTILARI
Kullanım sürecim boyunca gözlemlerim bu şekilde. Umarım yardımcı olmuştur. İlk "Rehber" yazım. Eğer bir yanlışımı veya eksiğimi gördüyseniz eleştiride bulunarak beni bilgilendirebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. İyi Sosyaller Ahâli.
TASARIM
- 4 farklı renk seçeneği mevcut. Ben beyaz renklisini tercih ettim. Çok şık bir görüntüsü var, ancak kir gösterdiğini ve dekor amaçlı yerleştirilmiş çentikleri kürdan benzeri ince şeylerle ara ara temizlenmesi gerektiğini belirteyim.
- RGB konusunda çok ışıl ışıl bir kol değil. Yalnızca logo kısmı belirgin bir RGB aydınlatmaya sahip. Bunun yanında analog tuşlarında da hafif bir aydınlatma mevcut. Tek renk mavi ışık yayıyor.
- Ağırlık konusunda kılavuza göre 187 gram ağırlığında. Xbox koluna kıyasla daha hafif. Eli yormayacak ağırlıkta; ben günlük 5-6 saat oyun oynayan biriyim.
- Tutuş konusunda da yine gayet rahat. Hafif tırtıklı yapısıyla kolay tutuş sağlıyor. Terlemelerde dahi çok sorun yaşatmadığını söyleyebilirim.
BAĞLANTI
- Type-C ve Type-A uçlu kablo (kutu içerisinden çıkıyor), Type-A uçlu kablosuz dongle ve Type-C uçlu kablosuz dongle ile bağlantı sağlanabiliyor. Üstelik hem kablolu hem de kablosuz şekilde 1000 Hz desteği sunuyor.
- Windows, Android, PS3, gerekli güncellemeler ile PS4 ve Switch için uyumlu. Ben yalnızca Android ve Windows için kullandım.
TUŞLAR
- Analog tuşları Hall-Effect özellikli, yani drift problemine karşı ekstra dayanıklı. Hall-Effect, sıradan kolların aksine mekanik değil, manyetik bir sistemle çalışır. Bu da zamanla aşınma ve dolayısıyla drift problemi yaşanmasının önüne geçer. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.
- Analog tuşu hakkında bir de parmağın pozisyonu konusuna değineyim. Farklı boyutlarda analog tuşu çıkmıyor kutu içeriğinden, fakat var olan gayet kullanışlı. Tuşun ortası çok derin değil, fakat kenarları kalın çizgilerle dolu. Parmağın kayması kolay kolay olmaz.
- Tetik tuşlarına, yani arkadaki tuşlara gelecek olursak, burada da tatlı bir ayar yakalanmış. Xbox koluna kıyasla biraz daha sert bir tetik tuşu var. Ölü bölge var ama çok düşük. Dokunmatik gibi hassas değil ama kendini hissettirecek bir hassasiyetsizlik de yok.
- Makro ataması yapmak isterseniz bunda diğer kolların aksine daha farklı bir makro ataması var. Normalden daha uğraştırıcı bir süreç. Hiç makro atamasıyla uğraşmadığım için yanlış bilgilendirme yapmak istemiyorum, fakat bilmenizde fayda var. Bu, sıradan bir oyuncunun kolay kolay ihtiyaç duymayacağı bir özellik.
- R1 ve L1 tuşları her noktadan basabileceğiniz şekilde tasarlanmış. Bu özelliği maalesef bu fiyattaki kontrolcülerde göremiyoruz. Bu fiyat aralığındaki kollarda tuşların sağlıklı şekilde algılayabildiği noktalar el için ergonomik olmayan noktalar oluyor.
- X, Y, A, B tuşları kabartma olarak eklenmiş. Ortalama tuşlar. Sadece kabartmaların içinde zamanla çok kir birikiyor. Buraların da ara ara temizlenmesi gerekiyor. Fiyat/performans açısından malzeme kalitesi tatmin edici. Çok premium bir hissiyatı yok.
- Ayarlanabilir 3 farklı titreşim modu mevcut.
ŞARJ
- Cihazın en bariz eksisi şarjını göremiyor oluşunuz. Ne cihaz üzerinden ne de uygulaması üzerinden şarjını öğrenememek gerçekten saçma olmuş. 600 mAh bataryaya sahip ve kağıt üzerinde 20 saat kullanım süresi sunuyor, fakat ben hiç şarjını bitirecek şekilde kullanmadım. Günde 5-6 saat bilgisayar oynayan biri olarak en kötü 2 günde bir şarja takıyorum. Max ne kadar gideceğini bilmiyorum, ama insancıl oynama sürelerinde 2-3 günü çıkarır diye düşünüyorum.
BENİM GÖZÜMDEN CİHAZIN EKSİLERİ
- Şarj konusu can sıkıcı.
- Sık temizlik istemesi.
- Bağlantı sağlandığı zaman dongle çok güçlü şekilde parlıyor. Karanlıkta rahatsız edici olabiliyor.
- Aktif bir Dead Cells oyuncusu olarak en çok uyuz olduğum nokta analog tuşlarındaki bir sorun: Tuşu en sağ noktaya dayadığımda koşuyorum. Tuşu bıraktığım zaman, tuş merkez noktasına dönerken hızlanması nedeniyle anlık olarak merkezin hafif sol tarafına kayıyor. Bu da sağa doğru giderken tuşu bıraktığımda karakterin sola dönmesine sebep oluyor. Özellikle Boss fightlarda ciddi sorun yaratıyor.
BENİM GÖZÜMDEN CİHAZIN ARTILARI
- R1 ve L1 tuşlarının geniş ve ergonomik olması.
- Hall-Effect ile drift problemine karşı ekstra dayanıklı olması.
- 1800 TL fiyatıyla ulaşılabilir olması.
- Hafiflik.
- Birçok cihazla uyumlu, hem kablolu hem kablosuz 1000 Hz desteği.
- Type-C ile birlikte gelmesi.
Kullanım sürecim boyunca gözlemlerim bu şekilde. Umarım yardımcı olmuştur. İlk "Rehber" yazım. Eğer bir yanlışımı veya eksiğimi gördüyseniz eleştiride bulunarak beni bilgilendirebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. İyi Sosyaller Ahâli.