Belki internet yaşım çoğunuzdan daha azdır ama ne forumlar gördüm; şimdilerde hiçbirinin ne esamesi okunuyor ne de domaini bile gözükmüyor.
İnternetin erken çağından beri sosyal medya anlayışının en saf halidir forumculuk. Her topic hakkında ayrı forum bile açılmıştır, her komünite forum açmıştır ve internet çöplüğünde yüzlerce, binlerce, adını bile duymadığım/duymadığınız forum daha vardır.
Facebook, internetteki sosyalleşmeyi evrimleştiren bir zamanda sabit noktadır. Facebook'tan sonra emsali türlü platform açılmıştır. Forumlar ise yüzey internetten biraz kopmuştur. Açıkçası internet hayatım boyunca modları olsun, admini, komünitesi genel anlamda istikrarı bozmayan Türk forumu Technopat olmuştur. Ama zaman ilerledikçe her forum gibi uzun vadede kaybolma tehlikesi ile karşılaşacağız. Forumlara ayda yılda başınıza bir kez gelen bir teknik, yazılımsal sorun için veya satın alacağınız herhangi bir ürüne öneri/tavsiye için uğramak bana göre çok yanlış bir düşünce. Bu düşünceyle hareket edecek olursak, diğer forumların başına gelen hadise çok geçmeden bizim de başımıza vuku bulacaktır.
Ben gündelik hayatımda aklıma esince ufak yazılar yazıyorum; denemeler, öyküler veya normal hayatımda başıma gelen gündelik bir sorunu, düşüncelerimi. Bundan sonra elimden geldiğince buraya konu girmeye çalışacağım. Lakin, bu konular öyle atmak için yazılmış olmayacak. Ben öylesine flood girmeyi sevmem. Yararlı bilgiler, öneriler de bulacağım. Ama bu gayreti tüm Technopat'lardan bekliyorum. Öylesine bir tüketici olarak söylüyorum ki, bu forumu ayağa kaldırmak için illaki düşmesini bekleyecek değilim. İşleyen demir pas tutmaz. Forum zaten Türkiye'deki öbür forumlara kıyasla benim gözümde en canlı forumdur. Bir ara inaktif kaldım, lakin geri döndüm. Forumda önceden çözüme kavuşturulmuş bir problem için tekrar konu açılmasına da karşıyım. Önce site içinde belirli başlıkları aratıp soruna çözüm bulamazsanız konu açın. Onun haricinde, ziyaretçiler dışındaki üyelerden aktiflik fena olmaz. Ana sayfaya göz atıyorum; tavsiye/öneri veya soruna çözüm aranmaktan başka konu hiç açılmıyor. Bu kadar konu kategorisini detaylandırmışlar, biraz yaratıcı olun. İllaki başınıza bir şey gelmek zorunda da değil, pozitif olalım; yaratıcı konular, sorular sorun. Matematik, edebiyat; kültür alanlarından ilginizi çeken herhangi bir şeyi paylaşın. Zaten yapılıyor, orası doğru; gene de belirtmek istedim.
Geçen (adını vermeyeceğim) başıma gelen bir hadiseden mütevellit çözüm ararken, o konu hakkında Technopat’ta konu açılmadığını gördüm ve başka forumlara göz atmak istedim. Bulduğum bir forumda çözüme kavuştum, konu 2013’te açılmış.
Ve merak edip anasayfasına girince açılan son konunun 2021’de olduğunu gördüm. O an hala cevapsız kalmış konulara bakarken o ıssızlık, sessizlik bir nebze yüreğimi burkmuştu. Bir gün bu foruma girdiğimde de o hissi yaşamak istemiyorum
Hepinize iyi hafta sonları diliyorum.