FX 4100 ve R7 250 sistem anlık FPS düşüşü problemi

Glensow

Kilopat
Yedek olarak kullandığım sistemde değişik problemler yaşıyorum. Öncelikle sistemim:
  • FX 4100 95W 4 Core CPU
  • MSI MS-7641 Anakart
  • Asus R7 250 2GB GDDR5 Ekran Kartı
  • 2x 1TB Harddisk
  • 250W Güçkaynağı
İşlemci ve ekran kartı kullanımı %50'yi geçtikten sonra işlemci kullanımı %20 ekran kartı kullanımı %10'lara düşüp (bu arada ekran kartından veya işlemciden fan sesi yükseliyor) daha sonra tekrar normal haline dönüyor. Kasadaki güç kaynağı 20pin olarak takılı anakarta (anakart 24 pin). Sizce sorun güç kaynağında mı yoksa başka bir problem olabilir mi? Son zamanlarda AIDA64 ile yaptığım gözlemde CPU diyot denilen şey ısınınca bu durum gerçekleşiyor (CPU sabit 37 derece iken diyot 75 80 olarak gösteriyor, sonra daha da yükseliyor ve kasma başlıyor). Yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evvelden onların adı çekirdekti çekirdek gitti yerine diyot yazmaya başladı sanırım Türkçe'ye çevrimi yanlış. Çekirdek olarak kabul edersek 75 80 derece o işlemciler için yüksek ısılar. Frekans kestiğinden kullanım düşüyor olabilir. Benzer durum eski Athlon II X3 450 model işlemcimde oluyordu. Ancak sürekli aralıklarla frekans kestiğinden ara ara düzenli kasılmalar oluyordu oyunda. Isı ile ilgili probleminiz var gibi duruyor.

Sanırsam termal macun yenilemeliyim doğru mudur? Başka yapmam gereken birşey varmı

Termal macunun bu kadar kötü sonuçlara sebebiyet vermesine bek ihtimal vermiyorum çünkü bahsettiğim işlemciyi macunsuzda bayağı bir süre kullandım gayet serin kaldı boşta 45 derece civarıydı yükte 60 bile görmedim. 80 85 derecelere ulaşmasının sebebi üstünde 4-4.5 yıllık toz birikmiş olması belllki olabilir. Bir kontrol edin tam temas ediyor mu soğutucu bloğu elinizle hafiften ellemeye çalışın dokunamayacak kadar sıcak mı sabit mi ?

Normal bir şekilde dokunabiliyorum soğutma bloğuna. 24 pinlik anakart girişine 20 ping kablo taktığım için yapıyor olabilir mi?

Normal bir şekilde dokunabiliyorum soğutma bloğuna. 24 pinlik anakart girişine 20 ping kablo taktığım için yapıyor olabilir mi?
Normal şekilde dokunabiliyorsan temas konusunda sıkıntı var. Yoksa o sıcaklıklarda elini dokunduğun anda geri çekmen gerek. Kilit ayaklarında sıkıntı olabilir termal macunuda kontrol edebilirsin. Güç kaynağı konusunu aklına taktıysan elemek istiyorsan 20 pin bağlantısından olduğunu sanmıyorum fakat güç kaynağının 20 pin bağlantısı olduğuna göre bayağı eski olsa gerek. BIOS veya AIDA64 aracılığıyla voltajlarin doğru oranda olup olmadığını kontrol et, mesela 5V kanalından 4.965 veya 5.125 gibi 5.000 a yakın değerler olmalı.

Voltaj değerlerim şunlar :
Screenshot

AIDA64 ile kararlılık testi yaptığım zaman (sadece cpu) 65 dereceye kadar çıkabiliyor. Oyuna girdiğimde saçmalamaya başlıyor, sanırım güç kaynağım yeterli voltajı veremediğinden değerler de sapıtıyor. Ayrıca boşta iken bile aniden bilgisayarın reset yediği oluyor. Sanırım güç kaynağını değiştirmem gerekli çünkü işlemcim 0 idi ve 4. ayı bu (sorunlar bu ayda başladı & ekran kartını aldıktan sonra) yardımınız için teşekkürler
Merhabalar, yaptığım testlerin sonucunu anlatmak istiyorum.
Öncelikle 3 aydan sonra yeni yeni olan bu problemin kaynağının ısı olduğunu farkettim. CPU Diyot 80 dereceye kadar çıkabiliyor (stress test altında) ve daha sonra direk frekansı 1.3 ghz'ye alıp 5 saniye öyle çalıştıktan sonra normale dönüyor ve haliyle işlemci kullanımı düştüğü için de ısı normal seviyelere geliyor (65-70) yarın bir termal macun alıp deneyeceğim fakat başka bir fikri olan varmı bu konu için?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…