FrSky X-Lite S Kumanda, R9M Lite Modülü ve R9MX Alıcı | İlk Bakış

Hepinize merhaba. Bugün quadcopterin önemli bir ekipmanının, kumandanın ve modüllerinin incelemesini yapacağım.

Kumandalar önemlidir zira bir kere alınırlar. Bir kere aldığınızda size en iyi uyanı ve en iyi işlevselliğe sahip olanı almak önemlidir. Tabii bunun yanında bütçeye de dikkat etmek lazım. Piyasada birçok kumanda var ve çoğu tam boy. Tam boy kumandalar güzel ama taşıması sıkıntılı ve hantallar.

FlySky'ın uzun süredir takip ettiğim bir modeli, X Lite S'i bir süre inceledim ve hoşuma gitti. Normalde Q X7 alacaktım ama içime sinmemişti. X-Lite S'i inceledikten sonra kafama yattı ve X-Lite S'te karar kıldım.

Tabii kumanda almakla iş bitmiyor. Quad için bir alıcı ve eğer lazımsa, kumanda için ek modül almak gerekiyor. Normalde modül almayacaktım, aklımda daha sonra Crossfire'a geçmek vardı. Ancak modül ve alıcı içeren paketin uyguna geldiğini görünce, demeke istedim. Hem bu sayede Crossfire'a geçişi de biraz ertelemiş oldum.

X-Lite S

Kumanda özellikleri:

Sağlam, küçük ve kullanışlı bir kumanda. Taşıması kolay, kontrolü kolay. İki adet 18500 pil ile çalışıyor, dilerseniz 18650 de takabiliyorsunuz ancak kapağı büyütmeniz gerekiyor. Kumanda aynı oyun kontrolcüsü gibi tasarlanmış, bu da ele biraz daha rahat oturmasını sağlıyor. Thumber'lar için ideal, internetteki birçok inceleme Pincher'lar kullanamaz demiş ancak bence kullanabilir. D-pad, alıştığımızdan farklı olarak Trim ayarlamak için kullanılıyor. Navigasyon için, sağ tarafta konumlandırılan joysticki kullanıyorsunuz.

Hall effect gimballara sahip, bu da daha kararlı bir kontrol sağlıyor, ancak gimballar tam boy değil, biraz kısa. Gimball gerginliği ayarlayabildiğiniz gibi, kutudan çıkan vidalar ile kolayca Mode 1-2 değişimi yapabiliyorsunuz. Yukarıda 2 adet iki kademeli, 2 momentary ve 2 üç kademeli anahtar bulunuyor. Anahtarlara ulaşması kolay. Bu boyuttaki bir kumandaya momentary anahtar konulması güzel bir şey. Ben Pre-ARM'ı atadım mesela bu sayede daha güvenli oluyor. Butonlar yeterli ve konumlandırmaları güzel.

Kumanda FrSky'ın yeni ACCESS protokolünü destekliyor. Bu bağlamda güncel modül ve alıcılar ile kullanmak mümkün. Kumanda içindeki antenin güçlü olduğu söyleniyor ama denemedim, yine kumanda üzerindeki RP-SMA konnektör sayesinde harici anten takabiliyorsunuz, ancak dahili anten güçlü olduğundan çok fark edeceğini sanmıyorum. Kumanda arkasında Lite boyutunda modülleri takmak için alan var. Kumandanın altında bir de MicroSD slotu var, buraya taktığınız SD kartın içine OpenTX dosyalarını ve firmware güncellemelerini atabiliyorsunuz.

OpenTX tabanlı bir kumanda. Bu sayede istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz. Lua Script ekleyip BetaFlight yazılımı ile entegre edebiliyorsunuz. Kumanda üzerinde bir adet hoparlör var, bu sayede size sesli uyarılar verebiliyor. Bu uyarıları da OpenTX sayesinde değiştirebiliyorsunuz. Üzerindeki Micro USB sayesinde pilleri şarj edebildiğiniz gibi, bilgisayara bağlayıp simülatörde kullanabiliyorsunuz.

Fotoğraflar:

R9M Lite ve R9MX

Bu tip kumandalar alıcı ile gelmiyor ve ayrı olarak almanız gerekiyor. Tabii birçok protokol olduğundan, alırken her alıcıyı seçemiyorsunuz.

Kumandaların kendi antenleri ve verici modülleri genellikle zayıftır. Bu nedenle kumandaların arkasında modül soketleri bulunur, bu sayede istediğiniz modülü takabilir ve menziliniz genişletebilirsiniz.

Modül ve alıcı olarak R9M Lite ve R9MX ikilisini tercih ettim. Kombo olarak satılıyor ve indirim ile 300 TL'nin altında geldi. Aslında Crossfire düşünüyordum ancak hem modülü pahalı hem de alıcıları, FrSky alıcılara göre daha pahalı. Hoş, hala düşünüyorum ama başlangıç için bu paket alınabilir.

R9M Lite 900 MHz bir modül ve 100 mWatt çıkışa sahip. 100 mW ilk başta düşük gelebiliyor ancak menzil testlerini güzel buldum. R9MX de 900 MHz bir alıcı, FrSky'ın yeni ACCESS serisi alıcılarından. OTA özelliği bulunuyor, bu sayede alııyı kumandaya bağlamadan firmware güncellemesi yapabiliyorsunuz.

Görseller:

R9M Lite modülü tak çalıştır bir şekilde sorunsuz çalıştı. Ancak R9MX'i bind edip, F.Port'u ayarlayana kadar canım çıktı. Pes edip SBUS ayarladım.

S.Port/F.Port ve SBUS farkı ise şu: S.Port'ta kumanda quaddan sensör verilerini alabiliyor. Pil, amper değeri, yükseklik gibi. SBUS ise sadece uçuş kontrolcüsüne veri gönderiyor.

Genel olarak iyi ve kaliteli ürünler. Asıl yorumumu ise, ıçmaya başlayınca yapacağım. Zira şu an her şey çok teorik.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…