FDM yazıcıyla figür imalatı

Makaleler
2
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba selam,

Bir süredir araştırma içerisinde olduğum yazıcı olaylarını sanırım Ender 3 V3 KE alarak tamamlayacağım ancak kafamda bazı soru işaretleri var. Bunu bir hobi, aynı zamanda belki gelir olarak değerlendirmeyi düşünen biriyim.

Öncelikle figür kısmından başlayayım, bunlar için SLA yazıcı kullanmak daha mantıklı biliyorum ancak şu anki bütçemle SLA ya da FDM tercih etmek zorundayım. Ben de yeni başlayacağım için FDM tercih etmeyi düşünüyorum. Ancak videolarda figür basan arkadaşlarda sürekli bir katman izi gördüm. Bunlar zımpara ile veyahut astar sprey boyasıyla geçer mi? Nasıl bir yol izlenmeli bir figür zımparasında, boyamasında? Bu konuda detaylı bilgisi olan arkadaşların yardımına bolca ihtiyacım olacak.

Gelelim satış kısmına. Öncelikle belirteyim ki 2-3 baskı yapıp binlerce lira kazanayım derdinde değilim. Bu işi hobi olarak yapıp, satılırsa satayım derdindeyim. Piyasada satışlar ne alemde? Kendim AutoCAD kullanmayı bilen biriyim, dolayısıyla kendim modelleme de yapabilirim. Hazır model baskıları, figür baskıları veya basit parça imalatı bana bir getiri sağlar mı bunu merak ediyorum.

Son olarak bu hobiyle ilgilenen, yeni başlayan, anlatacakları olan arkadaşlar varsa Discord üzerinden tanışıp çok detaylı sohbetler kurmaya da açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok da yakın olmayan bir arkadaşım hazır modelleri basıp satıyordu. Arada görüyorum anime figürleri güzel satılıyor.

Konu güncel. Bugün ya da yarın sipariş geçeceğim. Sizce V3 KE hala en mantıklı model mi 12500 TL bütçede. Bir de yazıcı işlerine ilk kez giren biri bu işleri nasıl kotarır?

@Siyah Martı Görüşleriniz değerli hocam, daha önceden siz bolca yardımcı olmuştunuz.

12000TL altına satan yerler de var Google'dan baktığım kadarıyla.

Soruna gelirsek; şu an için evet KE bence güçlü bir seçenek. 8400TL civarında fiyatlara SE de var, o da PLA baskıda hobi olarak seni mutlu eder.

Niş ürün satışı ile bir ihtimal başarı yakalanabilir, herkesin bulup basabildiği modeller için aynı durum bence geçerli değil.

Boyama vb. konularda eski konulara bakabilirsin, ben boyamıyorum; sevdiğim yekpare modelleri zaman zaman Meshmixer ile parçalara bölüp parçaları farklı renklerde bastığım zamanlar oluyor o kadar.

Alımı seçim sonuna bırakma, kesin alacaksan filament de stoklamanı tavsiye ederim, fiyatları daha da artacaktır.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim hocam. 12500 deme sebebim cihazı HB üzerinden alacağım 2 ay erteleme fırsatından dolayı. Satıcı sanırım “DomiRobot”. Cihazı bugün veya yarın sabah alırım muhtemelen. Filament kısmında neleri önerirsiniz özellikle marka bazında? Seçerken nelere dikkat etmeliyim? Dışarıdan sonra boya atacaklarıma sanırım zaten alt renk çok önemli olmaz diye düşünüyorum. Meshmixer’i ilk kez duydum, araştıracağım.

Ten rengi dışındaki filamentlerimin tümü Porima.

Makara vakumunun iyi olmasını beklerim, yazın kampanyadan denemek için aldığım iki farklı marka filamenti bu sebeple iade ettim. Sarımının da kötü olmaması gerek yoksa baskı sırasında sorun çıkartır, sarımı iyi olan bir ürün almış olsan da filamenti kaldırırken ucunu makarada bir yere takıp sabitlemen gerekli.

Meshmixer yerine Blender kullanmayı öğrenmek daha iyi olacaktır, Meshmixer benim işimi gördüğü için Blender ile fazla uğraşmadım.

Domirobot güvenilirdir, bende ilk yazıcımı oradan aldım. İlk başladığın zamanlarda fazla satış yapamayabilirsin fakat yaptığın her işden çok fazla kar ın oluyor. Filament alırken 1.75mm olmasına dikkat et, onun dışında filamentin iyi vakumlanıp taze olması ve sarımı çok önemli. Ben porima kullanıyordum zamlanınca microzeye geçtim. Sarımı porimadan kesinlikle daha iyi, kalite tarafında pek fark yok. Microzey daha akışkan 700mms ye kadar garanti veriyor fakat microzeyin renkleri mat iken porimanınki parlak. Boya olarak akrilik kullan. Beyaz filamentle basmış olsanda 1 kat beyaz astar at asıl boyadan önce. Makine eline geçince estep kalibrasyonu yapmayı unutma, kesinlikle yapmalısın.

Ayrıca FDM dede güzel baskılar alabilirsin sla şart değil.

Dosya Ekleri

• 17098971049697846806656194413737.jpg
    48,9 KB · Görüntüleme: 76
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Ender 3 V3 KE aldım. Slicer olarak Creality Print kullanıyorum. Daha iyisini önerirseniz ona da geçebilirim. Bir de bu yazıcıda basma hızını nasıl ayarlayacağımı bulamadım. Yani bir ayar çubuğu var creality print’te ama ne kadar artırmalıyım emin değilim. Sıcaklık olarak da 60 tabla 180 nozül kullanıyorum. Filamentim porima. Herhangi bir yanlışlık yapıyor muyum?

180 çok az, heat Tower basıp filamentine en uygun sıcaklığı bulabilirsin. Bu tür yazıcılarda 215C aşağısında kullanman kötü sonuç çıkaracakdır tabii ki nozzle türü ve baskı hızı burada bir değişken. Ben 225C de kullanıyorum. Slicer olarak creality printden başka seçeneğin yok zaten şu anda prusa ve orca gibi slicerlara gelmedi daha senin yazıcının profili ama gelirse orca slicer çok başarılı, öneririm. Hız olarak duvarları 150, diğerlerini 250 yapıp makineyi kullanmaya başlayabilirsin. İleride istediğin gibi düzenle ben 150 dış duvar, 200 iç duvar diğer her şey 350 de kullanıyorum siyah martı'da aynı yazıcı var nozzle hız testlerinde bile 250 mms kullanıyor, sana kalmış.

Heat tower dediğiniz sanırım bir baskı çeşidi. Onu nasıl kullanacağız? Bir de bu bahsettiğiniz duvarları 150 diğerleri 250 mantığını nereden yapacağız? Orca Slicer’ı da aklıma alayım o halde, profil geldiğinde mutlaka ona geçiş sağlarım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…