Fiber ve VDSL arasındaki fark nedir?

Ege_s35

Kilopat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Merhaba. Daha önce hangi sağlayıcıyı seçmem gerektiğini sorduğum zaman bana TurkNet demiştiniz. Fakat TurkNet binaya sadece VDSL altyapı sağlıyor. Öte yandan da Türk Telekom hariç fiber sağlayan yalnızca Vodafone var. Vodafone fiber alırsam 100Mbps'lık bir paket seçeceğim. Öte yandan TurkNet'in de vadettiği maksimum hız da 100 Mbps. İkisi arasında pinglerim nasıl değişir, hangisinde daha stabil bir internetim olur? VDSL ile fiber o kadar fark ettirir mi? VDSL altyapıda ping sorunu yaşar mıyım, kasma donma oluşur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:

Az önce de yazdım Türk Telekom'un fiber verdiği yerde TurkNet de verebilir. Yani Türk Telekom size yüksek ihtimalle HiperNet satmaya çalışıyor. O da vdsle tekabül eder.

Fiber daha stabil. VDSL bağlantıda saha dolabına olan uzaklığa göre alacağın hız değişir. Fiber daha iyi.

Turknet sorgulama sonucu VDSL 100 Mbps çıkıyorsa çok yüksek ihtimalle bir T11/T21 kabine bağlısınız. Binanızın (sitedeyseniz farklı bloklarda da olabilir) bodrum veya zemin katına inip sağa sola dikkatlice bir bakın. Şunlardan birine benzer bir kabin göreceksiniz:

Üzerlerinde fiber yazdığına bakmayın bunlar VDSL kabinleridir. Fiber kablo bu kabine kadar gelir, dairelere bakır kablo dağıtılır. TT buna da fiber diyor.
Dolayısıyla TT de kullansanız Turknet de kullansanız VDSL üzerinden hizmet alacaksınız. Vodafone'un kendisine ait bir fiber altyapısı var. İsmi de Fibermax mıydı neydi.
Sizin binanızda Fibermax yer alıyor mu bilemem. Çünkü Vodafone da TT altyapısı üzerinden hizmet veriyor ve o da bu VDSL'e fiber diyor olabilir.

Farkına gelecek olursak fiber VDSL'e göre daha stabildir, düşük ping sunar, daha yüksek hız potansiyeline sahiptir. Ama muhtemelen adresinizde zaten fiber yok. Yani hangisine abone olursanız olun aşağı yukarı aynı hizmeti alırsınız.

Bu arada kesinleştirmek için şu 2 adresten altyapı sorgulaması yapıp sonucun ekran görüntülerini paylaşabilir misiniz?

Bu 2 site TT altyapı durumunu ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Bazen anlık hatalar olabildiği için garanti olması açısından her ikisinden de sorgulamanızı öneririm. Sonuçları da paylaşırsanız durumu netleştiririz.

Öncelikle kullandığın dil ve açıklayıcı anlatım için teşekkür ederim.

Ektan görüntüleri ekte.

Vodafone fiber hizmeti verebileceğini söylüyor, kablo eve kadar gelir diyor.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20220719-195302_Samsung Internet.jpg
    53,4 KB · Görüntüleme: 80
  • gts.PNG.png
    17 KB · Görüntüleme: 89

Ektan görüntüleri ekte.

Eve kadar fiber bu altyapı ile veremez.

Ektan görüntüleri ekte.

Rica ederim.
100 Mbps, 12 metre mesafe ve VDSL
Tam da tahmin ettiğim gibi. Yukarıda yazdıklarım muhtemelen doğrudur. Bir kontrol edin bakalım benzer bir kabine rastlayacak mısınız?
Dediğim gibi TT'ye ait VDSL altyapınız var. Ek olarak Vodafone'un kendi altyapısı olan Fibermax olabilir onu biliyorum. Eğer şöyle bir kutu varsa o da var demektir:

Eğer binada bu kutu varsa Vodafone fiber hizmeti verir. Ama yok o da TT gibi VDSL'e fiber diyorsa bilemem.
Sizin yapabileceğiniz en iyi şey binanızın zemin ve bodrum katını iyice kontrol etmek. Üzerinde herhangi bir firmanın ismi yazan kutu veya kabin görürseniz ve anlayamazsanız buraya fotoğrafını ekleyin, ben anlarsam açıklamaya çalışırım.

Grçen gün gittim ve baktım. Türk telekom kabinlerinden sondaki fotoğrafla aynı tarzda bir kabin var ve içinde bakır kablo tespit ettik. Yani VDSL var. Öte yandan üstünde vodafone yazan herhangi bir kabin yoktu. Senin attığın fotoğraftaki kabinin yarısı büyüklüğünde üstünde birkaç kod hariç başka hiçbir şey yazmayan bir kabin vardı.

TT'nin VDSL altyapısı olduğu kesinleşti. Eğer üzerinde Vodafone yazan herhangi bir şey yoksa Vodafone da fiber veremez. Tahmin ettiğim gibi Vodafone da TT gibi VDSL'e fiber diyerek adam keklemeye çalışıyor.
Üstünde birkaç kod yazan şeyin fotoğrafını çekseydiniz daha net bir şey söyleyebilirdim. Ama tahminim elektrik panosu veya ankastre kutusu vs olduğu yönünde.

İki kutu da ekte. Muhtemelen Türknet alacağım.

Dosya Ekleri

• IMG-20220723-WA0004.jpg
    63 KB · Görüntüleme: 63
  • IMG-20220723-WA0005.jpg
    102,5 KB · Görüntüleme: 69
  • IMG-20220723-WA0006.jpg
    106,6 KB · Görüntüleme: 77
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…