ONT cihazi olmasi iyi bir şey mi yoksa cihaz olmaması mı iyi?
FTTB ile FTTH arasındaki fark şudur.
FTTB/ETH sistemlerde altta gördüğün gibi bir MDU ONT vardır. Bu durum; Tek bir ONT üzerinde 16-28 daireye (ortalama) MDU üzerindeki Switchlerden dairelere ETHWAN (Ethernet) olarak gelen sistemdir.
GE (Gigabit) ve FE (Fast ethernet) switch veya yazılımsal FE'ye düşürülen switchler olduğu için Normalde 1GE (1000) (Teorik) alınabilirken, Çoğu MDU'lar Fast ethernet modda olduğu için (gigabit olanları da var) 100mbit üzeri görülmez.
Yani kısaca; Tek bir ONT'nin Binadaki MDU'da sonlandırıp, switch üzerinden 16-28 (ortalama) daire'ye ethernet olarak paylaştırılmasına FTTB/ETH denir, eski sistemdir.
Bu Altta gördüğün de bir ONT'dir. Fakat FTTB Eth'den farkı, ONT/ MDU Switch üzerinden değil, O/IFDK'dan, Her daireye 1 yazıyla (bir) adet ONT verilmesidir. OBK direkt daire içindeki ONT'ye girer FTTH sistemde OLT kaynaklı veya çoklama kaynaklı sıkıntı olmadığı sürece Teorik 1000mbps alınır. (Normalde GPON teknolojisi 2.4g DL, 1.24G UL destekler fakat sanal limite takılırız)
Yani kısaca: Daire içine gelen ONT'de OBK (fiber kablo) ile sonlandırılması, her daireye tek tek dağıtılması ve hız sorunu olmayan sisteme FTTH denir. (En iyisi)