FX 8300 sistem anlık FPS düşüşü

İşletim sistemi
Windows 10

Jueph

Hectopat
Öncelikle iyi akşamlar, 5,6 aydır bu sorunu yaşıyorum. Başlarda fazla dikkatimi çekmese de oynadığım oyunların atmasıyla bu sorun iyice kafamı meşgul eder oldu. Özellikle son birkaç gündür tüm oyun zevkimi mahvetmiştir bu sorun. Oyun fark etmeksizin her oyunda anlık olarak FPS, fareyi zor hareket ettirecek sayılara düşüyor. Kimi oyunda bu sayı 50 iken kimi oyunda ise 10-15 arasına düşüyor. 1 2 ay önce belleğimde hafif arıza olmasından dolayı yanına desteklemek adına aynı bellekten aldım. Belleği almadan önce tek bellek ile bilgisayar kitleniyordu. Belleği aldığımda bu kilitlenme sorunundan kurtuldum ve ayrıca drop sorunundan da kurtulduğumu sandım. Cidden de son zamanlara dek nadiren drop yiyordum. Birkaç gün önce 120GB'ye yakın bir oyun yüklemesi yaptım. Haliyle 100-150GB arası bir yerde kaldı HDD'de. Drop sorununun da en son 50GB'lik FIFA 21'i yükledikten bir süre sonra oluşmaya başladığını hatırlıyorum. Acaba bu sorun bilgisayarımda olduğunu düşündüğüm darboğazdan mı, HDD'de yer kalmamasından dolayı mı, yoksa başka bir sebepten mi oluyor?

Bir anda GPU kullanımı düşüyor ve peşinden de FPS düşüyor. Drop yemediğim zamanlarda GPU kullanımının sabit olduğunu hiç görmedim.

Sistem.
-AMD FX 8300.
-BIOSTAR RX 560.
-8x8 Kingston HyperX HX318C10FW-8 1866MHz DDR3 RAM.
-ASUS M5A78L-M LX3 anakart.
-Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM 64MB cache SATA 3 sabit disk ST1000DM010.
-Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ 120 mm fanlı ATX güç kaynağı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu şekilde sorun yaşadığında işlemcinin hızı kaç oluyor? Ben böyle problemler yaşayınca görev yöneticisinden bakıyorum ve 1'in altında oluyor genellikle ve ne kadar nette söylenen BIOS ayarları yapsam da yeteri kadar işlemciyi soğutsam da düzelmiyor. FX8320 var bende de.

Bu şekilde sorun yaşadığında işlemcinin hızı kaç oluyor? Ben böyle problemler yaşayınca görev yöneticisinden bakıyorum ve 1'in altında oluyor genellikle ve ne kadar nette söylenen BIOS ayarları yapsam da yeteri kadar işlemciyi soğutsam da düzelmiyor. FX8320 var bende de.
Bende bu sorun olduğunda işlemci hızı değil de ekran kartı kullanımı bir süre düşük oluyor. Oyun içi değerlerimin olduğu bir kaç fotoğraf atmıştım fakat dosya boyutundan dolayı link olarak hazırlamak zorunda kaldım. Linkte kabul edilmiyormuş. Bilgisayarı kullanırken GPU kullanımının sabit olduğunu pek göremedim fakat bu drop olduğunda bir süre düşük sayılarda oluyor.
Şahsen bozuk olan RAM'den ve diskten şüphelendim. Bozuk olan RAM'i çıkartıp dener misiniz?
Müsait olduğum en yakın zamanda deneyeceğim.
Bi harddisk sentinel indirip hdd sağlık, performans ve çalışma süresini atın bakalım.
1628377870033.png

1628377912731.png

Disk değerleri çok güzel bir sıkıntı yok.Ramdan kaynaklı olabilir veyahutta dediğiniz gibi boş yer kalmadığı içinde olabilir harddiskte yer açın ya da format atın.Birde ekran kartı denetim masasından yüksek performansa alın her şeyi birde ısı değerleri nasıl?

Disk değerleri çok güzel bir sıkıntı yok.Ramdan kaynaklı olabilir veyahutta dediğiniz gibi boş yer kalmadığı içinde olabilir harddiskte yer açın ya da format atın.Birde ekran kartı denetim masasından yüksek performansa alın her şeyi birde ısı değerleri nasıl?
Isı değerleri ortalama olarak 50 ile 70 arası. Hem GPU hem de CPU için. 70'i geçtikleri olmuyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı