Format sonrası ihtiyaç duyulan uygulamalar hangisi?

Xanteus

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Birkaç sorum var:
1: Format sonrası biliyorsunuz Windows 11'de Store üzerinden Update üzerinden otomatik her şeyi indiriyor uygulamalar ve driverlar. Format sonrası bunu engellemenin yolu var mı? Sadece istediğim şeyleri güncellemek istiyorum, Windows Update sıkıntı değil ama Store üzerinden saçma sapan uygulamalar iniyor.

2: Geek ve TreeSize kullanıyorum birisi dosyaların boyutunu görmek ve silmek için, diğeri ise yukarıda dediğim gibi gereksiz programları indirdikten sonra kaldırmak için. Bunlar dışında bunlardan çok daha iyi dediğiniz program var mı? Hangisini önerirsiniz?

3: Böyle bir program var mı bilmiyorum ama işime çok yarar eğer varsa, processleri gösteren bir program. Biliyorum Task Manager'da görebiliyorum ama orada atıyorum "csrss" adlı programdan 10-20 tane oluyor. Benim istediğim daha düzenli gösteren bir program bu şekilde gereksiz processleri daha net görebilirim.
Diğer sorularda az buçuk bilgim var ama en merak ettiğim soru bu.

4: Gereksiz hizmetler dediğiniz neler var? Çok fazla rehber var bu konu hakkında ama sizin kullandığınız varsa daha iyi olur.

5: %temp% gibi silinebilecek dosyalar neler? Sanırım 3 tane vardı ama adlarını unuttum

2: WizTree de var hangisi daha iyi bilmiyorum.
4: Hizmetlerin olmaması çok büyük bir artı sağlamaz kurcalamaya gerek yok.
5: Oralar biraz palavra. Sık sık temizlenmesi gerekmiyor. Sanırım Prefetch'den bahsediyorsunuz.

2: WizTree de var hangisi daha iyi bilmiyorum.
4: Hizmetlerin olmaması çok büyük bir artı sağlamaz kurcalamaya gerek yok.
5: Oralar biraz palavra. Sık sık temizlenmesi gerekmiyor. Sanırım Prefetch'den bahsediyorsunuz.
wiztree denedim ama bu bir tık daha iyi geldi.
hizmetleri kapatmanın etkisi var, 100lere kadar düşürmüştüm ve ram hafızasına çok etkisi oluyor.
aynen prefetchden bahsediyordum teşekkür ederim, amacım yer açmak belirli bir zamandan sonra temp dosyasında 1-2gblik dosyalar oluşuyordu.

Bahsettiğin uygulamaları Update'nin indirdiğini nereden çıkardın? ISO içerisinde yüklü oluyor o uygulamalar. ISO ile kurulum yapınca da otomatik olarak yüklü geliyor. Sonradan silersen Update indirmez zaten.
Ha yine de Windows Update otomatik sürücüleri kurmasın diyorsan Çözüldü: Windows 11 kurulumda internet istiyor buradaki yöntemle internetsiz kurulum yap, ardından ayarlardan Windows Update'yi 1 hafta boyunca devre dışı bırak, internete bağlan. Ethernet varsa çıkaracaksın tabii.
3. dediğini gelirsek, Windows üzerinde Görev Yöneticisi'nden daha iyi çalışabilecek bir uygulama yok, Görev Yöneticisi işlevini görebilir belki ama doğru çalışmaz. Zaten Görev Yöneticisi gayet düzenli. Arka planda çalışan uygulamalara bakıyorsan orada birden fazla aynı isimde şey görmen normal, çünkü birden fazla çalışıyorlar. Senin bakman gereken uygulamalar kısmı zaten açık olan oyunlar vs. oradan bakacaksın.
Gereksiz hizmetler konusunda ise, çok fazla ellemeni tavsiye etmem bozabilirsin. Ama illada kapatacağım diyorsan Windows Search, Game bar kapatabilirsin. Defender hizmetini de kapatabilirsin ama onun için 3. parti uygulama gerekli. Rehber: Tüm Windows hizmetlerinin anlamları burada hizmetlerin ne işe yaradığı yazıyor, kişisel seçimine bağlı kapatacakların. Neyi kullanıp kullanmadığını kim bilir?
Silinebilecek geçici dosyalar kısmı ise temp %temp% ve prefetch var.
Dosya boyutuna bakmak için hali hazırdaki Dosya Gezgini dışında neden ek program indiriyorsun bilmiyorum ama, TreeSize iyidir. Değişmeye gerek yok.

Kurulumda uygulamaların gelmesini istemiyorsan NTLite ile ISO'daki istemediğin uygulamaları kaldırabilirsin.

teşekkürler. bahsettiğim uygulamaları update'in indirdiğini belirtmedim zaten, store üzerinden indirme daha doğrusu güncelleme yapıyor otomatik bundan bahsetmiştim. Update'den kastımda sistem güncellemeleriydi ama sonra o çok sıkıntı değil demiştim. Kısacası storedan indirilen şeyler inmese yeterli benim için.
Görev yöneticisi ayrıntılar kısmı beni daha çok ilgilendiriyor. Ama orada da verdiğim örnekte ki gibi 5-10 tane olabiliyor. İstediğim şey bu 5-10 taneyi ayrı ayrı göstermesi yerine bir tane göstersin yanında 10 yazsın gibi gibi. Eğer görev yöneticisi üzerinde böyle bir ayar varsa tabii ki görev yöneticisi kullanmak daha mantıklı.
Hizmetlere her türlü müdahele ediyorum yani ilk kez bilgisayara format atmıyorum veya kullanmıyorum o açıdan sıkıntı yok. Bana windows 11 default halinde ( format sonrası, uygulmalar güncellenmiş pc kullanıma hazır ) çalışan bütün processlerin hizmetlerdeki karşılığını gösteren bir liste atabilir misiniz eğer elinizde varsa? Çok işime yarar, ingilizce türkçe farketmez.
silinecek dosyalar için teşekkürler anlık adını unuttum prefetchin
Dosya Gezgini hiç kullanışlı olduğunu düşünmüyorum, treesize de gizli dosyalar dahil ( gizli dosyaları gösteri açmasanız bile ) her şeyi detaylı bir şekilde gösterdiği için beğeniyorum. Bundan daha iyisi yok sanırım burdan devam edeceğim.
NTLite'ı bir ara denemiştim ama çok haşır neşir olmadığım için ve bir yerde okumuştum free sürümde istediğin kadar müdahele edemiyorsun sanırım, eğer rehber varsa bunun için tekrar denemek isterim iso dosyası oluşturmayı.

İlginç, Store bende gelen güncellemeleri otomatik yapmıyor. Kendim denetlemem gerekiyor uygulamaları. Microsoft Store'dan inen neredeyse tüm uygulamaları ek bir şey gerekmeksizin silebiliyoruz bu arada 23H2 ile. NTLite üzerindede paralı olan kısımda çok gelişmiş özellikler var ama gereksiz. Ücretsiz sürümde istediğiniz uygulamayı kaldırabilirsiniz Windows ile gelen. Rehbere bile gerek yok ama aratırsanız görürsünüz.
Görev Yöneticisi'nin öyle göstermesinin sebebi, mesela bir exe dosyasında birden fazla işlev çalışsa bu alt kısma ayrılır ve tek olarak gözükür. Ama birden fazla aynı isimde olanlar, aynı exe dosyalarının birden fazla kez farklı şekilde çalışmasından kaynaklı. Çözümü olduğunu sanmıyorum, ayarları kurcaladım ama göremedim.

Dosya Gezgini'ni söylemenin sebebi sistemin direkt Dosya Gezgini tabanlı çalışması. Bu yüzden alternatif uygulamalar gerekli gelmiyor bana.
Görev yöneticisinde çalışan uygulamaların hizmet karşılığını bulamadım bu arada ama uygulamaların ismini aratarak ilgili bilgiye ulaşabiliyorsun zaten. Senin amacın RAM kullanımını en aza indirmek sanırım tamamen modlanmış bir Windows elde edip. Bu kadar uğraşmak yerine NTLite ile gereksiz bulduğun hizmetleri ve uygulamaları vs. kaldır. Çok detaylı bir program, hali hazırdaki modlanmış ISO'ları kullanma tabii. Hizmetlerin ne işe yaradığını atmıştım zaten, ona göre seçebilirsin.

Bilmiyorum defalarca format atmışımdır, internet eğer bağlıysa hep otomatik yaptı güncellemeleri

Anladım o zaman görev yöneticisini böyle kullanmaya devam edeceğim teşekkürler.

Aynen öyle amacım ram kullanımını ve depolamayı en aza indirmek. 1GB bile benim için çok önemli laptop kullandığım için.
Çoğu windows sürümünü denedim, custom isoları da denedim ( ghost, atlas vesaire. ) ama işte custom olunca hiç güvenemiyor insan maalesef.
Dediğiniz gibi yapacağım sanırım NTLite ile hizmetleri ve uygulamaları silip iso oluşturacağım. Eğer kullandıysanız bu programı rehbere gerek yok demişsiniz ama eğer varsa görmek isterim. Yanlış bir şey yapınca sistem kararlılığı bozuluyor o yüzden.

NTLite ile Windows 10 Düzenleme Rehberi En güncel rehber bu. Arayüzü zaten basit halledersiniz.
Rufus ile modladığın isonun internet bağımlılığınıda kaldırabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…