Anakart ve tüm masaüstü bilgisayar parçaları sıfır, ikinci el seçenekleri, uygun fiyatları ve GET ile satın alma fırsatlarıyla bilgisayar alışverişinde ilk adres sahibinden.com'da
Bunlara hiç gerek yok 5.5 GHz gibi ütopik değerleri bize anlatıyor. Yayın + oyun yapsa throttle'dan oyunu oynayamaz. 4.6 GHz'de throttle yaşıyordum render alırken veya yayın açarken. Kasanın tamamını fanla donattım da anca çözdüm.
Bu mantığa göre hiç bir Ryzen işlemci alınmamalı. Ryzen 7 2700x kullanıyorum turbo ile maksimum 4.2Ghz. Fx9590 turboda 4.5Ghz ve 2013 yılında çıkmış bir işlemci. O zaman hemen gidip Fx 9590 mı alalım? Ghz değeri işlemcinin saniye başında yaptığı sıralı işlemlerin sayısını belirler. Ryzen 7 2700x saniyede 4.2 milyar tane işlem yaparken. Fx 9590 saniyede 4.5 milyar tane işlem yapıyor. Fark 0.3 milyar işlem ve Fx 9590 önde görülüyor. Ama Ryzen serisi çok daha yeni ve verimli bir mimari kullanıyor. Bu sayede daha az işlem yaparak totalde daha çok işlem yapımış oluyor. Küçük bir örnek vermek gerekirse Ryzen ile 2x4=8 diye sonuca ulaşabilirken. Fx serisi ile 2+2+2+2=8 sonucuna ulaşıyorsun. Ryzen tek hamlede işi bitiriyor ancak Fx 4 işlem yaparak sonuca ancak ulaşabiliyor.
Bu arada 5.5ghz ye kadar gittiğini yazmışsınız. Azot soğutmayla 8.4 Ghz ye kadar ulaşabiliyor Fx işlemcileri fakat o hızlarda bile performansları Ryzen 3'e yanaşamıyor.