Çözüldü FTTC dolap nasıl anlaşılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Yağız Efee

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar fotoğraftaki dolap FTTC olabilir mi? Yanlarında sayaç yok ve fan sesi gelmiyor. Yeni kuruldu belki aktif olmamıştır dolap. Üstünde TT-kar yazıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20250617_220811.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 61
Çözüm
Resimdeki kabin OFSD olarak geçer, FTTH sahalarında kullanımı yaygındır. Büyük bir olasılıkla mahallenizde fiber dönüşümü olacak diyebiliriz.
Arkadaşlar fotoğraftaki dolap FTTC olabilir mi? Yanlarında sayaç yok ve fan sesi gelmiyor. Yeni kuruldu belki aktif olmamıştır dolap. Üstünde TT-kar yazıyor.
Sorunuzu anladım ama şunu belirtmek istiyorum: FTTC (fiber to the cabinet) dediğimiz olay kabinin kendisi değildir. Kabine kadar fiberin geldiğini belirten bir kısaltmadır. Yani bu dolap FTTC değildir çünkü FTTx kısaltmaları dediğim gibi kabini, dolabı, dağıtım kutusunu vs. ifade etmez; fiber optik kablonun nereye kadar geldiğini ifade eder.
Bu detayı verdikten sonra asıl konuya gelecek olursak: OFSD (optik fiber saha dolabı) de olabilir, Tip serisi dediğimiz VDSL'de kullanılan (sizin deyimizle FTTC) kabinlerden de olabilir. Elektrik sayacı içine henüz yerleştirilmemiş olabilir ama sayacın görünebileceği ufak bir pencere gibi bir şey var mı? Şurada kırmızı ile işaretlediğim kısımdan bahsediyorum yani:

Sizin attığınız fotoğrafta havalandırma mazgalı görünüyor. OFSD'lerde havalandırma mazgalı kullanılmıyor genelde. Çünkü içerisinde aktif (elektrikle çalışan) bir aksam olmadığı için ısınma da olmuyor. O yüzden öyle bir mazgala da gerek kalmıyor. Burası benim kafamı karıştırdı. Müsait olduğunuzda ön cepheden de fotoğraf çekip paylaşabilir misiniz? Sağ üstteki metal plaka tam görünür ve okunur olsun mümkünse. Öyle daha net konuşabiliriz çünkü.

Bu arada ek bir bilgi vereyim: Üzerinde yer alan "TT-KAR" yazısındaki "TT"yi biliyoruz zaten, Türk Telekom anlamına geliyor. "KAR" ise Karmet Makina isimli firmayı belirten bir kısaltma.
Kendi web sitelerinde imal ettikleri kabinlerden vs. bahsediyorlar. Meraklısına link paylaşayım: Outdoor Kabinetler – Karmet Makina

Resimdeki kabin OFSD olarak geçer, FTTH sahalarında kullanımı yaygındır. Büyük bir olasılıkla mahallenizde fiber dönüşümü olacak diyebiliriz.
Hocam OFSD'ye de benziyor ama yukarıda anlattığım gibi benim kafamı karıştırdığı için direkt olarak OFSD diyemiyorum ben. Konu sahibi arkadaş daha yakından ve net bir fotoğrafını atarsa netliğe kavuşur diye düşünüyorum.

Hocam bugün gidip daha yakından çektim fotoğrafını. Herhangi bir sayaç bulunmuyor gibi. Oturduğum mahalle biraz kırsal ve evimizin önünde kazı çalışması olmadı. En yakın menhol 400 MT ileride FTTC olsa iyi olurdu .

Dosya Ekleri

• IMG20250618110558.jpg
    156,6 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG20250618110552.jpg
    126,8 KB · Görüntüleme: 38
Hocam bu mesajınızdaki 2. fotoğrafta sağ üstteki metal plaka tam okunamıyor ama sağında solunda sayaç için yer olmaması bunun OFSD olduğunu kanıtlar nitelikte. Yani fiber saha dolabı bu.
Bölgenizde FTTH altyapı yaygınlaşıyor anlamına geliyor diyebiliriz. Siz de dilekçe vererek şansınızı denemelisiniz bence. VDSL için uğraşmaktansa direkt FTTH için çabalamanız daha iyi olur.

Yaklaşık 4 yıl önce açtığım konuyu okuyabilirsiniz: TT altyapısında VDSL'den fibere geçiş sürecim

Ayrıca başka bir forumdan bir arkadaş için çektiğim videoyu da izleyebilirsiniz: 281.35 MB file on MEGA
Saha dolabından odama kadar her şeyi detaylıca anlatım.

Çok teşekkür ederim hocam.Peki bu dolap ne zaman aktif olur? Bide 400 metreden fiber gelebilir mi?

Çok teşekkür ederim hocam.Peki bu dolap ne zaman aktif olur? Bide 400 metreden fiber gelebilir mi?
Rica ederim hocam.
Ne zaman aktif edileceği belli olmuyor genelde. Bölgedeki çalışma takvimine bağlı olarak ilerleniyor. O yüzden ben burada ne söylesem yalan olur yani.
Bir de zaten bu dolap bir fiber saha dolabı olduğu için içerisinde aktif edilecek bir ekipman, aksam, donanım vs. de yok aslında. Bölgedeki fiber kabloların toplanma alanı gibi düşünebilirsiniz. (Çok kabaca bir örnek oldu.)
Yani bu dolabın aktif edilmesi diye bir işlem de yok diyebiliriz aslında. Buradan dağıtılan fiber kablolar ilgili adreslere (bu ev olabilir, okul olabilir, baz istasyonu olabilir, devlet dairesi olabilir...) çekilip altyapı aktivasyonu sağlanır bu kadar.

Fiber 400 metreden de gelebilir 500 metreden de gelebilir. Mesafenin bir önemi yoktur. Fiber projesi çizilirken asıl önemli olan kilit nokta homepass dediğimiz kavramdır. Kabaca, fiber kullanma potansiyeli olan hane oranı diyebiliriz. Planlama ekibi bu orana göre çizim yapar, mesafeye göre değil. O yüzden 400/500/600 metreymiş onun bir önemi yok. Kafaya takmayın o detayları.
Siz dilekçenizi verin, gerisi planlama ekibine kalmış. Harekete geçmeyip dilekçe vermezseniz durduk yere fiber kimsenin ayağına gitmez genelde. Aksiyon almak, eli taşın altına sokmak lazım. Yoksa bekle bekle dur, sağdaki soldaki dolaplara bak dur pek bir faydası olmaz.
Zaten hayatta genel olarak her şey böyle değil midir? Bir şeye ulaşmak istiyorsak yattığımız yerden beklemekle ulaşamayız. Kalkıp harekete geçmek ve onun için çabalamak gerekir değil mi?

Tekrardan teşekkür ederim hocam. En yakın zamanda dilekçeyi vereceğim sağ olun.

OFSD kutularının tasarımında üretim tarihi vb. etkenlere göre ufak farklılıklar olabiliyor. İçeride nem vb. olmaması için ufak mazgallar eklemiş olsalar gerek. Benim bölgemde de nadir olarak 2-3 tane OFSD var ve onlar da tıpkı fotoğraftaki gibi ufak mazgalı olan türden.

Evet OFSD'lerde de mazgal kullanılıyor forumlarda vs. gördüğüm kadarıyla. Netleştirmeden peşin hüküm vermek istemedim o yüzden konu sahibi arkadaşımızdan farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar istedim. E malum internet aleminde (bu forum özelinde konuşacak olursak forumda da sıkça) bir peşin hükümlü davranma güdüsü var. Mesela adam içeriği hiç okumuyor direkt başlığa göre yazıyor. Veya daha önce defalarca yazılmış şeyi okumayıp alakasız şeyler yazıyor/soruyor gibi gibi... Tenkit ettiğim şeye dönüşmek istemem. Bu sebeple kafama takılan noktayı netleştirip ona göre daha net yorum yaparım hep.
Teşekkürler bu arada bilgi için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…