Formata direnebilen virüs var mı?

clash royale

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, bir iş gereği fırsat buldukça 2. el hard disk almayı düşünüyorum fakat formata direnen virüslerden korkuyorum. Böyle bir şey var mı? Varsa uygulabileceğim bir şey var mı? Bilen birileri beni aydınlatırsa sevinirim. Hayırlı geceler olsun.

MBR olayı pek saçmalık değil, gözümle gördüğüm bir olay vardı. Zamanında Win32 sality türevlerinden birisine yakalanmıştım, bu meretin bazı versiyonları diskin kendi bilgilerini tuttuğu bazı bölümlere yazabiliyor. Format atılsa dahi geri gelen bir zararlı yazılım. Eskiden HDD'lere Low Level Format atılarak kurtulabiliyordu ilk çıktığında ancak güncel anti virüs sistemleri artık yakalıyor bunu.

Cıh virüsü şu an güncel sistemlerde çalışmıyor bunun nedeni ise anakart üreticileri eskisi gibi donanıma doğrudan yetki verdirecek sistemler üzerine mimari tasarlamıyorlar. UEFI zaten bunun gibi nedenlerle getirildi ancak belirttiğim üzere yine de güncel UEFI veya BIOS'lara zararlı yazılım yapılması mümkündür. Gider CIH'ı modifiye ederseniz açık bulursanır tabii ki çalışır ama benim bahsettiğim 20 sene önce olan CIH'ın modifiye edilmemiş hali.

Yok. Formatta hayatta kalan virüsün çalışma prensibi enfekte sistem üzerinden oluşturulan format disklerine bulaşmasıdır. Diski sıfırlarsan virüs kalmaz.

Hocam benim de bilgisayarıma geçen kasım ayında YouTube üzerinden Adobe XD crackli yükleyince virüs girdi. Setupa basınca hiçbir şey gelmedi bende anlayamadım o gece bütün hesaplarıma girip çaldılar. Kurtardım tabii sonra da bayağı zor bir süreç oldu ve hala bazı hesaplarıma başarısız giriş denemeleri oluyor. Bu mevzuda bende gidip USB aldım ve farklı bilgisayardan format USB'si hazırladım. Ancak paranoya oluştu sürekli bilgisayarda virüs var mı diye şüpheleniyorum. Her türlü taramayı yaptım(Kaspersky Rescue Disk, Kaspersky, Emsisoft, Malwarebytes, ESET). Hiç birinde virüs bulmuyor sizce virüs kalma ihtimali var mıdır bilgisayarda? Yardımcı olursanız sevinirim.

Var kendini kopyalayan var yayılımlı ya da spread olan virüsler dikkatli olmak gerekir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…