Fotoğrafa Full frame ile başlamak

AlperVR

Decapat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Her şey var
Herkes ilk olarak crop sensörlü makine öneriyor. Neden Full frame almamak lazım, tek farkı daha büyük sensörü var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Crop'u boşver, fotoğrafçılığa merakın varsa ve bütçen de yeterli ise Canon 6D alarak başla. Zaten ileride Fullframe'e geçmek isteyeceksin. En başta yatırımını doğru yap, kaynaklarını iyi kullan.

Neden Fullframe sorusuna geldiğimiz zaman; sensör daha büyük, düşük ışık performansı ve gece çekimleri daha iyi, grenlenme daha az, kadraj daha geniş, lensten daha çok verim alıyorsun, bunun gibi birçok sebep sayabiliriz.

A7 veya A7r almak mantıklı mı sence?

Pahalı.

Bu kadar basit aslında. Yoksa, eğer bütçen yeterse Full Frame'den başla tabii. Sonuçta kullandıkça eskiyen ya da acemiliğini atacağın bir mantık yok.

6D iyi bir gövde değil artık. Eski, netlemesi kötü, çağının gerisinde. Ondan çok çok daha iyi çeken crop gövdeler var.

Full Frame'e lens olarak yatırım yapmak daha mantıklı bence. Sonuçta Full Frame bir lensi crop gövdeyle de FF bir gövdeyle de kullanabilirsin.

A7 veya A7R almak mantıklı mı sence?

En kötü A7II almak mantıklı olur. A7R temizse de mantıklı ama eski makineler yine de. Sony, A serisinde oldukça büyük iyileştirmeler yaptı zamanla. Dolayısıyla ilk nesil gövdeleri tercih etmemek iyidir.

Video çekeceğim sinematik videolar a7iii olsun çok isterim ama maalesef bütçem a7R'a yetiyor video konusu açılınca hep Sony adını duyuyorum mesela neden hiç fujifilm konuşulmuyor?

Sony'nin video ve düşük ışık performansları gerçekten iyi. Eğer video için alacaksan A6000 modellerine de bakabilirsin aslında, A6300 - A6400 - A6500 falan. Bunların video performansları aynı olur, A7 ve A7R ile.

A7 serisinini A7R ve A7S diye özelleşmiş iki modeli daha var. R, fotoğraf için özelleşmiş model, S ise video için.

Tabii şu da var, güzel bir lens de önemli olacaktır, güzel bir video için.

A7s nasıl peki ben bu makine ile düğün çekimi ve araç klip çekimi yapabilir miyim?

İmkanım olsa 1 saniye durmam geçerim FF ye. İlk zamanlar croplu makinemi elime aldığımda telefondan sonra çağ atlamış gibi hissetmiştim. Ancak zaman geçtikçe ve insan neler yapabileceğini öğrenince croplu sensör yapabileceklerini çok fazla kısıtlıyor. Yanlış anlaşılmasın çok güzel croplu makineler var gayet de güzel fotoğraflar çekilebilir bu makineler ile ama bir yerde yapılabileceklerinizi limitlediği bir gerçek.

Limtlerde fotoğraf çekmiyorsanız çok da gerek yok aslında. FF makine yerine crop bir makine alınıp, yanına daha kaliteli bir lens alınabilir, günlük fotoğraf çekimleri için.

Ama ben mesela, astrofotoğrafçılık ile uğraşıyorum, timelapse çekiyorum ve uzun pozlama yapıyorum. Bu nedenle crop makineyle yapabileceklerim çok çok kısıtlanıyor. Ama pahalı.

Ülkemizde makineler çok çok pahalı artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…