Şu sıralar herkes FE(Front-End) dev. Herkes kolaya kaçmaya çalıştığı için FE seçiyor. FE gerçekten de başlarda kolay, temel site tasarımı vs. açısından ancak bir yerden sonra kendini tekrar eder. Ben 10 yıldan fazla süredir yazılımla ilgileniyorum ve tamamen kendi kendime her şeyi tecrübe ederek öğrendim. Başlangıçta BE(Back-End) dev olarak ilerlemeye çalıştım ancak fazla karmaşık geldiği için FE döndüm. Temel olarak HTML, CSS, JS ve hemen ardından React, Tailwind ve NextJS öğrendim. Sonra dediğim gibi her şey tekrarlamaya başladı. Sonra bir kez daha BE şans vermek istedim ve aslında çok eğlenceli geldi. Yaptığınız her şey birbirinden farklı ve çok zevkli oluyor. Tabii bir BE olarak FE'ye de hakim olmanız gerekiyor o yüzden React vs. işime çok yaradı. Uzun lafın kısası BE olarak ilerlemeniz hem iş potansiyeli açısından (her yer FE kaynıyor biraz da BE lazım) hem tekrara düşmeme açısından hem de daha eğlenceli ve havalı olması açısından daha mantıklı.
10 yıllık tecrübemden yola çıkarak tavsiye ettiğim yol şu: İlk olarak HTML ve JS'yi öğrenmeli ve CSS'ye de az çok hakim olmalısın. Yanından kesinlikle React veya Vue bilmen lazım. Bunları öğrendikten sonra TyleScript ile type checking yapan dillere geçiş yapman iyi olur. Zaten bunları hallettikten sonra yazılımın temelini öğrenmiş olursun ve tüm dillere hakimiyet kazanırsın. Bundan sonrası da piyasadaki Aktif iş potansiyeli olan dillere yönelmek. C dilleri her zaman iş yapar ancak şu sıralar Rust ve GO çok aktif.
Son olarak da kesinlikle açıp video tutorialleri izleme. Birinin yaptığını tıpatıp aynı yazmak size bir şey öğretmez. İlk olarak dokümantasyon vs okuyarak dilin temellerini öğrenin ve kendi ekosisteminizi kendi sytaxinizi oluşturun. Daha sonra videolar izleyip kendi ekosisteminize uyarlamak çalışın. Kesinlikle bir GitHub profiliniz olsun ve sürekli kod paylaşın. Yaptığınız şeyi küçük görmeyin, aklınıza gelen her şeyi yapın ve paylaşın. Geliştikçe farklı açık kaynak kodlu projelere de katkılarda bulunun
Biraz kafanızı yormuş olabilirim ancak bunlar benim yıllar içinde kendi kendime öğrendiğim çok değerli bilgiler. Ben bu yola girdiğimde kimse bana öğretmedi ve keşke öğretselerdi ki kariyerime daha erken başlasaydım