FM24 taktiği nasıl?

yusu.w

Decapat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Şu ana kadar ligde 2 ve 1 tane hazırlık maçında sadece 2 gol atıp 7 gol yedim (O 2 gol de 1'e 1). Hazırlık maçında sadece kanat oyunu olarak değiştirmiştim kalan her şey aynıydı. Ayrıca gol atamamanın dışında pozisyona dahi giremiyorum ve acayip bir baskı yiyorum. Takımın da durduk yere boş pas hataları da cabası. Nasıl bir taktik uygulamalıyım, nerede yanlış yapıyorum?

resim_2024-09-06_021527646.png

4-4-2 bu oyunda nedense savunma ağırlıklı olarak kullanıyor baskı yeme sebebiniz kanatları kullanıp pasla çıkmaya çalışıyorsunuz taktik baştan aşağı iş yapmaz bence. Bu oyunun altın kuralı 4-2-3-1'dir ama eğer aksiyon ve deneme arıyorsunuz 3-5-2 öneririm.

Her şeyden önce oyuncuların moralleri ve takımın maç kondisyonu önemli. Taktiğe yatkınlık zamanla artar. Ayrıca kısa paslı oynarken yüksek tempoda oynamak zaman alabilir.

Şu ana kadar ligde 2 ve 1 tane hazırlık maçında sadece 2 gol atıp 7 gol yedim (o 2 gol de 1'e 1). Hazırlık maçında sadece kanat oyunu olarak değiştirmiştim kalan her şey aynıydı. Ayrıca gol atamamanın dışında pozisyona dahi giremiyorum ve acayip bir baskı yiyorum. Takımın da durduk yere boş pas hataları da cabası. Nasıl bir taktik uygulamalıyım, nerede yanlış yapıyorum?

Eki Görüntüle 2303937

Dikey tiki taka 4-3-3

Hocam gördüğüm kadar takımın dar alanda oynama talimatı yok, yani 4-4-2 dizilip kanatlardan atak yaparak yüksek tempoda kısa paslaşmak istiyorsanız çok yüksek vizyon pas gibi oyun kuruculuk meziyetlerine sahip oyunculara sahip olmanız lazım; Başakşehir'de bir nebze zor. Ayrıca top ayaktayken de rakipteyken de tempo, dayanıklılık ve çalışkanlık isteyen talimatlarınız var. Bu çalışabilir ama tıpkı gerçekte Çağdaş Atan'ın yaptığı gibi daha dinamik daha çalışkan oyuncularla imzalamanız işinize yarayacaktır. Öte yandan iki kanadı da ters ayaklı kullanıyorsunuz, arkalarındaki beklerde de hücum talimatı yok; kanat bek/iki yönlü bek gibi roller de yok. Bu, kanatları kullanmanıza rağmen geniş alanları çok verimli işleyemeyeceğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca orta bölgede pres ve kalecinin ağzına kadar baskı yap talimatları çakışıyor olabilir, pres şemanızın bozulma ihtimali var.

Takıma sağlam bir fizik yüklemesi yapıp gegenpress tarzı bir oyun anlayışı benimseyebilirsiniz diye düşünüyorum çünkü topa sahip olma anlayışının aksine yüksek teknik beceriler gerektirmeyen, çalışkanlık ve dayanıklılık üzerine bir oyun; yani pahalı asset'ler gerektirmiyor.

Topa sahip olacaksanız da bence 4-4-2 çok verimli olmaz, 4-2-3-1 yahut 4-3-3 gibi farklı dizilişlerle topa sahip ol oynatmanız daha mantıklı. Ayrıca takımda geniş alanda yüksek tempoda kısa paslaşacak kadar teknik az oyuncu var, topa sahip ol oynatacaksanız naçizane tavsiyem tempoyu biraz düşürüp alanı da biraz daraltmanız. Oyuncular birbirine ne kadar yakınlaşır ve pas temposunu ne kadar düşük tutarsa o kadar düşük pas, vizyon, teknik gibi özelliklere ihtiyacı olur.

İyi oyunlar hocam 🫶

Hocam iyi oyunlar,
Öncelikle takımınızı nasıl oynamasını istiyorsanız ona en uygun dizilişi ayarlamanız veyahut seçmelisiniz.(oyunun buglı taktikleri var, bazı garanti taktileri var tamamen kişisel tercihinize kalmış, sonuçta siz bir teknik direktörsünüz ve nasıl oynatmak istiyorsanız öyle oynatabilirsiniz.) Sadece fotoğrafta olan taktik üzerinden bir kaç husus belirteceğim.
4-4-2 oyununda kanatları kullan talimatları verilmiş görüyorum. takım genişliği normalde, sağ kanatta oynayan Deniz Türüç'ün TAK Hücum rolüyle mümkün olduğunca top sürmesini istemişsiniz. (genelde oyuncular içeri çevirir, kaleye vurur veya geriden bindiren beke pas verir.) ceza sahasına girecek orta saha rolü olan oyuncu görmüyorum. Sol kanat oyuncusu da ceza sahasına girmekten kaçınan yayın kanat kısmında kalmayı seven bir role sahip. Beklere çıkmayın talimatı verilmiş (sağ bek olan dubois orta saha çizgisini biraz geçer. (çok nadiren ceza sahasına kadar inebilir.) 2 oyun kurucu ile orta saha kullanılıyor. DOK savunma arkadaş ileri çıkmaz savunmanın önünde konumlanır. GOK yalnız kaldığından ileride 3 orta saha arasında git gel yaparak kondisyonu çok azalır.
Genel olarak bu taktikte bir kaç değişiklik yapılarak alınan sonuçlardan daha iyi sonuçlar alınabilir. Bunlardan bazıları; Sağ Bek ve Sol Beke Kanat Bek (destek-hücüm) rolü verilebilir. kanatlara daha çok yardıma giderler. Stoperlerlere ise Standart Stoper (savunma) veya Pasör Stoper (savunma) rolleri verilebilir.(oyuncunun özellikleri Pasör role uygunsa eğer Pasör tercih edilmesi iyi olabilir oyunu kanatlara açabilirler.) Kanatta oynayan oyuncular için içeri girmelerini istiyorsanız birisinin Kanat Forvet (hücum) diğerinin Kanat (hücum) olarak verilmesi uygun olacaktır. Oyuncuların kanattan içeri girmesini istemiyorsanız, birisinin TAK (destek) ve Kanat (destek) rolleri verilebilir. Orta Saha merkezde oynayan oyunculara (özelliklerine uygun olan topçuları seçerek) BENCE İki yönlü orta saha ve Defansif Oyun Kurucu (destek) rolleri verilebilir. ancak burada bir oyuncunun muhakkak top kazanmaya müsait oyuncu olması taktiğin verimliliği açısından önem arz eder. Forvette ise iki oyuncu rolleri de doğru tercih edilmiş iki forvetli takımlarda çok iyi işler yapabilirler bu iki rol.
Eğer kanat oyunu oynamayı düşünüyorsanız takımın genişliğini arttırıp pas boyunu biraz uzatabilirsiniz (BENCE standart olması ideal) ceza sahasına girmeyen oyuncu rolleri seçtiğimiz için uzaktan orta yap talimatı verilebilir. oyun kurarken sağ ve sol kanadı kullan talimatı uygun olacaktır. tempo konusunda tamamen size kalmış, kontra olacaksa oyuncular topu ayağında tutmaması için yüksek tempo verilebilir. (oyuncular aşırı yorulabilir). Geçiş oyununda tercih tamamen sizde ancak pres konusunda orta sahamızda bulunan zaafiyeti unutmamak gerekir çünkü 2 adet orta saha ve bunlardan birisinin oyun kurucu olduğunu dikkate alınarak dar alanda savunup pres boyunu düşürebiliriz.
Aslında taktik ile oyuncu rolleri arasında dikkat edilmesi gerekiyor. kanat oyunu oynarken kanatta kimse olmaması bizim taktiğimizi olumsuz etkiler. içeri girmeyi seven roller olan TAK rolleri ve bindirmeyen Standart bek rolleri olduğundan kanattan oyun kurmak mümkün olmuyor. bu nedenle az gol atılıyor. çok gol yemenizin de sebebi olarak 3'lü orta saha oynayan takımlara direnebilecek orta saha oyuncumuz ve uygun olmayan roller verilmesi buna sebep oluyor diyebiliriz.

Orta sahanda ofansif yonu tasiyacak, merkezden yayda sut kovalayacak bir adamin bile yok.

Beklerin ortasahanin bile gerisinde sag sol yapiyor.

Uclu ortasaha oynayan her takim hasat eder bu dizilisi

Ortada basiyosun ama kaleciye presi acmissin.

Geriden oyun kuruyosun ama stoperlerin ayaklari tahtadan.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı