Farklı üretim koduna sahip RAM modüllerini birlikte kullanmak güvenli mi?

Eray Alper

Megapat
Daha fazla  
Crucial CT32G48C40s5.C16A1 ve Crucial CT32G48C40s5.M16A1 RAM'leri aynı anda kullanabilir miyim, bir uyumsuzluk veya stabilite sorunu gibi sorunlar yaşar mıyım? İkisinin farkı nedir, CT32G48C40s5.C16A1 modelindeki '.M16A1' ne demektir, CT32G48C40s5.C16A1 modelindeki '.C16A1' ne demektir?
Öncelikle iki RAM'in de her şeyi aynı, herhangi bir farklılık göremedim.
32 GB DDR5.
4800 MHz.
40CL.
1.1v
Notebook (laptop için bu arada, RAM özelinde olduğu için masaüstü bölümüne konu açtım, yanlış ise özür dilerim.)
Bu RAM'leri aldım, laptop daha gelmediği için test edemiyorum, iki farklı satıcıdan tamamen aynı model koduna sahip aynı iki RAM'i almıştım, daha ucuza geliyor diye. Fakat alınca gördüm sondaki kodların biri M16A1, diğeri C16a1.
Fiziksel olarak görünürde bir fark var, birinin PCB'sinde 94V-0 341, diğerinde ise 94V-0 321 yazıyor. Bilen biri açıklayabilir mi, farklı olan nedir ve kullanımda bir problem olur mu?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-04-09 at 15.57.40.jpeg
    WhatsApp Image 2025-04-09 at 15.57.40.jpeg
    140,8 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleyen: Moderatör:
CL ve Frekans değerleri aynı.
Farklı bile olsa genelde birlikte çalışmalarına engel değil ve sorun çıkmaz.
ANCAK
Bazı anakartlar çok seçici olabilir. Nadiren de olsa aynı değerlere sahip RAM'ler bile modüllerdeki bir farklılık nedeni ile uyum sorunu çıkarabilir.

Açıkçası yukarıda bahsi geçen RAM ler bakımından sorun yaşama ihtimali yok denecek kadar az. Taktığınızda RAM leri görmüşse sorun yok demektir ve bu farklılık başka bir soruna da sebep olmaz.

Kodlar.. Her üretici farklı kodlama yöntemi kullanabilir. Verdiğiniz örnekle sınırlı olmak üzere baştaki kısım aynı ise frekans ve CL değeri aynıdır.
Noktadan sonraki kısım parti. Chip ve modül aksamı, üreticiler farklılık gösterebilir.

Son düzenleme:
CL ve frekans değerleri aynı.
Farklı bile olsa genelde birlikte çalışmalarına engel değil ve sorun çıkmaz.
Ancak.
Bazı anakartlar çok seçici olabilir. Nadiren de olsa aynı değerlere sahip RAM'ler bile modüllerdeki bir farklılık nedeni ile uyum sorunu çıkarabilir.

Açıkçası yukarıda bahsi geçen RAM'ler bakımından sorun yaşama ihtimali yok denecek kadar az. Taktığınızda RAM'leri görmüşse sorun yok demektir ve bu farklılık başka bir soruna da sebep olmaz.

Yaşayabileceğim tek sorun bilgisayarın RAM'leri görüp görmemesi yani. Tamamdır teşekkür ederim. Çok spesifik bir durum, belki pek yaşayan çıkmaz ama denedikten sonra da tekrar yazarım buraya.

@Eray Alper
Konuyu açarken yapmış olduğunuz detaylı açıklamalar güzel. Bu nedenle ek bilgi de vereyim.
Kafanızda soru işareti kalmasın.
CT32G48C40S5 kısmı, Crucial markasına ait 32GB DDR5-4800 SODIMM RAM modülünü ifade ediyor. C16A1 gibi ek karakterler ise üretim partisi, bellek çipi konfigürasyonu veya belirli üretim detaylarını gösterebilir. Ancak, bu tür kodların tam anlamı genellikle üreticiye özgüdür ve detaylı açıklamalar için Crucial'ın teknik belgelerine bakmak gerekebilir

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı