Çözüldü Flathub mı? Deb repolar mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

277726

Kilopat
Makaleler
4
Flathub sanırım daha fazla alan kullanıyor.
Hangisi daha az alan kullanır? Hangisi güvenlik açısından daha iyidir? Ne gibi avantaj ve dezavantajları var?

Çözüm
Flatpak paketleri normal paketlerden daha fazla alan kaplıyor. Sistemin kendi deposundan indirince daha az alan kaplar. Güvenlik açısından her ikisi de eşit sayılır ancak sistemin kendi depoları daha güvenlidir. Bir bakımcının elinden geçer çünkü.

Hız açısından da Snap-Flatpak gibi paketler uygulamaları daha yavaş açıyor. Ben test ettim. Kısacası istediğin paket dağıtımın kendi deposunda yoksa Flatpak kullan. Sistem sağlığı açısından daha iyidir.

Bir de oradaki paketler sürekli güncel ve stabil olamayabiliyor. Dağıtımın kendi deposu ise testlerden geçerek kullanıcıya sunulur ve daha stabil olur. Bu açıdan da keni deposunu kullanmak daha avantajlıdır.
Flatpak paketleri normal paketlerden daha fazla alan kaplıyor. Sistemin kendi deposundan indirince daha az alan kaplar. Güvenlik açısından her ikisi de eşit sayılır ancak sistemin kendi depoları daha güvenlidir. Bir bakımcının elinden geçer çünkü.

Hız açısından da Snap-Flatpak gibi paketler uygulamaları daha yavaş açıyor. Ben test ettim. Kısacası istediğin paket dağıtımın kendi deposunda yoksa Flatpak kullan. Sistem sağlığı açısından daha iyidir.

Bir de oradaki paketler sürekli güncel ve stabil olamayabiliyor. Dağıtımın kendi deposu ise testlerden geçerek kullanıcıya sunulur ve daha stabil olur. Bu açıdan da keni deposunu kullanmak daha avantajlıdır.

Çözüm
Flatpak'daki paketler sorunlu olabiliyor. Mesela RetroArch paketi eskiden bende çalışıyordu ama sonradan baktım ki çalışmamaya başladı. Ben debian reposundaki sürümü eski diye öyle kuruyordum ama sonra nightly sürümüne baktım ki o son sürümmüş.

Dağıtımın kendi reposu her zaman daha güvenlidir, daha iyidir.

Hangi dağıtımda?
Debian'da kendi repoları. Buster'da çoğu şey stabil, Flathub'da bozuk paket olabiliyor @Rashmore'a göre.

Ben Pop! _OS da eğer bulabilirsem uygulamaların Debian repolarından yüklemeyi tercih ediyorum.
Dağıtıma yeni geçtim ve tam yerleşmediğim için araştırmaya çalışıyorum. Güvenlik açısında hiç bilgi bulamadığım için bu konuyu açma gereği duydum.

Mesela Pop!_OS Ubuntu tabanlı bir dağıtım. Şimdi Ubuntu(deb) şeklinde mağazasından bazı uygulamaları indirebiliyorum ama Spotify için internetten non-Free Debian reposundan kurulum gerçekleştirdim. Bu şekilde yaptığımda güvenilir mi? Non-Free demesinin sebebi sanırım Spotify open Source olmadığı için.

Pop!_OS için Debian reposu pek mantıklı değil. Çünkü Pop!_OS bir Ubuntu based dağıtım ve bazen de olsa fark çıkabiliyor.
Mesela Pop!_OS Ubuntu tabanlı bir dağıtım. Şimdi Ubuntu(deb) şeklinde mağazasından bazı uygulamaları indirebiliyorum ama Spotify için internetten non-Free Debian reposundan kurulum gerçekleştirdim.
Spotify'ın sitesinden .deb paketi indirip kursan, yine aynı şey olurdu zaten.

Pop! _OS için Debian reposu pek mantıklı değil. Çünkü Pop! _OS bir Ubuntu based dağıtım ve bazen de olsa fark çıkabiliyor.

Spotify'ın sitesinden. Deb paketi indirip kursan, yine aynı şey olurdu zaten.

Spotify buradan bakarak yükledim. Kendileri Linux Debian dağıtımları için yardımcı yazı yazmışlar. Pop!_OS için bakmıştım ama tam bulamadım.

Pop!_OS ve Ubuntu based dağıtımlar Debian reposu kullanmayıp da ne kullanacaklar? Sonuçta Ubuntu da Debian base kullanmıyor mu?

Spotify Ubuntu reposu var mı bilmiyorum ama Debian repoyu şu an kullanıyorum ve sorun çıkarmadı. Ne gibi sorun çıkarabilir?

Pop!_OS ve Ubuntu based dağıtımlar Debian reposu kullanmayıp da ne kullanacaklar? Sonuçta Ubuntu da Debian base kullanmıyor mu?
Genelde sorun çıkmaz, ama Ubuntu için özel PPA'larda stabilitenin bozulması olabiliyor. 1 kez Debian'ı öyle çöktürmüşlüğüm var. Fakat orada olay Ubuntu değil, Kali PPA'sı yüzündendi.

İşte Spotify için Snap kullanabilirsin.

snap install spotify

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…