Felsefeye Giriş - Rene Descartes

Kavin

Kilopat
Katılım
14 Temmuz 2016
Mesajlar
1.851
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar. Sosyal'de felsefe bölümünün hak ettiğinden az ilgi gördüğünü düşündüm ve aktifliğini arttırmak adında ufak bir rehber hazırlamaya çalıştım. Soruları olan varsa cevaplayabilirim. Bu konuda Rene Descartes'ı ve okumanız gerektiğini düşündüğüm eserlerini anlattım. İlgi görürse felsefe hakkında konuları devam ettirebilirim.

Giriş


René Descartes, modern felsefenin en etkili ve önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilir. Descartes, düşünce alanında rasyonalizmin temelini atan bir filozoftur. En bilinen felsefi ilkesi olan "Cogito, ergo sum" (Düşünüyorum, öyleyse varım) ifadesi ile tanınır. Descartes, şüphecilikle başlayarak, kesin ve sağlam bir bilgiye ulaşma arayışını temsil eden bu ilkesiyle felsefede yeni bir yön çizmiştir.

Descartes'ın felsefi yaklaşımının temel noktası, kuşkuculuk ve şüphecilik üzerine kuruludur. Descartes, geleneksel bilgi kaynaklarının (duyular, otorite, sezgi) sıklıkla hatalı olduğunu düşünmüş ve buna dayanarak doğru ve kesin bilgiye nasıl ulaşılabileceğini sorgulamıştır. Bu nedenle, felsefi düşüncesinin temel taşı "şüphe" olmuştur.

Descartes, bütün şüpheci düşünceleri dışlamasına rağmen, "Cogito, ergo sum" ifadesiyle şüphe edilemez bir gerçeğin varlığını ortaya koymaya çalışmıştır. Bu ifadeyle, düşünce yetisini kullanabilen bir varlık olarak insanın var olduğunu ve bu düşünce yetisinin sorgulamaya dayanak olduğunu vurgular. Descartes, bu düşüncesi sayesinde insanın varlığını kesin ve tartışmasız bir şekilde temellendirir.

Descartes'ın rasyonalizm anlayışı, duyusal deneyimlerden ziyade akıl ve düşünce süreçlerine vurgu yapar. Ona göre, gerçek ve kesin bilgi akıl yoluyla elde edilir. Matematiksel yöntemlerin doğruluğu ve kesinliği, onun rasyonalizminin temelini oluşturur. Descartes, matematiğin örnek aldığı mantık ve aklın, diğer bilgi türlerini de doğrulamada kullanılabileceğini savunur.


Descartes'ın Önemli Eserlerinden İki Tanesi

''Discours de la Méthode" (Yöntem Üzerine Konuşma):
Descartes'ın 1637 yılında yayımladığı bu eseri, aynı zamanda "Yöntem Üzerine Konuşma" olarak da bilinir. Bu eser, Descartes'ın felsefi yöntemini ve düşüncelerini anlatır. Ayrıca bu eserde "Meditasyonlar"ın ana hatları da yer alır. Descartes, burada rasyonalist yöntemini, matematiksel düşünceyi ve bilgi edinme süreçlerini ele alırken, aynı zamanda bilimsel düşünceye de temel oluşturur
"Principia Philosophiae" (Felsefenin İlkeleri):1677 yılında yayımlanan "Felsefenin İlkeleri," Descartes'ın felsefi görüşlerini derlemek amacıyla yazılmıştır. Bu eser, fizik, metafizik, etik ve din felsefesi gibi konuları ele alır. Descartes'ın rasyonalist düşüncesini ve mekanistik evren görüşünü daha geniş bir çerçevede açıklar. Ayrıca, bu eser Descartes'ın tanrıbilim, evrenbilim ve ahlak teorilerini de içerir.

"Meditasyonlar" (Meditationes de Prima Philosophia):Descartes'ın en tanınmış eserlerinden biri olan "Meditasyonlar," düşünsel bir yolculuğun ürünüdür. Eser, altı meditasyondan oluşur ve Descartes'ın kuşkucu düşünceleri temellendirerek kesin bilgiye ulaşma amacını ele alır. Her meditasyon, farklı bir konuyu işler; şüphe, zihin ve beden ayrımı, Tanrı'nın varlığı, gerçekliğin doğası gibi. Bu eser, Descartes'ın "Cogito, ergo sum" ifadesini ve rasyonalist görüşlerini daha ayrıntılı bir şekilde açıklar.

Eğer ilgi görürse bu tarz felsefeyi tanıtan rehberleri devam ettirebilirim. Sorularınız varsa cevaplamaktan mutlu olurum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı