- RAM
- 16
- SSD veya HDD modeli
- Samsung 512 gb ssd 970 evo
- Ekran kartı
- Asus Rog Strix rx580 Top 8gb
- Anakart
- b450m Pro Gaming
- İşlemci
- Ryzen 5 3600x
Selamlar, bir süredir Fortnite oynarken FPS düşmesi yiyordum. GPU kullanımım anlık olarak 0'a düşüyor sürekli değişiyordu. Çözüm için çoğu işletim sistemini denedim(ReviOS, AtlasOS, ggOS, W11 24H2, Windows 10 22H2 vs.) Bu FPS dropların çok kolay bir çözümü olduğunu gördüm. Aslında sorun sistemde veya ekran kartında değil çünkü diğer oyunlarda CS2 Valorant GTA 5 veyahut farklı oyunlarda bir sorun yaşamıyorken drop vs. sadece Fortnite da yaşıyorsanız. Bunun çözümü:
1- Şu an da kullandığım işletim sistemi Windows 11 24H2 Home SL birkaç performans ayarı yaptım yaptığım ayarlar için şu rehberi kullandım.
www.technopat.net
Extra olarak o&o shotup ile biraz daha gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz.
2- Fortnite'ı performans modunda oynuyorsanız en büyük FPS düşmesi sebebi budur. Performans modu bazı ekran kartlarında sorunlu çalışıyor. Özellikle AMD kartlar DX12'ye daha optimize edilmiş. Ben DirectX12'ye alarak bu sorunu çözdüm. Evet FPS biraz düşüyor fakat FPS düşmesi yemiyorsunuz akıcılıktan da bir şey kaybetmiyorsunuz. (bir de oyun içinden ses ayarını yüksekten düşüğe alalım.)
3- ReSize BAR etkinleştirebilen bir sisteminiz varsa ReSize BAR desteklemeyen ekran kartıyla bile kullanabilirsiniz FPS düşmesi yememi bu da önledi. Şu rehberi kullandım ve benim kartım ROG STRIX RX 580 top 8 GB.
www.technopat.net
Burada gösterdiğim adımları uyguladığınızda artık FPS düşmesi yemiyor olmanız lazım eğer hala FPS düşmesi sorunu yaşıyorsanız birçok nedeni olabilir.
-HDD kullanıyorsanız bundan kaynaklanıyor olabilir.
-RAM'ınız yetmiyor olabilir.
-Sisteminizde darboğaz olabilir.
-Sıcaklıklar yüksek olabilir.(cpu&gpu)
1- Şu an da kullandığım işletim sistemi Windows 11 24H2 Home SL birkaç performans ayarı yaptım yaptığım ayarlar için şu rehberi kullandım.
Rehber: Windows 10/11 kurulumu sonrası yapılması gereken önemli ayarlar
Windows 11 kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, kullanıcıların yapması gereken önemli ayarlar bulunmakta; zamanlanan telemetry görevlerini kaldırma, gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma, kullanılmayan Store uygulamalarını kaldırma veya arka planda çalışmasını önleme. Windows 11'i kurarken...
2- Fortnite'ı performans modunda oynuyorsanız en büyük FPS düşmesi sebebi budur. Performans modu bazı ekran kartlarında sorunlu çalışıyor. Özellikle AMD kartlar DX12'ye daha optimize edilmiş. Ben DirectX12'ye alarak bu sorunu çözdüm. Evet FPS biraz düşüyor fakat FPS düşmesi yemiyorsunuz akıcılıktan da bir şey kaybetmiyorsunuz. (bir de oyun içinden ses ayarını yüksekten düşüğe alalım.)
3- ReSize BAR etkinleştirebilen bir sisteminiz varsa ReSize BAR desteklemeyen ekran kartıyla bile kullanabilirsiniz FPS düşmesi yememi bu da önledi. Şu rehberi kullandım ve benim kartım ROG STRIX RX 580 top 8 GB.
Rehber: Desteklenmeyen AMD GPU'lar (Polaris, VEGA, Radeon VII) için [SAM] Etkinleştirme
AMD, RDNA grafik kartı serisi için Resizable Bar (eğer intel platformundaysanız) veya Akıllı Erişim Belleği, diğer adıyla SAM (AMD kullanıcıları) kullanma yeteneğini sunmaya karar verdi. Başlangıçta yalnızca RX 6000 serisi kartlar destekleniyordu, daha sonra bu destek RX 5000 serisi kartlara...
Burada gösterdiğim adımları uyguladığınızda artık FPS düşmesi yemiyor olmanız lazım eğer hala FPS düşmesi sorunu yaşıyorsanız birçok nedeni olabilir.
-HDD kullanıyorsanız bundan kaynaklanıyor olabilir.
-RAM'ınız yetmiyor olabilir.
-Sisteminizde darboğaz olabilir.
-Sıcaklıklar yüksek olabilir.(cpu&gpu)
Son düzenleyen: Moderatör: