Firefox'un 4 GB RAM kullanımı normal mi?

Travis_Bickle

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Radeon XFX RX6400 4gb GPU, AMD Ryzen 5 4500 CPU, 8+8 3000'lik DDR4 Ram, 650w 80+ PSU, Rampage Membran Klavye, AOC GM500 Mouse, AOC 24G2SP Monitör, Samsung SyncMaster 932NWE Plus 8000:1 5 ms İkinci Monitör, Rampage Kulaklık
Meslek
Öğrenci
8 adet sekme açık. Bunlardan 5 tanesi YouTube videosu ve birisi oynatılıyor. Diğerleri arka planda. Birisi WhatsApp, birisi çeviri birisi ise sosyal. Firefox ise 4 GB RAM kullanıyor. PC de 16 GB RAM var ve bunun toplam yüzde 50'si kullanılıyor şu anda. Arkada bir de Steam açık. Ayrıca antivirüsler var iki tane. Sadece Firefox'un 4 GB kullanması saçma geldi bana. 4 GB RAM'i olan PC'ler var sonuçta.

Firefox için normal. Chromium bir tarayıcıda yarı yarıya düşecektir. Firefox eskiden Chrome göre daha düşük kaynak diye reklam yapardı. Bir ara gizlilik forumlarında alay konusu olunca bu reklamı kaldırdılar. Sonradan sisteme göre performans diye bir ayar çıkardılar. O da bu rezil kaynak tüketimini gizlemenin farklı bir yoluydu.

Neymiş efendim 4GB bellek varsa Firefox daha az kaynak tüketiyormuş. Daha çok kaynak varsa Firefox fazla kaynak tüketip performansı artırıyormuş. Sonuç kaynak tüketiminde hiçbir değişim olmadığı gibi Firefox çok kaynak tüketince hızlanmıyorda. Neyseki gizlilik savunucuları ve forumları da artık Firefox'u reklam yüzü kullanmayı bıraktılar. Alternatif olarak LibreWolf, Mullvad ve Brave daha ön plana çıkarıyorlar.

Ama belirteyim YouTube canlı yayınlarındaki sohbeti ve herhangi bir oynatma listesinden bir şey izliyorsan. Bu sağ taraftaki menülerde garip bir bellek sızıntısı var. Yani uzun kullanımda saçmalıyor.

Benzer sorun Whatsapp vb. olabilir. Ben uygulamasını kullanıyorum. Discord, Whatsapp gibi şeylerin uygulaması varsa önce uygulamasını tercih etmenizi öneririm.

Chrome, Edge, Opera'nın aksine Firefox kendine has gecko motorunu kullandığından çok daha fazla RAM tüketiyor. Eskiden güvenlik konusunda ünlü ve iyiydi ama zamanla bozuldu. Hem çok RAM tüketmeye hem de kullanıcı gizliliğini ihlal edecek adımlar attı. Gizlilik endişeleriniz için Brave çok daha yararlı olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı