Full Frame- Crop İkinci El Makine Seçimi

yenisey

Decapat
Fotoğraf tutkusu olanlara selam olsun. Makine ve lens konusunda karasızım. 3-4 aydır. Yapmak istediklerim:

– Düşük ışık altında iyi pozlar
– Meşhur ay fotografı
– Manzara çekimi
– Bokeh
– Videoyla işim olmaz

1. Öncelikle neye göre 36*24 oranı belirlenmiş? Atıyorum insan gözü bu açıdan görüyor gibi bir nedeni var mı?
2. Fotoğrafçılığa girişte “3000-3500 TL bütçeyle” ne yapılmalı? İkinci elde “5D Mark II” mi düşünülmeli yoksa croplu “Canon 200D- Nikon D3400/5500- Sony A6000” gibiler arasından mı seçim yapılmalı?
3. Yapmak istediklerime göre hangi lensle başlamalıyım? Yeni başlayacak olsam da boşuna 18-55 ve türevlerine para vermek istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
35mm Full Frame makinelerin sensörü eski filmli makinelerdeki 35mm filmlerin boyutu ile aynı. Yanılmıyorsam FF bir makineye 50mm lens taktığınızda insan gözüne yakın bir görüntü elde ediyorsunuz.

İkinci el 5D Mark II'lerin çoğu 150-200K shutter civarında hatta üstünde oluyor artık. Denediğinizde hiçbir sıkıntı görmemiş olsanız dahi eve götürdüğünüzde veya bir müddet geçtiğinde sıkıntılar yaşamanız muhtemel.

Bokeh ve düşük ışık performansı istediğiniz için de 50mm f/1.8 lensini öneririm fiyat/performans olarak gayet iyidir.

Makine olarak ne önerirsiniz?

Makine olarak Sony A7R öneririm. Lens için prime lens öneremeyeceğim çünkü video ile işiniz yoksa (benim düşüncem) zoom lens almanızdır. Düşük ışık altında iyi pozlar istemek ne yazık ki lükse kaçtığı için bunu sağlayacak diyafram değerlerine sahip lensler pahalı oluyor.

Canon 5D M2 alırsan elinde kalır. Hatta artık 5D M3'lerin bile temizini bulmak zorlaşıyor.

Sony veya aynasız önermem, zira hem lens fiyatları çok yüksek hem de elektronik vizör optik vizöre göre çok çok geride kalıyor.

Ayrıca Full Frame bir gövdeye geçince otomatik olarak alabilerceğin lensler yarı yarıya azalacak. Çünkü piyasadaki çoğu F/P ''Zoom veya tak-gez'' lensler Crop gövdeler için uyumlu.

Yani Full Frame gövdeye geçince lenler de pahalancak.

Gece çekiminde uzun pozlama daha hoş durur. Tabii insan yada pozlama çekeceksen, iş değişiyor.

Canon cephesinde; 70D / 77D / 80D / 7DMk2 güzel modellerdir.

Bunlarla beraber; Canon 10-18mm / Canon 17-85mm / Tamron 17-50mm f2.8 gibi lensler alınabilir.

Aklında kalan sorular varsa mutlaka sor.

İstanbulda Hayyam çarşısını gezdim. Doğru düzgün güven veren bir ürün ve satıcı bulamadım. Çoğu çakal çukal tiplerdi. Ahı gitmiş makinelere en az 2500 3000 çekiyorlardı. Letgo ve sahibinden düzgün bir cihaza rastlayamadım. 2500 lirayı çöpe atmamak için 5d Mark 2 den vazgeçtim. 77d ve 80d de ikinci el fiyatları sıfıra yakın. Yine orta seviyede aklıma yatan Nikon D5500 ikinci elde pek bulunmuyor. Bulunca fiyat sıfıra yakın. Fakat 1900-2200 arası "ikinci el temiz" Canon 200D ve Sony A6000 bulunuyor. 2600 civarına da kit lensli sıfırları bulunabiliyor bu iki modelin. Ne yapmamı önerirsiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…