Fedora'ya RTL8168 ethernet sürücüsü kurma

277726

Kilopat
Makaleler
4
Fedora da donanım aygıtını tanımadığı için onu tanıyan driver paketini araştırıyorum ama bir türlü bulamadım. Genel olarak her dağıtım da bu sorunu yaşıyorum ve hangi wiki sayfasına baksam da bulamadım. Acaba ben mi saçma düşünüyorum;

RTL8168 network donanımının Free Driver'ını arıyorum ve bir türlü internet üzerinden bulamadım. Her wiki sayfasına bakıyorum ve paketlerden araştırıyorum ama sadece RTL2868 gibi bir donanımın Driver'ını bulabildim.

GNU/Linux da böyle driver araştırmalarında ve donanım tanımama gibi durumlar da nasıl araştırma yapıyorsunuz?

Benim bir tek Wi-Fi kartım ekstradan sürücü gerektiriyor, o sürücü de linux-firmware paketinin içinde. Kuruyorum ve çoğunlukla sorun olmuyor. Fakat sorun olduğunda Arch Wiki ve Linux Bugzillasına bakıyorum.

Sorun yaşadığınız sürücü hakkında fikrim yok, ama tavsiyem bu tür sitelere bakmanız.

GNU/Linux ile Windows sürücü numaraları farklı olabiliyor.
Koca Fedora, bir ethernet sürücüsünü kuramadı mi şimdi?

RTL8168 network donanımının Free Driver'ını arıyorum

Bu aygıt çekirdekle gelen r8169 sürücüsünü kullanır, yani aranıp bulunamayacak bir şey yok. Bu aygıt için bir de r8168 isminde üretici tabanlı sürücü var. Bunu kurmak için önce dkms ve çekirdeğin headers paketini kurman gerekir. Sonra şuradan gerekli sürücüyü indirip, içindeki autorun.sh dosyası ile kurabilirsin. Realtek PCIe FE / GBE / 2.5G / Gaming Ethernet Family Controller Software - REALTEK

Teşekkür ederim. Linux'un bazı lscpi vb. komutların da R8169 kernel diye görmüştüm ki sürücünün adıymış. İşte ben bunu buluyorum vs. ama nasıl yapılacağına dair wiki vb. araştırmalarını bir türlü bulamıyorum. Sağ olsun Technopat forum da sizler olmasanız bir türlü Linux öğrenemeyeceğim ama bunu aşmam lazım. Ben de bu yüzden daha çok wiki ve İngilizce araştırma yapıyorum ama Fedora öyle bir wiki yapmış ki anlam veremedim. Arch wiki mükemmel derecede anlatım yapıyorken Fedora da bir şey anlamam için Arch, Mint, Ubuntu vb. çoğu wiki sayfasına bakıyorum belki bir şey öğrenirim diye... Red Hat wiki buldum da orada Fedora'nın wikisinden daha fazla şey anlatılmış ve güzel geldi ama yine bu driver ve troubleshooting ile ilgili pek bilgi bulamadım.

Fedora ile ilgili dkms ve çekirdeğin header paketini kurmayla ilgili bilgiyi nasıl öğrendiniz? Wiki benzeri nasıl yapılacağına dair bilgi veren herhangi bir makale varsa ve link verirseniz çok sevinirim.

Realtek PCI-e direkt olarak cli ile nasıl kurabilirim?
Realtek sitesi surekli CAPTCHA sorup duruyor bir turlu indiremedim. Yaptiklari seyi normal insan da goremiyor? D
Linux-Firmware-20220209-129.fc34.noarch Firmware dosyasinda varmis. Simdi onu indirerek deneyecegim. Keske driver adini yazdigim da Firmware dosyasini bulabilecegim bir site olsaydi bosa zaman harcamamis olurdum...

Son düzenleme:
Fedora ile ilgili dkms ve çekirdeğin header paketini kurmayla ilgili bilgiyi nasıl öğrendiniz?

Her dağıtım için aynıdır, 3. parti sürücüyü dkms ile kurmak için bunlar gerekir.

Realtek PCI-e direkt olarak cli ile nasıl kurabilirim?

3. parti sürücüyü nasıl kuracağını anlattım zaten.

Realtek sitesi surekli CAPTCHA sorup duruyor bir turlu indiremedim. Yaptiklari seyi normal insan da goremiyor?

Ben zorlanmadan gördüm açıkcası, bir toplama işleminin sonucunu yazıyorsun sacede.

Linux-Firmware-20220209-129.fc34.noarch Firmware dosyasinda varmis.

Bu sürücü değil, bununla r8169 sürücüsünün düzgün çalışmasını sağlayan bir firmware dosyasını kurmuş oluyorsun. Fedora'da tüm genel firmware paketleri bir arada, Debian'da realtek-fimware, ralink-firmware vb. şeklinde ürüne göre parçalı biçimde paketleniyor. Bu arada tekrar edeyim; sürücü farklı bir şeydir, firmware dosyası farklı.

Keske driver adini yazdigim da Firmware dosyasini bulabilecegim bir site olsaydi bosa zaman harcamamis olurdum.

Debian ile ilgili açtığın konularda da firmware dosyalarından bahsedilmişti. Bunu hatırlayıp gerekli firmware paketini kurabilirdin.

Ben zorlanmadan gördüm açıkcası, bir toplama işleminin sonucunu yazıyorsun sacede.

Pardon, benim extension ile ilgili bir problemmiş.

Bu arada tekrar edeyim; sürücü farklı bir şeydir, firmware dosyası farklı.

Kusura bakmayın, ders çalışmaktan linux firmware ile sürücüyü ve çoğu şeyi karıştırıyorum. Bir türlü tam anlamıyla linux kodlarını öğrenmeye kendimi veremedim.

Debian ile ilgili açtığın konularda da firmware dosyalarından bahsedilmişti. Bunu hatırlayıp gerekli firmware paketini kurabilirdin.

Dediğim gibi sürekli karıştırıyorum. Çok fazla distro-hopping yaptığımdan bütün bilgileri karıştırmaya başladım.
*Gerçi yine hepsi GNU/linux ama... Debian ile açtığımda da firmware kurulumu ile sürücünün otomatik kurulacağını zannediyordum. Herhalde çoğu sürücü otomatik olarak geldiğinden dolayı karıştırdım. Bu sefer farklı bir hata olunca birbirine girdi.*

3. parti sürücüyü nasıl kuracağını anlattım zaten.

Firmware paketini kurdum da sizin dediğiniz dkms olayını çözemedim. Wiki de bakıyorum ama dkms ile ilgi bir şey anlayamadım. Headers olarak da kernel-devel ve kernel-headers kurdum.

Son düzenleme:
Firmware paketini kurdum da sizin dediğiniz dkms olayını çözemedim. Wiki de bakıyorum ama dkms ile ilgi bir şey anlayamadım. Headers olarak da kernel-devel ve kernel-headers kurdum.

r8168 sürücü modülünün Realtek tarafından bakımı yapılıyor ve geliştiriliyor, r8169 sürücüsü ise Linux çekirdek ekibi tarafından bakımı yapılıyor. r8168 sürücüsü, r8169 için muadil bir sürücü. r8169 ile sorun yaşıyorsan kurabilirsin, eğer çekirdekle gelen sürücü ile sorun yaşamıyorsan kurmaya gerek yok. Sorundan kastım, firmware paketi kurulu olduğu halde yaşanan olumsuzluklar. Eğer çekirdek sürücüsü ile kablolu bağlantıda sorun yoksa, r8168'i kurmaya gerek yok.

DKMS, 3. parti sürücülerin yönetimi ile ilgili, sürücüyü çekirdeğe eklemeyi kolaylaştırıyor ve sürücünün güncellenen çekirdeğe derlenerek otomatik eklenmesini sağlıyor. Aksi durumda, her çekirdek güncellemesinde, sürücüyü yeni çekirdeğe elle eklemek gerekirdi. Bunun Fedora'da karşılığı akmod ve daha eskilerde bunların yerine module-assistant kullanılırdı. DKMS, DELL firması tarafından geliştirilen bir çözümdür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…