Valla oyun için yapacağım seslendirme çalışması "ticari" kapsama değil, hobi yani "fandub" hayran dublajı veya resmi olmayan Türkçe oyun yaması kapsamına girecektir. Ben aslında bazı şirketlerden bu dosyaları talep ettiğimde, vermediler. "We can't provide audio stems, sorry" mesajıyla karşılaştım. Ticari bir stüdyo olmadığım ve herhangi bir maddi kazanç elde etmediğim için ve genel olarak şirketlerle resmi bir anlaşmam olmayıp, hobi amaçlı seslendirme yapan milyonlarca kanallardan biri olduğum için, şirketlerin benle anlaşması pek olası görünmüyor. Eğer birileri kırmayı başarır ve paylaşırsa orası başka.
Mix yapmak zahmetli bir iş yinede. Hobi olsada, ticari stüdyolara yakın kalitede mix yapmaya özen gösteriyorum.
Fandub'un açılımı:
Fandub - Wikipedia
Şirketlerle çalışabilmem için, belirli yüksek bir sermayemin olması lazım. Mikrofonum bile, şirketlerin kabul edebileceği kadar kaliteli değil. Benim kulaklarıma göre de pek değil. İşimi görüyor ama daha iyi mikrofonlar var ama en az 4000-5000 TL.
Benim mikrofonu zamanında 1000 TL'ye almıştım. Stüdyo kurmadığım sürece şirketlerin bana güvenmesi, benle anlaşması güç. Eğer gerçekten çaresiz ve acelesi olan bir şirket yoksa tabii. Çok ihtiyacım var, acil eleman lazım bizimle çalışacak diyen bir şirket olmadığı sürece şirketler için resmi bir çalışma yapmam imkansız.
Endüstri standardı stüdyo kurmak için en az 500.000 TL'lik yatırım günümüz şartlarında şart. Ev stüdyolarıyla anlaşan kaç şirket oldu şu ana kadar bilmiyorum. Eğer ünlü birisi değilsen, evde hiçbir şirket senle çalışmaz diye biliyorum mesela. Mesela Neumann U87 dünyanın en iyi endüstri standartlarına sahip ve ülkemizde fiyatı 50.000 TL olan kondenser bir mikrofon gerekli olur böyle işler yapılacaksa eğer. Aynı zamanda pahalı bir akustik yalıtım, binlerce lira...
Bakın stüdyolar için gerekli olan temel şeylerden biri de konsol mixerler. Bunun fiyatını gördüğünüzde şaşıracaksınız diye düşünüyorum:
audient asp8024 HE-48
Not: Yatırım tavsiyesi değildir.