Frame ınterpolation teknolojisi ne zaman oturacak?

Derrick Rose

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI A620M-E PRO
AMD Ryzen 5 7600x
Sapphire RX 7800 XT
Kingston NV2 NVMe PCIe 4.0 2TB
GSKILL 32GB DDR5 Dual 5600MHz
NZXT C850 Gold PSU 850W
Meslek
Öğretmen
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.

Bu arada çok uzun olduğunun farkındayım. Vakti olmayan veya üşenenler sadece bu paragrafı okuyup yine yorum yapabilir. Konuda bahsettiğim ve size danıştığım şey kısaca, TV ve projektörlerdeki frame interpolation teknolojisinin günümüzde hâlâ düzgün çalışmaması, bunun olası sebepleri, olası çözümleri, bu teknolojinin sinema endüstrisindeki yeri.

Şöyle başlayayım, bahsettiğim teknoloji ile ilgili yerli forumlarda pek söz eden yok. Mutlaka bu konuda bilgi sahibi yetkin kişiler vardır, bu kişilerin konuya değinmesinin bir nebze önünü açmak istiyorum.

Önce duymayanlar için kısaca bu yazılımın ne olduğunu özetleyeyim, sonra aklımdaki soru işaretlerini belirtip topu size atmak istiyorum. Fikri olan herkesin fikir belirtmesi benim için çok değerli.

"Frame ınterpolation" olarak geçen, tam olarak Türkçe bir ad konulmayan, bazı cihazlarda "çerçeve aradeğerlendirmesi" olarak çevrilen bu teknoloji, aslında bugün ekran kartlarından bildiğimiz DLSS ve FSR teknolojilerinin yaptığı şeyin aynısını görüntüleme cihazlarında yapıyor. Örneğin yeni bir TV aldınız, bu TV'nin bir gerçek tazeleme hızı var, bir de yazılımsal tazeleme hızı var. Gerçek tazeleme hızı 60Hz ise, siz bu özelliği açtığınızda bu tazeleme hızı 120Hz olabiliyor mesela. Dediğim gibi ekran kartlarındaki teknolojilere benziyor. Ancak bu teknoloji TV panellerinde ve projeksiyon cihazlarında aslında yıllar önce kullanılmaya başladı. 2016 yılında üretilen LG PF1000UT projeksiyon cihazında trumotion adıyla bu teknoloji yer alıyor örneğin. Farklı cihazlarda farklı farklı adlarla da yer almaya devam ediyor. Bu teknoloji sayesinde standart 24FPS olarak çekilmiş film ve dizileri de sanki 60FPS olarak kaydedilmiş gibi oynatabiliyorsunuz. Hem titremeyi ortadan kaldırıyor, hem de aralara kare ekleyerek görüntüyü daha da akıcı ve kaygan hâle getiriyor.

Peki ben bu konuyu neden açtım? Hem yaşadığım bir sorunu danışmak, hem de bu teknolojiyi artısı ve eksisiyle tartışmak istiyorum.

Ben bu teknolojiye sahip iki adet projektör kullandım. Meraklısı varsa dikkatle okusun, deneyimimi detaylıca yazacağım.

İlki LG PF1000UT modeli idi. Bu cihazı ilk aldığımda aslında bu özelliğe sahip olduğunu bilmiyordum. Bir keresinde film izlerken yanlışlıkla açmıştım ve görüntüye etkisi çok hoşuma gitmişti. Sonra devamlı kullanmaya başladım ancak zamanla bir şey fark ettim. Bu özellik kusursuz değildi ve gözle görülür bir şekilde kare atlamalarına sebep oluyordu. Resmen bir şeyler izleyemez olmuştum ki çözümü neyse ki buldum. İçeriğin orijinal FPS değeriyle projektörün tazeleme hızını aynı değere getirince, yani bu iki sayı örtüşünce, bir de üzerine frame interpolation'u açınca hiçbir kare atlaması olmadan neredeyse kusursuz bir şekilde içerik oynatılıyordu. Çok ufak tefek sorunlar yine vardı ama bunlar çok tolere edilebilir şeylerdi, sonuçta kare atlaması yoktu ve içerik istediğim kayganlıkta oynuyordu. Keyifle kullanmaya devam ettim.

Gel zaman git zaman bu cihazı satıp ViewSonic X10-4K cihazını aldım. Bunu seçme sebebim 4K'da frame ınterpolation teknolojisi sunan nadir cihazlardan biri olması. Şu an hâlâ kullanıyorum. Ama memnun olmadığım bir durum var. Bu özelliği LG'deki gibi kullanamıyorum. Bunda kare atlama problemi yok, ancak çok hareketli aksiyon sahnelerine geldiğinde bildiğimiz oyunlardaki FPS düşmesi gibi içerik akışkanlığı bozuluyor, bildiğiniz film kasıyor. Ne denediysem bunu çözemedim. Ama çok saçma! Çünkü 10 yıl önce üretilmiş LG cihazında bu teknolojiyi kusursuz bir şekilde kullanabilirken çok daha yeni ve güçlü bir cihazda kullanamıyorum! Bildiğim bütün yöntemleri denedim, ama bu kasma geçmiyor.

Şimdi ben diyorum ki:

Frame ınterpolation teknolojisinin bu ve benzeri kusurları düşünüldüğünde, sizce gerekli mi?

Bazı yönetmenler ve sinema gurmeleri bu teknolojinin sinemanın değerlerine ters olduğunu, sinemayı öldürdüğünü düşünüyor. Bir kısmı da görüntünün daha gerçeğe yakın hızda akmasını seviyor. Siz bunlardan hangisisiniz!

Ve son olarak, ViewSonic cihazında yaşadığım sorun için aklınıza gelen bir çözüm var mı? Cihazın garantisi devam ediyor. Çözüm bulamazsam sanırım oradan yardım isteyeceğim.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım bol fikirli güzel bir konu olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı