Çözüldü Format attıktan sonra sistem ve ayrılan diye bir bölüm oluştu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

888498

Picopat
Makaleler
1
Bilgisayara format atmıştım Windows'u diske kurmadan önce SSD'yi de sıfırladım ama formattan sonra şöyle bir bölüm çıktı (görselde) bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda böyle bir bölüm yoktu. Bu güncellemelerle falan mı geldi yoksa bunu nasıl silebilirim çok fazla yer kaplıyor.

Bilgisayara format atmıştım Windows'u diske kurmadan önce SSD'yi de sıfırladım ama formattan sonra şöyle bir bölüm çıktı (görselde) bilgisayarı ilk kurduğum sırada böyle bir bölüm yoktu. Bu güncellemelerle falan mı geldi yoksa bunu nasıl silebilirim çok fazla yer kaplıyor.

Dediğim gibi formattan önce böyle bir bölüm yoktu hiçbir şey indirmediğim zaman disk 476 GB dı fakat formattan sonra disk boş olmasına rağmen 30 GB'lık bir kayıp yaşadım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.png
    152,3 KB · Görüntüleme: 38
  • Ekran görüntüsü 2025-01-28 154454.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-28 154454.png
    169 KB · Görüntüleme: 36
Çözüm
Yok hocam onu anlatmak istemedim. Ben bilgisayarı ilk aldığımda sıfırdan USB bellekten Windows 11 kurduğumda masasüstünden baktığım zaman depolama alanında 476 GB boş yazıyordu. Yani bilgisayarı kullanmaya başladğım zaman 476 GB boş alan kullanabiliyordum. Fakat dün format attıktan sonra Windows'u kurduğumda ise depolama alanında daha hiçbir şey indirmememe rağmen 440 GB boş yazıyordu. Sonra neden diye baktım 30 GB'lık yukarıdaki görsellerde de gösterdiğim gibi sistem ve ayrılan diye bir bölüm gelmiş. Formattan önce böyle bir bölüm yoktu hiçbir uygulama yüklü değilken 476 GB'lık boş bir alanım vardı fakat formattan sonra bu 440'a düştü. Yani anlatmak istediğim formattan önce 476 GB boş alanım varken formattan sonra bu boş alan 440GB civarı bir şeye düştü. 30GB benim için çok da önemli değil çok doldurmuyorum sistemi zaten ama merak ettim yine de.

Buradaki görsellerdeki gibi formattan önce bu alan var mıydı hatırlamıyorum ama varsa bile bu kadar alan kaplamıyordu çünkü formattan önce bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda hatırlıyorum diskte 476 GB boş yazıyordu. Belki önceden ben fark etmemişimdir sizde de bu bölüm varsa kapladığı alan ne kadar yazabilir misiniz?

"Windows 11 kurduğumda masasüstünden baktığım zaman depolama alanında 476 GB boş yazıyordu."

Hocam bu olamaz, bir yanlışınız var.

Diskinizin büyüklüğü zaten 476 GB, üzerine Windows kurdunuz, o nereye gitti? 476 GB boşa alan, Windows kurduktan sonra tabi ki azalacak, 476 GB boş alan kalamaz ki? Üzerine başka bir şey kurmamış olmanız bir şeyi değiştirmez, Windows zaten kendi dosyaları, swap dosyası vb ile en az 20-30 GB civarı. Yani formatladıktan sonra sadece windows yükleyerek boş alanın 440-450 GB arasında görmeniz lazım, son derece normal.

O var olduğunu hatırlayamadığınız eskiden yoktu dediğiniz bölümler zaten toplamda 0,7 GB yer kaplıyor. Sizin gönderdiğiniz fotoğrafa bir takım notlar yazmıştım, onlara baktınız mı? Bu fazladan dediğiniz bölümlerin kapladığı alan 1 GB bile değil, 30-40 GB ile hiç alakası yok.
Lütfen aşağıdaki resmi kontrol edin.

Ekran görüntüsü 2025-01-28 172956.jpg

Yani bir sıkıntınız yok, her şey olması gerektiği gibi. 476,9 GB toplam fiziksel büyüklüğü olan diskinizin Windows sadece 0,7 GB kısmına sistem ve kurtarma bölümlerini kurmuş. Geri kalan 476,2 GB'ı da C: diski olarak biçimlendirmiş. Kısaca yuvarlak hesap diskinizin fiziksel boyutu 476 GB, C: diskiniz (sistem ve kurtarma bölümleri dışında kalan) gene 476 GB. kaybettiğiniz alan virgülden sonra geliyor.

Size ilk mesajımda da kendi "ayrılmış" alanlarımı zaten göndermiştim, 1 GB bile değil. Sizinki de değil. Sizin baktığınız "sistem ve ayrılmış" bunlar değil.

Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.jpg

Son fotoğrafınızda "sistem ve ayrılmış" dediği kalem Window'sun swap dosyası ve kendisinin C:\ diskinde kapladığı alan (C:\windows klasörü ve diğerleri). Ve burasının 30GB+ olması da son derece doğal. TreeSize Free programını indirip C: diskinizde neyin ne kadar yer kapladığını ayrıntılı olarak görebilirsiniz (Windows klasörü ve swap dosyalarını açık mavi ile işaretledim, 30+ GB):

Clip_129.jpg
Yanlış bilmiyorsam onu Windows kendisi ayırıyor. Demin baktım bende de var. Windows'u nereye kurduysanız onun belli bir kısmını kendisi için ayırıyor sanırım.

Yanlış bilmiyorsam onu Windows kendisi ayırıyor. Demin baktım bende de var. Windows'u nereye kurduysanız onun belli bir kısmını kendisi için ayırıyor sanırım.

Yani evet ama bilgisayarı ilk aldığımda kurduğum Windows'ta böyle bir bölüm yoktu SSD direkt 476 GB şeklinde boştu formattan sonra 440 gblara düştü bilgisayarı yedekleme ayarını kapatmasam bir 5 GB'da oradan kullanıyordu.

Yani evet ama bilgisayarı ilk aldığımda kurduğum Windows'ta böyle bir bölüm yoktu SSD direkt 476 GB şeklinde boştu formattan sonra 440 gblara düştü bilgisayarı yedekleme ayarını kapatmasam bir 5 GB'da oradan kullanıyordu.

SSD'nizin marka modelini yazabilir misiniz? Ya da kısaca kaç GB olarak geçiyor? Soruyorum, çünkü sorununuz şu alabilir:

Pazarlanan kapasite ile Windows'un size göstereceği kapasite arasında her zaman fark vardır, çünkü hesaplanma şekilleri farklıdır. Satıcı firmalar 1000 çarpanı kullanırken, Windows (olması gerektiği gibi) 1024 çarpanı kullanır. Örneğin 480GB olarak satılan bir disk:

480.000.000.000 / (1024*1024*1024) = 447.03 GB olarak görünür.

Yine aynı şekilde 512GB olarak pazarlanan bir disk:

512.000.000.000 / (1024*1024*1024) = 476.83GB olarak görünür.

Aşağıda sırasıyla 960 GB, 500 GB, 240 GB disklerin gerçek kapasitelerini görebilirsiniz:

Clip_128.jpg

Bunun dışında NT tabanlı Windowslar (Windows 2000 ve sonrası) her zaman bir ön yükleme bölümü ayırırlar. Bunun hangi koşullarda ne boyutta olacağı konusunda kesin bir fikrim yok ama cüzzi bir miktardır genelde. Ek olarak bir de isteğe bağlı kurtarma bölümü oluşturabilirler (beninkinde Windows 10'u 8.1 den yükselttiğim için iki tane var). Bunların benim diskimdeki büyüklükleri toplamda 1 GB civarı.

Bilgisayar Yönetimi/Disk Yönetimi bölümünde bunu görsel olarak daha detaylı görebilirsiniz (yukarıdaki fotoğraf). Biçimlendirme sırasında boş alan da kalmış olabilir (hatalı rakam girişi gibi sebeplerle). Eğer böyle bir durum varsa bu boş kalan alanı formatlı ana bölümünüze ekleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
SSD'nizin marka modelini yazabilir misiniz? Ya da kısaca kaç GB olarak geçiyor? Soruyorum, çünkü sorununuz şu alabilir:

Pazarlanan kapasite ile Windows'un size göstereceği kapasite arasında her zaman fark vardır, çünkü hesaplanma şekilleri farklıdır. Satıcı firmalar 1000 çarpanı kullanırken, Windows (olması gerektiği gibi) 1024 çarpanı kullanır. Örneğin 480GB olarak satılan bir disk:

480.000.000.000 / (1024*1024*1024) = 447.03 GB olarak görünür.

Yine aynı şekilde 512 GB olarak pazarlanan bir disk:

512.000.000.000 / (1024*1024*1024) = 476.83GB olarak görünür.

Aşağıda sırasıyla 960 GB, 500 GB, 240 GB disklerin gerçek kapasitelerini görebilirsiniz:

Eki Görüntüle 2409691

Bunun dışında NT tabanlı Windows'lar (Windows 2000 ve sonrası) her zaman bir ön yükleme bölümü ayırırlar. Bunun hangi koşullarda ne boyutta olacağı konusunda kesin bir fikrim yok ama cüzzi bir miktardır genelde. Ek olarak bir de isteğe bağlı kurtarma bölümü oluşturabilirler (beninkinde Windows 10'u 8.1'den yükselttiğim için iki tane var). Bunların benim diskimdeki büyüklükleri toplamda 1 GB civarı.

Bilgisayar Yönetimi/Disk yönetimi bölümünde bunu görsel olarak daha detaylı görebilirsiniz (yukarıdaki fotoğraf). Biçimlendirme sırasında boş alan da kalmış olabilir (hatalı rakam girişi gibi sebeplerle). Eğer böyle bir durum varsa bu boş kalan alanı formatlı ana bölümünüze ekleyebilirsiniz.

Resimdeki gibi böyle görünüyor ne yapmam gerekiyor tam anlayamadım kusuruma bakmayın format atmadan önce boş olduğunda 476 gbın hepsini kullanabiliyordum.

Resimdeki gibi böyle görünüyor ne yapmam gerekiyor tam anlayamadım kusuruma bakmayın format atmadan önce boş olduğunda 476 gbın hepsini kullanabiliyordum.

Bu arada bilgisayarı ilk kurduğum zamanlarda Windows'u diske yükleme sırasında sadece SSD görünüyordu fakat formattan sonra yeniden diske kurarken 3 tane yukarıdaki gibi bölüm çıktı sebebini anlamadım sanırım önceki ayarları tekrar kurmak içindi.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-01-28 172956.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-28 172956.png
    135,8 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:

Bu arada bilgisayarı ilk kurduğum zamanlarda Windows'u diske yükleme sırasında sadece SSD görünüyordu fakat formattan sonra yeniden diske kurarken 3 tane yukarıdaki gibi bölüm çıktı sebebini anlamadım sanırım önceki ayarları tekrar kurmak içindi.

Hocam yüzlerce Windows kurmuşumdur (çok azı Windows 10 ama yüklemede diğer NT tabanlılardan farkı yok: Windows 2000, XP, Vista, 7, 8... hepsi aynı şekilde yükleniyor).

Hepsinde daima ilk baştaki sistem bölümünü kendisi biçimlendirmiştir, ek olarak kurtarma bölümü istiyor musun diye sormuş, evet dersem (hep derim, kurtarma bölüm iyidir) onu da yapmıştır. Çift diskli sitemlerde bu "sistem yüklendi" bölümünü ikinci diske de yapabilir, acaba sizinkinde öyle bir durum mu vardı?

Bütün bunlar bir yana, tam da önceden dediğim gibi büyük bir kayıp yok, çünkü bu bölümler çok küçük.

Sizin fotoğrafa bakıyorum, bu iki "fazladan" bölüm toplamının 700 MB yani sadece 0,7 GB olduğunun farkında mısınız? 1 GB bile değil. Yani 30-40 GB bir kaybınız yok, her şey normal. :)

Hocam yüzlerce Windows kurmuşumdur (çok azı Windows 10 ama yüklemede diğer NT tabanlılardan farkı yok: Windows 2000, XP, Vista, 7, 8.. Hepsi aynı şekilde yükleniyor).

Hepsinde daima ilk baştaki sistem bölümünü kendisi biçimlendirmiştir, ek olarak kurtarma bölümü istiyor musun diye sormuş, evet dersem (hep derim, kurtarma bölüm iyidir) onu da yapmıştır. Çift diskli sitemlerde bu "sistem yüklendi" bölümünü ikinci diske de yapabilir, acaba sizinkinde öyle bir durum mu vardı?

Bütün bunlar bir yana, tam da önceden dediğim gibi büyük bir kayıp yok, çünkü bu bölümler çok küçük.

Sizin fotoğrafa bakıyorum, bu iki "fazladan" bölüm toplamının 700 MB yani sadece 0,7 GB olduğunun farkında mısınız? 1 GB bile değil. Yani 30-40 GB bir kaybınız yok, her şey normal. :)

Eki Görüntüle 2409773

Yok hocam onu anlatmak istemedim. Ben bilgisayarı ilk aldığımda sıfırdan USB bellekten Windows 11 kurduğumda masasüstünden baktığım zaman depolama alanında 476 GB boş yazıyordu. Yani bilgisayarı kullanmaya başladğım zaman 476 GB boş alan kullanabiliyordum. Fakat dün format attıktan sonra Windows'u kurduğumda ise depolama alanında daha hiçbir şey indirmememe rağmen 440 GB boş yazıyordu. Sonra neden diye baktım 30 GB'lık yukarıdaki görsellerde de gösterdiğim gibi sistem ve ayrılan diye bir bölüm gelmiş. Formattan önce böyle bir bölüm yoktu hiçbir uygulama yüklü değilken 476 GB'lık boş bir alanım vardı fakat formattan sonra bu 440'a düştü. Yani anlatmak istediğim formattan önce 476 GB boş alanım varken formattan sonra bu boş alan 440GB civarı bir şeye düştü. 30GB benim için çok da önemli değil çok doldurmuyorum sistemi zaten ama merak ettim yine de.

Yok hocam onu anlatmak istemedim. Ben bilgisayarı ilk aldığımda sıfırdan USB bellekten Windows 11 kurduğumda depolama alanında 476 GB boş yazıyordu. Yani bilgisayarı kullanmaya başladğım zaman 476 GB boş alan kullanabiliyordum. Fakat dün format attıktan sonra Windows'u kurduğumda ise depolama alanında daha hiçbir şey indirmememe rağmen 440 GB boş yazıyordu. Sonra neden diye baktım 30 GB'lık yukarıdaki görsellerde de gösterdiğim gibi sistem ve ayrılan diye bir bölüm gelmiş. Formattan önce böyle bir bölüm yoktu hiçbir uygulama yüklü değilken 476 GB'lık boş bir alanım vardı fakat formattan sonra bu 440'a düştü. Yani anlatmak istediğim formattan önce 476 GB boş alanım varken formattan sonra bu boş alan 440GB civarı bir şeye düştü. 30GB benim için çok da önemli değil çok doldurmuyorum sistemi zaten ama merak ettim yine de.

Buradaki görsellerdeki gibi formattan önce bu alan var mıydı hatırlamıyorum ama varsa bile bu kadar alan kaplamıyordu çünkü formattan önce bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda hatırlıyorum diskte 476 GB boş yazıyordu. Belki önceden ben fark etmemişimdir sizde de bu bölüm varsa kapladığı alan ne kadar yazabilir misiniz?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-01-28 154454.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-28 154454.png
    169 KB · Görüntüleme: 16
  • Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.png
    152,3 KB · Görüntüleme: 11

"Windows 11 kurduğumda masasüstünden baktığım zaman depolama alanında 476 GB boş yazıyordu."

Diskinizin büyüklüğü zaten 476 GB, üzerine Windows kurdunuz, o nereye gitti? 476 GB boşa alan, Windows kurduktan sonra tabi ki azalacak, 476 GB boş alan kalamaz ki? Üzerine başka bir şey kurmamış olmanız bir şeyi değiştirmez, Windows zaten kendi dosyaları, swap dosyası vb ile en az 20-30 GB civarı. Yani formatladıktan sonra sadece windows yükleyerek boş alanın 440-450 GB arasında görmeniz lazım, son derece normal.

O var olduğunu hatırlayamadığınız eskiden yoktu dediğiniz bölümler zaten toplamda 0,7 GB yer kaplıyor. Sizin gönderdiğiniz fotoğrafa bir takım notlar yazmıştım, onlara baktınız mı? Bu fazladan dediğiniz bölümlerin kapladığı alan 1 GB bile değil, 30-40 GB ile hiç alakası yok.
Lütfen aşağıdaki resmi kontrol edin.

Yani bir sıkıntınız yok, her şey olması gerektiği gibi. 476,9 GB toplam fiziksel büyüklüğü olan diskinizin Windows sadece 0,7 GB kısmına sistem ve kurtarma bölümlerini kurmuş. Geri kalan 476,2 GB'ı da C: diski olarak biçimlendirmiş. Kısaca yuvarlak hesap diskinizin fiziksel boyutu 476 GB, C: diskiniz (sistem ve kurtarma bölümleri dışında kalan) gene 476 GB. kaybettiğiniz alan virgülden sonra geliyor.

Size ilk mesajımda da kendi "ayrılmış" alanlarımı zaten göndermiştim, 1 GB bile değil. Sizinki de değil. Sizin baktığınız "sistem ve ayrılmış" bunlar değil.

Ekran görüntüsü 2025-01-28 154448.jpg

Son fotoğrafınızda "sistem ve ayrılmış" dediği kalem Window'sun swap dosyası ve kendisinin C:\ diskinde kapladığı alan (C:\windows klasörü ve diğerleri). Ve burasının 30GB+ olması da son derece doğal. TreeSize Free programını indirip C: diskinizde neyin ne kadar yer kapladığını ayrıntılı olarak görebilirsiniz (Windows klasörü ve swap dosyalarını açık mavi ile işaretledim, 30+ GB):

Clip_129.jpg

Son düzenleme:
Çözüm

Diskinizin büyüklüğü zaten 476 GB, üzerine Windows kurdunuz, o nereye gitti? 476 GB disk, Windows kurduktan sonra tabii ki azalacak, 476 GB boş alan kalamaz ki? Üzerine başka bir şey kurmamış olmanız bir şeyi değiştirmez, Windows zaten kendi dosyaları, swap dosyası vb ile en az 20-30 GB civarı. Yani formatladıktan sonra sadece Windows yükleyerek boş alanın 440-450 GB arasında görmeniz lazım, son derece normal.

O var olduğunu hatırlayamadığınız alanlar zaten toplamda 0,7 GB yer kaplıyor. Sizin gönderdiğiniz fotoğrafa bir takım notlar yazmıştım, onlara baktınız mı? Bu fazladan dediğiniz bölümlerin kapladığı alan 1 GB bile değil, 30-40 GB ile hiç alakası yok.

Eki Görüntüle 2409801

Yani bir sıkıntınız yok, her şey olması gerektiği gibi. 476,9 GB toplam fiziksel büyüklüğü olan diskinizin Windows sadece 0,7 GB kısmına sistem ve kurtarma bölümlerini kurmuş. Geri kalan 476,2 GB'ı da C: Diski olarak biçimlendirmiş. Kısaca yuvarlak hesap diskinizin fiziksel boyutu 476 GB, C: Diskiniz (sistem ve kurtarma bölümleri dışında kalan) gene 476 GB. Kaybettiğiniz alan virgülden sonra geliyor.

Son fotoğrafınızda "sistem ve ayrılmış" dediği kalem window'sun swap dosyası ve kendisinin C:\ diskinde kapladığı alan (C:\windows klasörü ve diğerleri). Ve burasının 30GB+ olması da son derece doğal. TreeSize free programını indirip C: Diskinizde neyin ne kadar yer kapladığını ayrıntılı olarak görebilirsiniz (Windows klasörü ve swap dosyalarını açık mavi ile işaretledim, 30+ GB):

Eki Görüntüle 2409819

Anladım o zaman öncekinde ben yanlış hatırlıyormuşum bazen sıfırlamadan sonra windows.old klasörü de yer kaplıyor ya bende bunu o tarz bir şey zannettim formattan önceden kalmaysa silebiliyor muyuz diye. Teşekkürler.

Anladım o zaman öncekinde ben yanlış hatırlıyormuşum bazen sıfırlamadan sonra windows.old klasörü de yer kaplıyor ya bende bunu o tarz bir şey zannettim formattan önceden kalmaysa silebiliyor muyuz diye. Teşekkürler.

Hiç önemli değil hocam, her durumda Treesize Free yüklemenizi tavsiye ederim çok faydalı bir araçtır. Bu tür durumlarda sizi güzel yönlendirir:

https://www.technopat.net/sosyal/indir/treesize-free.272/

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı