FX-8320 işlemciye CM Hyper 212X soğutma

kasilis01

Hectopat
Merhabalar. Carbide 200R ve AMD FX 8320 sistemime şu soğutma sistemini düşünüyorum. Sistemi planlarken amacım oyun oynarken bile mümkün olduğunca sessiz olması. Hız aşırtma vesaire düşünmüyorum. Fikirlerinizi almak istiyorum.

İşlemci için CM Hyper 212X alıp, arkasına Akasa Viper R ile pull yaptırmak istiyorum. Viper'ı arkasına takabilir miyim? Ekstra aparat almam gerekir mi?
Üstünde 1 adet önde, 1 adet arkada gelen stok fanlar dursun diyorum. 5li Molexten güç alan Pwm çoğaltıcı ile üst kısma 2 adet, yan kapağa 2 adet ve altta power'ın önüne 1 adet 14 cm'lik Akasa Viper bağlamayı düşünüyorum.

Sizce nasıl olur? Fan sayısını biraz azaltayım mı? Fanlar öyle olsun ki hem çeksin, hem de itsin, böylece sirkülasyon olsun istiyorum. Maddi açıdan fazla açılmasam da iyi olur aslında. Ne diyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hyper 212X'in üstünde tek fan var sanıyordum. 2. Fan olarak da CFM değeri en yüksek fan olarak Viper R'ı bulabildim. Şu paylaştığım resim korkuttu beni. İşlemci fanının çıkardığı ses jet motorunu geçti. Araba olsa kesiciye girerdi bu devirlere çıkana kadar. Anakartımın ve işlemcimin yanmasından korkuyorum. Stok fan kullanıyorum.

Siz lütfen bana mantıklı bir şeyler önerebilir misiniz? Çok çaresizim ve ne yapacağımı, neyin yeterli olacağını bilmiyorum. @Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS All Suite ll kullanıyorsunuz, değerler güvenilir. 65 derece ve üzerinde sesli olarak uyarı verir.
Kasanızda jet motoru var gibi hissetmenizin sebebi 7200 RPM ile dönen işlemci fanı.
Ayrıca anakartınızdaki CHA_FAN3'e takılı fanın da düşük devirlerde dönmediği ortada.

Diğer konulardan bahsetmeden önce korkularını yok etmek isterim, bence bu daha önemli.
Stok fan kullandığın sürece istersen 8 tane 12cm fan ekle yine bu sorunları yaşayacaksın. O jet motorunu hala hissedeceksin.

Ancak Hyper 212 serisi bir soğutucu alıp 1 ön panele, birde arka panele egzoz fanı taktığında o jet motorundan eser dahi kalmayacaktır.
Sıcaklıklar uçup gidecektir. Oyunlarda bile 65 dereceye ulaşmayacaktır. Bunu deneyimlerime dayanarak söylüyorum.
AMD FX serisi işlemcileri Hyper 212 serisi soğutucular ile çok test ettim.

Yapmanız gereken güzel bir işlemci soğutucusu almak.
Ve kesinlikle kasayı fanlar ile dayayıp döşemeyin. 2-4 fan gayet yeterlidir.

Anakart modelinizi yazarsanız, anakarta kaç adet 4 pinli fan takabileceğinizi söylerim.
Bu sayede anakartı bağlı fanlarınızı ASUS All Suite ll programında bulunan FanXpert isimli yazılım ile kontrol edebilirsiniz.
Cevaplarınızı bekliyorum, en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışacağım.

Kasam Carbide 200R. Önde ve arkada birer adet 12cm fan bulunmakta, bunlara takviye yapayım mı? Anakartımı sormuşsunuz,
şu sisteme sahibim:
  • AMD FX 8320 işlemci
  • Corsair Vengeance 2x4 GB 1866 MHz bellekler
  • ASUS M5A97 R2.0 Anakart
  • ASUS GTX 760 Ekran kartı
  • Corsair Carbide 200R kasa
  • Corsair Force GT 120 GB sabit disk
  • Windows 8.1
Kasanın üst egzoz kısmına bir tane 14 cm 110 CFM fan taksam, bir de işlemcinin soğutucusunu Hyper 212X ile değiştirsem tüm sorunum çözülür yani, öyle mi diyorsunuz? Hyper 212X'e ekstra bir pull fan takmaya gerek kalmayacak yani?
Anakartımda bildiğim kadarıyla 1 fanlık ekstra yer kaldı.

Kesinlikle tüm sorunların çözülür. Aynı anakartı kullanıyoruz. Üzerinde bulunan CHA_FAN girişleri sana fazlasıyla yeter bence.
Tüm CHA_FAN girişlerini kullan, şuan 2 tanesini kullanıyorsun, 3. fanı da eklersin.

Yalnızca şunu belirtmek istiyorum, eğer bir fanın sessiz değil ise, diğer tüm fanların sessiz olsa da o sesi yine duyarsın.
Yani bir sistemin ses seviyesini, en yüksek seste çalışan eleman belirler.

Eski fanlarınızı bilmiyorum ancak programlar aracılığı ile ayar çekebilirsiniz. Düşük devirde ses sıkıntısı yaşatmıyorsa ne ala, ancak yaşatıyor ise atın çöpe, acımayın.

Ve son kez söylüyorum, kesinlikle çok fan takma derdine girişmeyin. İsterseniz tüm fanları çıkarın, o soğutucu işlemcinin üzerinde olduğu sürece sıkıntı yaşatmayacaktır size.

Fanları aldım ve taktım. İşlemci fanının vidaları radyatörün altında kaldığı için o kısımda biraz zorlandık. Şimdi Akasa hem kasayı pull ediyor, hem de işlemci fanının radyatörünü. Konumu işlemcinin hemen üstünde dışarı doğru, çok iyi oldu. Havanın en sıcak olduğu şartlarda 59 dereceyi gördüm şu ana kadar. Genelde 55-57 arası geziniyor. Bana mısın demiyor. Masaüstü kullanımında kediden bile sessiz. Çok teşekkür ederim. Siz olmasaydınız Noctua D14 3lü fan gibi hayvani çözümlere bile yönelebilirdim.

Not: All Suite değil, AI Suite 2, i ile ve tek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…