Fiverr'da satış yaptıktan hemen sonra mı vergi verilmeli?

Love87

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, ben fiverr hesabı açmak istiyorum. Sorum şu: Hesabını açıp satış yaptıktan sonra belirli bir gelire geldiğimde mi vergi vermeliyim? Yoksa direkt olarak ilk satışımdan itibaren vergi vermeli miyim?
Bir de Fiverr'da kazanılan para nasıl çekilir? Banka kartı ile olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

İnternetten yurt içi ve yurt dışı ürün/hizmet satışı olsun ya da herhangi bir şekilde bir ticarette bulunun, mutlaka kazancınıza göre vergi ödemeniz gerekir. Anlattığınız durumda size en uygun mükellefiyet sistemi şahıs mükellefiyetidir (halk arasında şahıs şirketi olarak da adlandırılır).

Öncelikle şahıs mükellefiyeti açtığınızda bazı yükümlülükler mevcuttur, bunları aşağıda sıraladım ancak lütfen internette bu konular hakkında kendi araştırmanızı da yapınız.

İşte yükümlülüker:

1- Bağ-Kur ödemeniz zorunludur. Bağ-Kur ödemeleri her zaman brüt asgari ücretin %20'si kadardır.
2- Gelirinizin bir kısmını gelir vergisi olarak ödemelisiniz. Bu ödemeyi devlet sizden 3 ayda bir (Ağustos, Kasım, Şubat, Mayıs) yahut yıl sonu isteyebilir. 3 ayda bir istediği takdirde bu halk arasında geçici vergi olarak adlandırılır.
Gelir vergisi oranı %15 den başlayıp kazandığınız miktara göre artmaktadır. Örnek miktar olarak yıllık 110.000 tl için bu oran %15 iken 210.000 tl lik gelirin, ilk 110.000 TL %15 kalan 100.000 %20 vergi oranıyla fiyatlandırılır. Dikkatinizi çekmem gereken konu bu değer kazancınızın üzerine işler örneğin 100.000 TL geliriniz 60.000 TL gideriniz varsa 40.000 TL kazanç üzerine vergi ödersiniz. Bu vergi her hizmet sattığınızda ödediğiniz vergi değildir!

3- Gelir vergisini kendiniz ödeyemezsiniz! Ancak yeminli mali müşavir sizin adınıza bu işlemleri gerçekleştirebilir. Tanıdık birisini bulsanız bile benim düşünceme göre bunun size aylık külfetinin minimum 1.000 lira olacağını söyleyebilirim.

4- Yıllık belirli kalemlerden (damga, pul vb.) ekstra vergi çıkacağını da hesaba katmalısınız, yanlış hatırlamıyor isem bu yıl bu rakamlar için çıkan miktar yıllık 11.000 tl civarıydı. Kabaca aylık 1.000 liralık bir bütçe ayırmalıyım diye düşünebilirsiniz.

5- Ekstra olarak sunduğunuz hizmetten aldığınız parada belirli bir KDV oranı ile vergi ödemeniz gerekir. Bu yurt dışı hizmet verdiğiniz durumlarda değişir mi bilmiyorum, bu konuyu ekstra araştırmanızı öneririm.

-Bonus:

Eğer 18 ila 29 yaşının arasındaysanız devlet şahıs mükellefiyeti oluşturduğunuz zaman size ekstra imkanlar sağlıyor. Bunlar:

1- İlk 1 sene Bağ-Kur ödemiyorsunuz.
2- İlk 3 sene Gelir vergisine tabii olmuyorsunuz. (Bu değer 2024 yılı için 230.000 TL dir, yani 230.000 TL ye kadar olan kazancınızın gelir vergisini ödemezsiniz. 2025 yılı için yeniden değerleme oranı hesaba katıldığında bu kazancın 331.000 TL civarına çıkacağını varsayabiliriz.)

Önemli Not: Gelir vergisine tabi olmasanız bile yine de bir yeminli mali müşavirle anlaşmanız, gelirinizi ve giderinizi ibraz etmeniz gereklidir.

-Özetle

Aylık 1000 TL müşavire, 1000 TL ise gelir giderinizi ibraz ettiğiniz durumlarda çıkan ekstra vergi/masraf kalemlerine ayırdığınızda devlet size genç girişimci desteğiyle birlikte 1 sene refah bir ticaret (Normal sisteme göre) sunuyor. 2. ve 3. senelerde bu kalemlere sadece Bağ-Kur ekleniyor.

Eğer ben kitabına uygun bütün masraflarımı kazançlarımı bildirerek hareket edeceğim diyorsanız yukarıdaki maddelerle birlikte şahıs mükellefiyetini ve KDV sistemini detaylıca araştırmanızı, genç girişimci desteğinden de faydalanarak ticarete girmenizi tavsiye edebilirim.

Unutmayın fiverr.com un da bir hesap bakiyesi var ilk 5-6 ay kazandıklarınızı o havuzda tutabilir para kazancınızın masraflarınızı karşıladığının garantisini alarak mükellefiyet oluşturabilirsiniz.

-Alternatif Olarak Ne Yapabilirim ?

Küçük rakamlar için vergi takibinin çok yapılmadığını/yapılamadığını çok fazla kişiden duymuş olabilirsiniz. Benim de duyduğum kadarıyla 10-20 bin lira kazanç sağlayanlar bile yukarıda sunduğum bu mükellefiyetlere sahip değiller. Hatta bu miktarları direk iban numaralarına eft transferi ile bile alabiliyorlar.

Eğer riski göze alıp sonradan tespit edildiğinde faiziyle ve cezasıyla ben borcumu öderim diyorsanız bu işe bu şekilde de girebilirsiniz. Çevremizde bu şekilde kazanç sağlayanlarda mevcut.

Bunlar benim 3.000 tl karşılığında aldığım danışmanlığın özeti, yetkilisi değilim
Eğer size yardımı dokunduysa çözüm olarak işaretlerseniz sevinirim.

16 yaşındayım vergi vermek zorunda mıyım? Eğer zorunluysam şahıs şirketini kimin üzerine açmalıyım?

Açıkçası bir bilgim yok, internette bu bilgiye ulaşabildim.

"Ancak kişi 18 yaşının altında ise, şahıs şirketi kurarken gerekli evrakların yanı sıra ebeveynlerinden muvafakatname çıkarmaları durumunda işlemleri yapması mümkün olabilir."

Bu konuda kesin sonuca ulaşmanız için kanunları iyi bilen birisine danışmanız daha doğru olacaktır zira internetteki bilgiler de çok genel açıklamalardan öteye gidemiyor.

Tamamdır, çok teşekkür ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…