FreeSync özelliği NVIDIA ekran kartı ile HDMI üzerinden kullanılır mı?

@Bold Pilot Nvidia kartında FreeSync kullanmanın tek yolu G-Sync ayarını denetim masasından açmak. 2 gündür araştırıyorum. Herkes G-Sync açmadan FreeSync özelliğinin Nvidia kartlarda işlevsiz olduğunu yazmış yabancı forumlarda.

Hayır yanılıyorsun. Sync'ların görevi aynıdır. Aynı işleve hizmet ederler. Adlarının farklı olması ya da farklı bir şirketin onu geliştirmiş olması durumu değiştirmiyor.
FreeSync açtığınızda eğer FPS dalgalanması yaşıyorsanız onu eşitleyecek. Bu değişmez bir kanun gibidir.

Hocam konuda emin misiniz? Reddit'te konuyu uzun zamandır araştırıyorum.
Bütün herkes, Nvidia control panelinden G-Sync ayarı açılmadığı sürece (bunun için ihtiyaç duyulan DP portuna sahip değilim) FreeSync özelliğinin işlevsiz olacağını yazmış.
Aksini iddia eden 1 kişi bile olmamış. G-Sync aktif olmamasına rağmen FreeSync tam anlamıyla, bütün fonksiyonlarıyla çalışacak mı diyorsunuz?

Evet.
Reddit'de arkadaşların bilgisinden şüphe ettiğimi söylemek istiyorum.
Monitör ve ekran kartı bir kablo ile birbirine bağlı. GPU'dan giden görüntü sinyali 300 FPS iken monitörün yazılımı (FreeSync ya da Adaptive) bunu Hz'ye eşitliyor. Sync'ların çıkış amacı zaten bu. Nasıl olurda G-Sync açmadan FreeSync çalışmaz deniliyor. Ne kadar saçma bulduğumu inan anlatamam.
G-Sync ayrı bir teknoloji. G-Sync ilk çıktığı yıllar monitör içine entegreliydi. Yani modül olarak geliyordu. NVIDIA onu ekran kartlarına da taşıdı. Ekran kartından da kullanmanız için iki koşul sundu. 1-DP şart. 2-Adaptive ya da FreeSync açmanız gerektiğidir. G-Sync kullanmak için FreeSync gerekiyor demek istemiş olabilir Reddit'deki arkadaşlar. Yoksa çok saçma çünkü.

Tüm Sync'ların görevi aynıdır. Tekrar ediyorum. FPS ve Hz'yi (çok yüksek dalgalanma olmadığı sürece) eşit tutmaya çalışmaktır. Bütün fonksiyon denilen olay absorde edebildiği dalgalanmadır. Örnek verelim; G-Sync 100FPS dalgalanmayı stabil tutabiliyor ama FreeSync 50 FPS tutabiliyor. Arada fark budur.

Hocam öncelikle baktığım sayısız konunun 1 tanesinin linkini atayım, buna direkt Nvidia forum yetkilisi bir abimiz cevap vermiş:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

VRR'yi, yani değişken yenileme hızını sadece RTX 30 serisi ve üzeri kartlarda HDMI 2.1 üzerinden destekliyoruz demiş. HDMI ile kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna bu cevabı vermiş. Bunun dışında 10 tane konuya baktım, 10 konuya da verilen cevaplar aynıydı.

Ama bu konuyu geçip başka bir şey sormak istiyorum, hocam diyelim ki monitörde FreeSync yok. Ama ben gittim oyunu 30 FPS'ye, monitörü de 60 Hz'ye sabitledim.
Hz, FPS'nin 2 katı olacak şekilde yani. Tıpkı LFC teknolojisi gibi.
Peki aynı etkiyi yaratır mı manuel olarak bu şekilde ayarlamış olmam?
Aynı akıcılığı sağlar mı? FPS'nin sabit olması dışında bir fark oluşur muydu?

FreeSync ve Adaptive Sync monitörlerin teknolojisi. FreeSync olmayan monitörde AMD kullanıcıları Adaptive Sync ile komplike olarak FreeSync açabiliyorlar. Aynı konu burada da geçerli. Attığın linkteki konuda ve diğerlerinde NVIDIA GPU üzerinden FreeSync çalışmaz demek istemişler. Biz zaten GPU üzerinden kullanmıyoruz böyle bir şey zaten yok ve olamaz. Monitör üzerinden kullanıyoruz. Monitörün teknolojisi HDMI ile FreeSync açmaya müsaade ederken nasıl olurda çalışmaz? Görevi yapan monitör. Ne kadar stabil olduğunu tartışırız ama çalışmıyor kelimesi koca bir saçmalık. VRR desteğine falan değinmişler konuda. VRR, G-Sync için gereken bir konu. HDMI 2.1 kullanıldığında direkt olarak G-Sync açılmıyor çünkü. VRR desteği üzerinden G-Sync açılıyor. Konuyla alakasız bir cevap vermiş.

Peki aynı etkiyi yaratır mı manuel olarak bu şekilde ayarlamış olmam?
Aynı akıcılığı sağlar mı? FPS'nin sabit olması dışında bir fark oluşur muydu?

Bu sorunun cevabı oyuna göre değişir. Yüksek grafikli oyunlar ya da 60 FPS kilidi olan oyunlarda 30FPS'de akıcılık kaybı olur ama düşük olur. Düşük ve aşırı yüksek FPS input lagı yükseltir. Gecikme arttıkça akıcılık bozulur. Gecikme genel olarak düşük FPS'de artar. FPS ve Hz'nin eşit olması en makbul olanıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…