Rehber FTP Kullanarak Android Telefon İle Bilgisayar Arasında Dosya Aktarımı

Bu anlatacağımı FileZilla gibi programlar ile de yapabilirsiniz ancak bu olaylardan hiç anlamayan biri bile şu an anlatacaklarım sayesinde kablosuz bir şekilde Wi-Fi üzerinden dosya aktarımı gerçekleştirebilecek. Bu işlemleri yapabilmek için aynı Wi-Fi ağında olmanız gerektiğini unutmayın.
Öncelikle Play Store üzerinden Xiaomi Dosya Yöneticisini indirmeniz gerekiyor. (Xiaomi marka bir cihaza sahipseniz muhtemelen yüklüdür.)

Screenshot_20230107_172621_Google Play Store.png

İndirdikten sonra sol üstte de işaretlediğim üç çizgiye dokunuyoruz.

Screenshot_20230107_172930_File Manager.png

Buradan FTP'ye dokunuyoruz.

Screenshot_20230107_173137_File Manager.png

FTP ekranı geldiği zaman başlata dokunuyoruz ve ardından bize bağlantıyı sağlayabileceğimiz bir adres tanımlıyor. (Dilerseniz ayarlar bölümüne girip Port'u sabitleyebilirsiniz ben sabitledim.)

Screenshot_20230107_173455_File Manager.png

Telefonda bu ekran açık kaldığı sürece FTP sunucunuz açık kalmış oluyor.
Bilgisayardan bu FTP sunucusuna bağlanmak için bir programa ihtiyacımız yok, illaki bir program ile bağlanacaksanız FileZilla vb. bir program tercih edebilirsiniz.

Bilgisayardan programsız bağlantı aşamaları:
Windows'ta herhangi bir dosya gezgini ile bağlantıyı kurabiliyoruz. Örneğin bilgisayarım klasörüne girdikten sonra üst bölümden dosya dizininin olduğu yere tıklayıp FTP'nin size verdiği bağlantı adresini yazıyorsunuz. (Şifre sorarsa bir şey yazmadan devam edin.)

Adsız.png

Bu aşamadan sonra telefonunuzdaki dosyaların ekrana geldiğini göreceksiniz dilerseniz dosya aktarabilir veya alabilirsiniz. tabii dosya aktarırken aktarım hızı sizin internet hızınıza göre değişecektir bunu unutmayın.
Ancak söylemeden geçmeyeyim, telefonda FTP ekranını değiştirirseniz bağlantı kopuyor bu yüzden dosya aktarırken o ekranda sabit kalmanız gerekiyor.

Son düzenleme:
Bu sorunu aşan alternatif bir uygulama mevcut mudur ?
Başka Dosya Yöneticileri de var ancak ben bunun daha güvenilir olduğunu düşündüğüm için bunu kullanıyorum. "FTP File Manager" şeklinde Play Store üzerinde arama yaparsanız aynı özelliğe sahip bir çok uygulama çıkacaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca FTP ayarlarında FTP aktifken ekranı açık tut diye bir özellikte mevcut isterseniz onu da açabilirsiniz.

Bu anlatacağımı FileZilla gibi programlar ile de yapabilirsiniz ancak bu olaylardan hiç anlamayan biri bile şu an anlatacaklarım sayesinde kablosuz bir şekilde Wi-Fi üzerinden dosya aktarımı gerçekleştirebilecek. Bu işlemleri yapabilmek için aynı Wi-Fi ağında olmanız gerektiğini unutmayın.
Öncelikle Play Store üzerinden Xiaomi Dosya Yöneticisini indirmeniz gerekiyor. (Xiaomi marka bir cihaza sahipseniz muhtemelen yüklüdür.)

Eki Görüntüle 1625814

İndirdikten sonra sol üstte de işaretlediğim üç çizgiye dokunuyoruz.

Eki Görüntüle 1625820

Buradan FTP'ye dokunuyoruz.

Eki Görüntüle 1625826

FTP ekranı geldiği zaman başlata dokunuyoruz ve ardından bize bağlantıyı sağlayabileceğimiz bir adres tanımlıyor. (Dilerseniz ayarlar bölümüne girip Port'u sabitleyebilirsiniz ben sabitledim.)

Eki Görüntüle 1625830

Telefonda bu ekran açık kaldığı sürece FTP sunucunuz açık kalmış oluyor.
Bilgisayardan bu FTP sunucusuna bağlanmak için bir programa ihtiyacımız yok, illaki bir program ile bağlanacaksanız FileZilla vb. bir program tercih edebilirsiniz.

Bilgisayardan programsız bağlantı aşamaları:
Windows'ta herhangi bir dosya gezgini ile bağlantıyı kurabiliyoruz. Örneğin bilgisayarım klasörüne girdikten sonra üst bölümden dosya dizininin olduğu yere tıklayıp FTP'nin size verdiği bağlantı adresini yazıyorsunuz. (Şifre sorarsa bir şey yazmadan devam edin.)

Eki Görüntüle 1625838

Bu aşamadan sonra telefonunuzdaki dosyaların ekrana geldiğini göreceksiniz dilerseniz dosya aktarabilir veya alabilirsiniz. tabii dosya aktarırken aktarım hızı sizin internet hızınıza göre değişecektir bunu unutmayın.
Ancak söylemeden geçmeyeyim, telefonda FTP ekranını değiştirirseniz bağlantı kopuyor bu yüzden dosya aktarırken o ekranda sabit kalmanız gerekiyor.
Şu an tam da bu şekilde dosya aktarımı yapıyordum ve aktarım hızımın neden sınırlı olduğunu araştırırken kendimi forumda buldum. Keenetic modem kullanıyorum, arayüzden trafik görüntülediğimde görüyorum ki dosya aktarımı doğal olarak internete çıkmadan doğrudan yerel ağ içinde yapılıyor ancak aktarım hızım 1.7 MB/s dolayında sınırlı kalıyor. Doğrulamak için aktarım sürerken DSL bağlantımı kestim ve aktarımda bir aksama olmadı. Açıkçası bunun nedenini anlayabilmiş değilim. Bu konuda bizleri aydınlatabilecek birileri var mı? Yerel ağ içerisinde yüksek hızlarda dosya aktarımı yapmanın özel bir yöntemi mi var?

Bende rehber yapacaktım baktım zaten yapılmış.

Xiaomi dosya yöneticisi yerine X-plore kullanılabilir.

Son düzenleme:
Şu an telefonum bozuk. Aslında bu işi yapan ama tam dosya erişimine sahip bir dosya yöneticisiyle veya araçla yapmak güzel olabilir. Telefonumun ekranı gittiği için dosyalara erişemiyorum, böyle bir şeye ihtiyacım var. Bozuk olmasa tam dosya erişimi sağlayacak bir uygulama bulacağım ama o zaman da ihtiyacım olmayacaktı. 😅 Kısır döngü.

Denemedim fakat bilgisayarda dosya yöneticisinin solundaki listenin en altında Ağ butonu var. Oraya tıklayınca da gözüküyor olabilir telefon. IP girmeye gerek kalmayabilir.

Ayrıca FTP LAN üzerinden erişim sağlıyor. Syncthing ile LAN üzerinden de internet üzerinden de dosya paylaşımı yapabiliyorsunuz. Cihazlarda sadece istediğiniz dosyaları dahi bilgisayardan telefona, telefondan bilgisayara aktarabiliyorsunuz. Bkz.

Elinize sağlık. Hep görüyordum ama hiç denememiştim FTP'yi. Meğer böyleymiş.

Denemedim fakat bilgisayarda dosya yöneticisinin solundaki listenin en altında Ağ butonu var. Oraya tıklayınca da gözüküyor olabilir telefon. IP girmeye gerek kalmayabilir.
Bende gözükmüyordu, denemek gerek. Açıkçası internet hızlarından dolayı ben pek bu yöntemi kullanmıyorum, ancak küçük dosyalarda kullanıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı