Fiber İnternet Kablolarını Değiştirmek

berkeyelkenci

Kilopat
Daha fazla  
Mahallemize fiber altyapı geldi, bizim internet de fiber ve 24Mbps hızla internet geliyor, ancak bizim apartmanın internet/telefon kabloları eski. İsteyen değiştiriyor. Biz ailecek değiştirmeye karar verdik. Ben araştırmaya koyuldum bu kablo nedir, ne değildir diye. Kabloların tipi varmış; CAT5, CAT6, CAT6E ve CAT7. Sanırım şu anki CAT5, ince gri bir kablo. O kablo doğruca modemin telefon soketine giriyor
  1. O gri kabloyu mu değiştireceğiz?
  2. Bu kablo ile bana gelen internet en fazla kaç Mbps olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Fiber kullanıyorsan telefon hattının ilgisi ne? Sonlandırma cihazından gelen kablo Cat6'dır. Üzerini okuyarak anlayabilirsin.

Yazdığından anladığım kadarıyla 24Mbps hızında Türk Telekom tabanlı bir hizmet kullanıyorsunuz, buraya kadar tamam. İkamet ettiğiniz mahalleye fiber internet geldiğini yazmışsın, ama ne tür bir şebeke yada hangi firma tarafından bu hizmetin sağlandığını yazmamışsın. Bunları göz önünde tutarak tahmini alternatifler sunacağım.
  1. Türk Telekom yada aracı firmalar, Türk Telekom tabanlı şebeke yada ağ üzerinden hizmetini kullanıyor ve şayet yenilenen fiber şebeke Türk Telekom'a aitse binada bulunan telefon tesisatını CAT5 ile değiştirmeni tavsiye ediyorum.
  2. Çekilen yeni fiber şebeke Türk Kablo TV'ye aitse daha şanslısın, aboneliğinizi yapmanız yeterli olacaktır. Kurulum ve aktivasyon dahil hepsini çalışır halde teslim edeceklerdir.
  3. Superonline veya Vodafone fiber hattı çekilmiş ise pazarlama yada garantisi varsa teknik ekipleri ile görüşün ve sonra ne yapacağınıza karar verin, çünkü bölgeye yada müşteri portföyüne göre şebeke kuruyorlar. Bazen daire içine kadar fiber, bazen de binaya girip fiberi uygun noktada sonlandırıp dairelere CAT5 ile devam ediyorlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cevabınız için teşekkür ederim.
İnternet sağlayıcı firmamız Ttnet şimdiki adıyla Türk Telekom fiber alt yapıda olanlara ait ama binanın kapısındaki kutuda fiber bitiyor. Değiştirmekten vazgeçtik kabloyu kontrol ettirip yenisini taktırabiliriz belki. Sorunun tam evin kapısına giren kabloda olduğu ve oraya ek yaptıklarını fark ettim onu yenileyince pek sorun kalmayacağını düşünüyorum. Tekrar ve tekrar cevabınız ve beni aydınlattığınız için teşekkür ediyorum iyi günler.

Güzel açıklamışsın ama bir eksiğin var. Cat5 fiber hattın gereksinimlerine uygun bir kablo değil. Minimum Cat5e veya Cat6 olmalı ki onlarda 1Gigabit üzerine destek vermiyor.

Güzel açıklamışsın ama bir eksiğin var. Cat5 fiber hattın gereksinimlerine uygun bir kablo değil. Minimum Cat5e veya Cat6 olmalı ki onlarda 1Gigabit üzerine destek vermiyor.

Teşekkür ederim SypeR, ancak söylediğinize belirli noktalarda katılmıyorum, tabiki Cat5 ve Cat5e, Cat6 arasında bazı farklılıklar var, Cat5 ve Cat5e en yüksek 100 Mhz'de çalışırken veri kapasitesi saniye başına 1 Gbit, Cat6 200 Mhz'de çalışırken veri kapasitesi saniye başına 10 Gbit değerlerini bulur; her ikisininde max. uzunluk mesefasi 100 metreyi aşmamalıdır, aksi takdirde yukarıda beliretmiş olduğum değerlerin çok çok altında veri akışı sağlanır, bu da çilenin baş kaynağı olur,
Gelelim size katılmadığım bölüme, yanlız bu yapacağım açıklama Türk telekom, Süper online ve Vodafone Fiber hatları için geçerlidir, çok fazla detaylandırmadan kısaca özet geçerek anlatıcam yoksa destan yazmak gerekir.

1. Türk Telekom Fiber alt yapısı, İl, İlçe ve bölge santrellerinden çıkıp saha Fiber Toplama dolaplarına kadar çekilir belli bir kısmı xdsl modülü üzerinden (tahminen % 60' ı ) bakır kablolara yönlendirilir, daha sonra kollara ayrılarak sokaklara sonrasında uygun binaya kadar finer hat çekilip sonlandırılma yapılır, (Her bina için değildir) bina içi t11 diye adlandırdıkları kabin içinden bakır kablolar ile çıkarak binada bulunan ankastre yada sıva üstü telefon kutusuna yönlendirilir, İşte burda daha önceden çekilmiş olan sıva üstü yada ankastre telefon kabloları çok berbat olduğu için Cat5 devreye girebilir. lütfen buraya dikkat etmeniz gerekiryor, Çünki Dairenize giden sadece 2 damar kablo Cat5' in içinde 8 damar var, dolayısı ile 6 damar yedek kalmış olacak.

Cat5 İçin Maximum 100 metre çekebiliriz demiştik. Bina Kat araları standart olarak 3 metre hesaplanır.

1. 3 katlı binada yada müstakil evde kullana bileceğiniz max. metraj 50 metredir
2. 5 katlı binada binanın zemin katından (Bina içi Telefon Santralinden) daire içinde bulunan modeminize max. 55 ile 60 metre arasında Cat5 gider.
3. 15 katlı bir binada binanın bodrum katından 15. kata kadar maximum 80 metre kablo gider.

buda türk telekomun binanıza çekmiş olduğu fiber hattın gereksinimlerine uygun olacağı anlamına gelir, şayet 15 katın üstünde daha yüksek bir binada oturuyorsanız işte o zaman Cat5e, Cat6 ve Cat7 kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

2.Turkcell Süper Online ve Vodafone Fiber Alt Yapısı hemen hemen aynıdır, zamanla geliştirilip daha iyisinin yapılacağını düşünüyorum ama öncelikle mantalitelerini değiştirmeleri gerekiyor abonelerine yolunacak kaz muamelesi yapmayı çok seviyorlar.
Her iki firmanada sahip oldukları Gsm şirketleri üzerinden 4.5 G ağı üzerinden bu hizmeti veriyor, Belirli alanlarda oluşturdukları santrellerden Şehirlere, ilçelere kadar fiber hatları getirip Müşteri Porföyü ve potansiyeli yüksek (Paranın Gani Olduğu Bölgelere,)Toplu Konut bölgelerine getirip binalara kadar dağıtım yapıyorlar; bina içlerinde (Genellikle Bodrum Katlarda) fiber hatları sonlandırıp yine bina içine kurdukları Aktif Cihazlar ile Bireysel dağıtım yapılıyor. bazende daire içine kadar fiberi taşıyorlar.

1. Cat5e, Cat6, Cat6A, Cat7, Cat7A kabloları kullanılması gerekiyor, Cat5 nazaran bu kabloların Dışardan alacağı gürültüye karşı çeşitli katmanlar veya Alüminyum folyo ile kaplanmıştır, çok katlı ve yüksek binalar için bu tarz kablolar kullanılır.

2. Binaya getirdikleri fiber hatları aktif cihazlarda sonlandırma yaparak, pachkort (Tek Kıldan Oluşan Fiber Kablo) ile daire içine kadar taşıyorlar, En Garantisi en favorisi

Daha çok yazmak isterdim ama malesef yorgunluktan ölüyorum, Paylaşımı resimlendirmek i,stedim ancak boyutları çok yüksek olduğu için malesef başaramadım, en kısa zamanda onlarıda eklerim.

Son düzenleme:

Yazınız için çok teşekkürler ancak kablo değiştirmenin zor olacağına karar verip sadece kutudan kata gelen (zil kablolarının olduğu yer) kablodaki ekleri azaltma yoluna gittim. Bence oldukça verimli oldu kablolardan gelirken 2 MBps kaybederek 22 ile geliyor. Zaten bizim apartmanın internet kabloları cidden rezil hepsi birbirine dolanmış. Ev içindeki tüm cihazlara da kabloyla gidiyor internet böylece hızım oldukça iyi. tekrar ve tekrar teşekkürlerimi iletirim. İyi günler. kutudaki kablonun cat5e olduğunu öğrendim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…