FreeSync açıkken yırtılma olması

Pierry

Hectopat
Makaleler
1
Acer KG251QDBMIipx monitörüne sahibim.
FreeSync açık olmasına rağmen CS:GO'da yırtılmalar meydana geliyor. Tabi bu durum sıkça değil, ara sıra ama rahatsız edici. Dark markasının 1.5 metrelik 1.2 DP kablosunu kullanıyorum. Ve bazen masaüstünde bile aniden ekran siyah olup sonra normale dönüyor. Sorun DP kablosundadır diye düşünüyorum. Dark markasını çok duymamıştım da zaten.

Ekran kartı: RX 5700 XT Mech OC.
İşlemci: Ryzen 5 3600X.
Anakart: MSI B450M PRO- M.2 Max.
RAM: Corsair 2x8 GB 3000 MHz.

Acer KG251QDBMIipx monitörüne sahibim.
FreeSync açık olmasına rağmen CS:GO'da yırtılmalar meydana geliyor. Tabi bu durum sıkça değil, ara sıra ama rahatsız edici. Dark markasının 1.5 metrelik 1.2 DP kablosunu kullanıyorum. Ve bazen masaüstünde bile aniden ekran siyah olup sonra normale dönüyor. Sorun DP kablosundadır diye düşünüyorum. Dark markasını çok duymamıştım da zaten.

Ekran kartı: RX 5700 XT Mech OC.
İşlemci: Ryzen 5 3600X.
Anakart: MSI B450M PRO- M.2 Max.
RAM: Corsair 2x8 GB 3000 MHz.

Ekran karti veya DP kablosunda sorun vardir muhtemelen. RX 5000 serisinde bu tur problemler gorulebiliryor Driver surumunuz nedir şu anki.

Kanka bu James Donkey ülkeye ilk girdiğinde 27'' monitörden almıştım. Çoğu insanda olduğu gibi ben de senin anlattığına benzer bir hata yaşadım.. Ekran sebepsiz yere siyah olup geri geliyordu, yırtılmalar oluyordu. Çizgiler beliriyordu. Gönderdik güncelleyip geri yolladılar ve sorun çözüldü.. Bence önce bir hdmi kablo bulup dene sonrasında gerekirse bi servise gönderirsin.. Ben ekran kartlık bir durum olduğunu sanmıyorum.. Amd yeterince güncelleme yayınladı..

Bence ekran kartınıza undervolt yapın ve ekran kartı lag önleme vs. ayarları devre dışı bırakıp deneyin. Sorununuz çözülmez ise amd cleanup indirip ekran kartı driverleri kaldırın daha sonra DDU indirin aynı şekilde ekran kartı dosyalarını temizleyin ccleaner ile kayıt dosyalarını da onarın ve son optional olmayan sürücüyü kurun kurun.

AMD aldıysan böyle problemler yaşaman gayet normal. Ekran kartlarının bazıları sıcaklık özürlüsü ve %60 70'inin genellikle driver alerjisi var. Donanımsal olarak iyi olabilir ama rx 480 ile yaşadıklarımı bir ben bilirim. Herhalde 50 kere driver silip kurmuşumdur. Oyuna girince AMD Driver üzerinden oyun kısmına gelip oynadıgın oyunu bulup o oyunda freesyncnin açık etkin olduğuna dikkat et. Freesync açıkken Vsync (vertical senkronizasyonu) devre dışı bırak. Lag geciktirme gibi ıvır zıvırı kapat. En önemlisi gelişmiş senkronizasyonu kesinlikle etkinleştirmen gerek yoksa yırtılma yaşarsın. Fotoğraf atıyorum bir bak derim.

Dosya Ekleri

• ehehe.jpg
    ehehe.jpg
    135,3 KB · Görüntüleme: 277
Son düzenleme:
Ekran karti veya DP kablosunda sorun vardir muhtemelen. RX 5000 serisinde bu tur problemler gorulebiliryor Driver surumunuz nedir şu anki.

Ekran kartım da problem yoktur herhalde çünkü bunun öncesinde ViewSonic'in bir tane 144 Hz monitörünü kullanıyordum hiç böyle bir sıkıntı ile karşılaşmamıştım. 20.5.1 sürümüm en günceli.
AMD aldıysan böyle problemler yaşaman gayet normal. Ekran kartlarının bazıları sıcaklık özürlüsü ve %60 70'inin genellikle Driver alerjisi var. Donanımsal olarak iyi olabilir ama RX 480 ile yaşadıklarımı bir ben bilirim. Herhalde 50 kere Driver silip kurmuşumdur. Oyuna girince AMD Driver üzerinden oyun kısmına gelip oynadıgın oyunu bulup o oyunda FreeSync'nin açık etkin olduğuna dikkat et. FreeSync açıkken V-Sync (vertical senkronizasyonu) devre dışı bırak. Lag geciktirme gibi ıvır zıvırı kapat. En önemlisi gelişmiş senkronizasyonu kesinlikle etkinleştirmen gerek yoksa yırtılma yaşarsın. Fotoğraf atıyorum bir bak derim.

Ayarlarım bu şekilde.

1591168227228.png

İlk defa duyuyorum da, yırtılma ne demek?
1591168369635.png

Son düzenleme:
Gelişmiş senkronizasyonu( Radeon Enhanced Sync) aktif etmemişsin. Aktif et onu. WHQL ( şu an çıkan son düzenli sürüm 20.2.2) kullanmanı öneririm driver olarak.
İlk defa duyuyorum da, yırtılma ne demek?
Alacağın fpsnin monitörün ekran yenileme hızını geçtiği durumlarda yaşanılan görüntü kaymaları diyebiliriz kısaca. Bu problemi ortadan kaldırmak için ya Vsync açman ya da freesyncli bir monitöre sahip olman gerekir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı