İstanbul'da bir yerden Xiaomi Note 8 model telefon alacaktım. IMEI sorgulattığım zaman Blackbery marka yazdığını gördüm. IMEI 1 slotu boş 2. slotta Blackbery markaya kayıtlı bir IMEI var. Fiyat olarak çok makul fiyat verdi. Alsam sorun olur mu?
Kaçak bir telefon, imei numarası yakalanırsa cihaz telefon özelliğini kaybeder, bir telefoncuya götürüp, tekrar sahte bir imei numarası ile açtırılabiliyordu. Eskiden.
Şimdi hala öylemi bilmiyorum.
Bir ara bu işler zorlaşmıştı, tekrar bir yasal boşluk buldular mı?
Bilmiyorum.
Yarın öbür gün bir şekilde kapanmayacağının garantisi yok. Tek garantiniz satıcı şahıs. Eğer o BlackBerry telefonun IMEI numarasını başka telefona atarlarsa aldığınız telefon kapanır. O zaman da gidip tekrardan başka bir IMEI attırmanız gerekir. Ucuz ama riskli işler.
Yarın öbür gün bir şekilde kapanmayacağının garantisi yok. Tek garantiniz satıcı şahıs. Eğer o BlackBerry telefonun IMEI numarasını başka telefona atarlarsa aldığınız telefon kapanır. O zaman da gidip tekrardan başka bir IMEI attırmanız gerekir. Ucuz ama riskli işler.Eki Görüntüle 622768
Yargıtay, 'elektronik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış olan cihaz' anlamına gelen klonlanmış telefon bulundurmanın mahkumiyet gerektirdiğine hükmetti.
Genellikle yurt dışından kaçak olarak getirilen telefonlarda IMEI sıfırlanma işlemi yapılır. Ama ülkemizde çalınan telefonlarda polisin bulamaması için sim kartı çıkartılıp telefoncuya götürülüp IMEI sıfırlanıp çalınan telefon yeni telefon gibi ucuza satılır ve haksız kazanç elde edilir. Bizim polisimiz ise çalınan telefonun takibini yapamadığı ve bunun için izinler gerektiği ve siz izin alana kadar hırsız şahıs telefon IMEI sıfırladığı için çalınan telefonun üstüne buzlu bir su içebilirsiniz. Polisimizin tek yapabildiği sim kartını takibe almaktır telefonu değil. Ama profesyonel hırsızlar bir daha asla aynı sim kartı takacak kadar aptal değil. Sonuç olarak IMEI sıfırlanmış telefonlar yasal olmadığı için neredeyse yarı fiyatına ucuza satılır. Garanti tahmin ettiğiniz gibi satıcıdır bir problem olduğunda satıcıyla konuşmaktan başka hiçbir şey yapamazsınız çünkü aldığınız telefon yasal değil. Şikayet etmeniz durumunda yasal olmayan telefon almak hakkında üzerinizde suç yaptırımı olabilir ve satıcıya. Ama sizin haberiniz olmasa bile genede bir şey fark edebileceğini sanmıyorum.