Format Factory alternatifi program önerisi

calal

Hectopat
Format Factory'yi kurmam gerekiyordu ama kuramadım, kurulmadı sunucuları çökmüş. Benzer program önerir misiniz? Handbrake aşırı yavaş video küçültüyor. Bana video küçültme programı gerek. Handbreake 3 GB video için 2 saat bekletiyor. Format Factory hızlıydı. 15 dk, 30 Dk'da yapıyordu.

Handbrake kaliteli çeviri için gerekli tüm ince ayarları ve hazır ayarları içerir. Format Factory ise hazır ayar olarak daha kalitesiz bir sıkıştırmaya ayarlı olduğu için daha hızlı çıktı alınıyor. Eğer Handbrake (alternatif olarak Media Coder önerebilirim.) gibi programları kullanmayı öğrenirseniz çıktı kalitesini ve hızını ayarlayabilirsiniz. Bu programlar çoklu CPU çekirdek kullanımı konusunda optimize olduğundan dolayı teknik olarak işlemcinin elverdiği maksimumu hızda çeviri yapabilir.

Örneğin, aşağıdaki sürgüyü kaydırmak bile çok ciddi miktarda hızı etkiliyor. 3:34 dakikalık, YouTube'dan indirilmiş 1080p örnek video için ekran görüntüsü bırakıyorum. Kodlayıcı seçenekleri kısmı oldukça önemlidir. İlk fotoğrafta tamamlanma süresi neredeyse 2 dakika oldu. Diğerinde 42 saniye. Aradaki farkı görüyorsunuz.
2.png

1.png

Son düzenleme:
Handbrake kaliteli çeviri için gerekli tüm ince ayarları ve hazır ayarları içerir. Format Factory ise hazır ayar olarak daha kalitesiz bir sıkıştırmaya ayarlı olduğu için daha hızlı çıktı alınıyor. Eğer Handbrake (alternatif olarak Media Coder önerebilirim.) Gibi programları kullanmayı öğrenirseniz çıktı kalitesini ve hızını ayarlayabilirsiniz. Bu programlar çoklu CPU çekirdek kullanımı konusunda optimize olduğundan dolayı teknik olarak işlemcinin elverdiği maksimumu hızda çeviri yapabilir.

Örneğin, aşağıdaki sürgüyü kaydırmak bile çok ciddi miktarda hızı etkiliyor. 3:34 dakikalık, YouTube'dan indirilmiş 1080p örnek video için ekran görüntüsü bırakıyorum. Kodlayıcı seçenekleri kısmı oldukça önemlidir. İlk fotoğrafta tamamlanma süresi neredeyse 2 dakika oldu. Diğerinde 42 saniye. Aradaki farkı görüyorsunuz.
Eki Görüntüle 1187014

Eki Görüntüle 1187015

3 GB'lik video için en hızlı ve en ideal görüntüyü almam için ayarların ekran görüntüsüne atar mısınız ve video bittiğinde bazen kendi değerinden fazla çıkıyor 3 GB'yi azalsın diye kodladım 4.50 olarak çikti çıkış değeri görebiliyor muyuz?

Kaynak dosyanın büyüklüğünün hiçbir önemi yok. Video kodlama işlemleri sandığınızdan farklı işliyor. Gereğinde fazla çözünürlük ve bitrate ayarlanırsa çıktı dosyanın büyüklüğü artar, orijinal dosyayı bile geçebilir. Uygun ayar seçebilmek için kaynak dosya hakkında teknik bilgilere ihtiyaç var. Bu bilgilerin dökümünü "MediaInfo" programı ile kolayca alabiliyorsunuz.

Bu programı yükledikten sonra kaynak video dosyasına sağ tıklayıp MediaInfo seçeneğine tıklayın.
1.png

Bir kereye mahsus ayar ekranı çıkacaktır. Burada output formatı text olarak seçiniz.
2.png

Son olarak şu bilgileri paylaşın.
3.png

Tüm bunlardan sonra uygun çözünürlük, bitrate, kodek, profile ayarları yaparız.

Kaynak dosyanın büyüklüğünün hiçbir önemi yok. Video kodlama işlemleri sandığınızdan farklı işliyor. Gereğinde fazla çözünürlük ve bitrate ayarlanırsa çıktı dosyanın büyüklüğü artar, orijinal dosyayı bile geçebilir. Uygun ayar seçebilmek için kaynak dosya hakkında teknik bilgilere ihtiyaç var. Bu bilgilerin dökümünü "MediaInfo" programı ile kolayca alabiliyorsunuz.

Bu programı yükledikten sonra kaynak video dosyasına sağ tıklayıp MediaInfo seçeneğine tıklayın.
Eki Görüntüle 1187056

Bir kereye mahsus ayar ekranı çıkacaktır. Burada output formatı text olarak seçiniz.
Eki Görüntüle 1187058

Son olarak şu bilgileri paylaşın.
Eki Görüntüle 1187062

Tüm bunlardan sonra uygun çözünürlük, bitrate, kodek, profile ayarları yaparız.

Ben tek dosya yapmayacağım ama bunun gbi 3 4 GB'lik çok dosya var hepsini aynı anda yapsam 3 ay sürer

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2021-10-11 213113.png
    Ekran görüntüsü 2021-10-11 213113.png
    14,2 KB · Görüntüleme: 52
Ben tek dosya yapmayacağım ama bunun gibi 3 4 GB'lık çok dosya var. Hepsini aynı anda yapsam 3 ay sürer.

1-) Ön ayar olarak General > Very Fast 1080p30 seçiniz. Özet sekmesi altında şunlar yapılacak:
Container formatı olarak MP4 veya MKV seçilebilir. Destekleyen cihaz sayısı olarak MP4 bir tık önde. Web optimizasyonu hakkında fikrim yok ama videoyu internete yükleyecekseniz o kutucuğu işaretleyin.
Boyutlar sekmesine bu videoda dokunmuyoruz. Çünkü çıktı dosyamızın çözünürlüğünün aynı olmasını istiyoruz. Örneğin 720p vb. yapılacaksa o zaman ayar çekilir. Filtreler sekmesinde her şeyi Off konumuna alın.
1.jpg

2-) Kodlayıcı türü olarak önceliğimiz H.264 (x264). MPEG-2 ve MPEG-4 daha ilkel kalıyor. Sıkıştırma olarak daha kötü sonuç verir. H.265 ise bariz derecede daha üstün. Belki aynı kalitede görüntüyü yarı yarıya dosya boyutu ile elde etmek mümkün ama çok daha fazla işlemci gücü gerektiriyor. İşlem çok uzar ve her cihaz desteklemez. (Bilhassa eski TV'ler.)

Kare hızını stabilite açısından her zaman kaynak ile aynı bırakın. Kare hızı kipi sizin attığınız kaynak dosya verisinde değişken olduğu için onu da değişken seçtim. Eğer kaynak videoda sabit yazıyorsa onu da sabit yapın.

Video kalitesi ve dosya boyutuna doğrudan etki eden bir ayar olan bitrate kısmında bu değeri dikkatli seçiniz. İyi kalite için her zaman 2 geçiş yapın. 1080p 25-30 FPS için en az 2500, 720p 25-30 FPS için 1500 kbps ve üzerini tavsiye ederim. Eğer video 60 FPS ise daha da fazlası gerekli.

Kodlayıcı ön ayarını veryfast bırakabilirsiniz. Sizin kaynak videonuz ile aynı referans kare sayısını (4) kullanır. Ayar yükseltilirse işlem yavaşlar, ref frames sayısı yükselir ama kaliteye bir miktar olumlu etkisi olur. Kaynaktan yüksek değeri gerekli görmüyorum. Son olarak her video için, en alttaki kırmızı kutucuktaki seçenekleri aynen uygulayın.
2.jpg

3-) Sizin attığınız videodaki ses kaynağının bilgileri gözükmüyor ama genel olarak şu ayarlar iş görür.
3.jpg

4-) Son olarak, dakikalarınızın, saatlerinizin boşa gitmemesi için şu taktiği tavsiye ediyorum.
4.jpg

Bu kısımdan dilediğiniz uzunlukta numune çıktısı alabilirsiniz. Çıktınız sadece sizin belirlediğiniz aralıkta (15-30 saniye veya siz ne kadar dilerseniz.) olur. Bu kısa videoyu izleyerek çıktının kalitesini analiz edebilirsiniz. Eğer görüntü istediğiniz gibi değilse bitrate arttırma veya kodlayıcı ön ayarını veryfast seviyesinden yükseğe çekmek isteyebilirsiniz.

Not: Sizin attığınız numunede video+ses için 4135 kbps bitrate kullanılmış eğer benim ekran görüntülerindeki gibi seçerseniz maksimum 2500+192 = 2692 kbps olur. Bu durumda çıktı dosyanın boyutunda yaklaşık %35 azalma olacaktır. 2 saatlik o videoda 2.3-2.4 GB arası çıktı olur diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme:
Sunuç bu benim videoda bir şey ya da program kafayı yedi

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2021-10-11 235520.png
    Ekran görüntüsü 2021-10-11 235520.png
    3,6 KB · Görüntüleme: 95
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı