Fedora paket yöneticisi nasıl kullanılır?

Huso112

Hectopat
Makaleler
1
Merhabalar. Dün Manjaro'nun ölmesi üzerine Fedora'ya geçiş yaptım. Şu an memnunum ama birkaç problemim var.

Nasıl birden fazla program seçerek indirme gerçekleştirilir? (Örneğin: Pamac.)

Arayüzü anlaşılır olan, flatpak ve snap destekleyen bir indirme yöneticisi var mıdır?

Bundan önce pacman ve apt sistemlerini denediğimden RPM sistemine biraz yabancıyım. En basitinden paket indirip/kaldırma, repo güncelleme nasıl yapılır? (sudo yum install discord yazmama rağmen kuramadım. Sanırım atladığım bir nokta var.)

Son düzenleyen: Moderatör:
yum eskidi, çalışmaz muhtemelen.

sudo dnf install uygulama1 uygulama2 bu şekilde aynı komutta birden fazla uygulama yükleyebilirsin.

Dnfdragora var, grafik arayüzlü yükleyici, kullanımı kolay gibiydi.

Discord'u sitesinden indirdikten sonra kurmadan kullanıyordum ben. Doğrudan çalışıyor inen dosya zaten.

yum eskidi, çalışmaz muhtemelen.

sudo dnf install uygulama1 uygulama2 bu şekilde aynı komutta birden fazla uygulama yükleyebilirsin.

Dnfdragora var, grafik arayüzlü yükleyici, kullanımı kolay gibiydi.

Discord'u sitesinden indirdikten sonra kurmadan kullanıyordum ben. Doğrudan çalışıyor inen dosya zaten.
Kod:
[huso@fedora ~]$ sudo dnf install spotify
[sudo] password for huso:
Son üst veri süresi sona erme denetimi: 2:48:07 önce, Prş 29 Nis 2021 19:00:06 tarihinde.
Argüman için eşleşme yok: spotify
Hata: Bir eşleşme bulunamadı: spotify
[huso@fedora ~]$
Hocam sanırım paket adlarını bilmediğimden sıkıntı oluyor. Paket adlarını nereden öğrenirim ? Çünkü şu programları da kaldıramıyorum adlarını bilmediğimden.
Screenshot_20210429_193118.png

Kod:
[huso@fedora ~]$ sudo dnf install spotify
[sudo] password for huso:
Son üst veri süresi sona erme denetimi: 2:48:07 önce, Prş 29 Nis 2021 19:00:06 tarihinde.
Argüman için eşleşme yok: spotify
Hata: Bir eşleşme bulunamadı: spotify
[huso@fedora ~]$
Hocam sanırım paket adlarını bilmediğimden sıkıntı oluyor. Paket adlarını nereden öğrenirim ? Çünkü şu programları da kaldıramıyorum adlarını bilmediğimden.Eki Görüntüle 998851
Spotify için öncelikle RPM Fusion depolarını etkinleştirmelisin. Daha sonra oradan yükleyebilirsin.

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

sudo dnf install lpf-spotify-client

lpf update

Aşağıdaki siteden de paketlerin Fedora'da mevcut olup olmadığını inceleyebilirsin.

Ayrıca dnf search paket_adi olarak arama yapabilirsin.

Kaynaklar

Hocam çok kusura bakmayın çok fazla soru soruyorum ama şimdi ben "discord-0.0.14-1.fc34.x86_64.rpm" adlı dosyayı nasıl yüklerim konsoldan ?

Bir de lpf update yazınca şu çıkıyor:
Bu seçenek mevcut değil. Mevcut kullanımlar için lütfen --help'e bakınız. Sonlandırıldı

Bir de lpf update yazınca şu çıkıyor:
Bu seçenek mevcut değil. Mevcut kullanımlar için lütfen --help'e bakınız. Sonlandırıldı
Önceki adımları gerçekleştirdin mi? Önce RPM Fusion, sonra lpf, sonra lpf update.
Hocam çok kusura bakmayın çok fazla soru soruyorum ama şimdi ben "discord-0.0.14-1.fc34.x86_64.rpm" adlı dosyayı nasıl yüklerim konsoldan ?
sudo localinstall dosya_adi.rpm bunu yaparken de terminalin konumu dosyanın olduğu yerde olmalı.

O zaman kurulmuştur. Çalışıyor mu uygulama?
Çalışıyor. Sadece lpf update değil de start menüsüne yazmak lazım. Sizin attıklarınızı bir daha yazayım.
Çalışıyor. Sadece lpf update değil de start menüsüne yazmak lazım. Sizin attıklarınızı bir daha yazayım.
Hocam sizin dediklerinizin ikisini de yazdım. Zaten ikisi de kuruluymuş. Sanırım tek seferlik arıza.
Bir de hocam bu başlığa ara sıra soru yazsam sizi sıkar mı? Büyük ihtimal sıkışırım gibi geliyor da. Bu arada hocam son durak Fedora. Çok eğlenceli bir işletim sistemi ya :)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı