Fx6300 O.C İle 70 Derece Nedendir ?

O

OceanWave

Ziyaretçi
Arkadaşlar Amd Fx6300 overclock yaptım ve 4.0 ghz ulaştım. Bir tek çarpan ayarladım. Stok fan kullanmıyorum. Her neyse BF3 oynadım 1 saat falan sonra bir baktım işlemci 70 derece olmuştu. Bazı arkadaşlar 4.0 ghz üstü stok fanla bile bu kadar sıcaklığa ulaşmıyor acaba benim işlemcide mi sorun var ?

@Akif 'ün ilk teşhisi monitör oldu. Monitör küçük olduğu için yani çözünürlük düşük olduğu için işlemci ekran kartına yetişemiyor ve daha çok çalışıp ısınıyor. Bir deyişle dar boğaz oluyor. Monitörün çözünürlüğü 1280x1024. Ekran kartım HD7850.

CM Blizzard T2 Mini kullanıyorum. Asus M5A97 LE R2.0 ana kart.

@Recep Baltaş Detaylı açıklama yaparsanız çok sevinirim.

Sıcak Havaları göz önünde bulundurarak söylüyorum; Overlock yapılmış bir İşlemci için 70 derece çokta abartılacak bir sıcaklık değeri değildir Hatta normal diyebilirim. 2 aynı İşlemcinin 2 farklı bölgede olup'ta aynı sıcaklık değerleri vermesi imkansızdır diye düşünüyorum.(Aynı Fanla)

Çözünürlük düşük olursa ekran kartına binen yük azalır, işlemcinin ekran kartına falan yetişememesi gibi bir problem kesinlikle yok.
Aklından çıkar yani onu.
FX 6300, HD 7850 gibi bir kart için fazlasıyla yeterli. Sorun, monitörün çözünürlüğünün düşük olması falan değil

Kullandığınız soğutucu pek üst seviye değil ancak yinede yeterli. Yük altında 65 dereceyi geçmezse öpüp başınıza koyun bence
Montajın düzgün yapıldığından ve fanın fazla düşük devirde dönmediğinden de emin ol.

Stok fanla OC yapıp 70 dereceye falan kim ulaşmıyor bilemiyorum ancak ben kendimden örnek vereyim.
Stok fan ile bu işi yapamadığım için Contac30'a geçiş yaptım. Prime95 ile sonuna kadar zorladığımda benim bile 55-60 derecelere ulaştığım oluyor bu sıcaklarda.

Dediğim gibi, kasanızın hava sirkülasyonunu gözden geçirin, termal macunun gereğinden fazla sürülmeyip, montajın düzgün bir biçimde yapıldığından emin olun, soğutucu bloğun yaprakları arasında tozların birikmediğinden emin olun, fanın çok düşük devirde çalışmadığından emin olun.
ASUS marka anakart kullandığınız için FanXpert programını kullanabilirsiniz.
AISuite_II_V20001_P8Z77-M_XPWin7_8.rar — Yandex.Disk

Anakartınızın mosfet soğutucuları yok. Bundan olabilir mi ? Ama yine de CM Blizzard T2 Mini ile bu sıcaklık fazla. Doğrusu mosfet soğutucularının işlemci sıcaklığına etkisini bilmiyorum ama belki bundandır dolayı düşündüm yazayım dedim.

@BilgisayarKurdu Teşekkürler yardımınız için. Soğutucuyu alalı 2 hafta falan oldu. Macunu çok süper sürdüm desem yeridir. Toz yok tertemiz şuan yapraklar. Fanı ise normal cpu_fan kısmına taktım. Silent modda çalışıyor fanlar. Turbo moda alsam dahi aynı sıcaklık. Kasanın üst kısmında 1 adet fan yukarı üflüyor. Ön kısımda 140 mm. fan içeri üflüyor. Arka kısımda 1 adet fan dışarı üflüyor egzoz fan. Hava sirkülasyonu çok iyi derecede. 2090-2100 rpm arası dönüyor soğutucu fanı. Arkaya bakacak şekilde taktım resmimde olduğu gibi. Fan yük altında bile sessiz ama ısınması sinirimi bozdu. O.c yapmayınca 65 dereceye çıkıyor. O.c yapınca 70 dereceye çıkıyor. Nerede sorun sizce?

Not: Birde şu var. Dar boğaz için kanıt gibi desem yalan olmaz. BF3 MP'de bu monitörde 40-50 fps alıyor iken televizyona taktım kasayı test ettim aynı oyunda 50-60 fps oynattı.

Televizyon 1080p 102 ekran sanırım. Led tv.

@BilgisayarKurdu

OC işlerine kalkışmadan önce bilgisayar hakkında biraz bilgi edinmenizi öneriyorum.

PC'deki monitörünüzün çözünürlüğü 1280x1024'dür. Sonradan taktığınız TV'nin ise 1080P yani 1920x1080'dir.
Bu çözünürlük değerlerini birbiri ile çarparsan 1280x1024 çözünürlükte 1310720 eder ve sistem bu kadar piksel ile uğraşmak, hesaplama yapmak zorunda kalır.
Ancak sen 1920x1080 çözünürlüğe geçtiğinde sistem 2073600 yani 2 milyon piksel ile uğraşmak zorunda kalır. Yani 1,3'den 2'ye çıkar. 0,7 kadar fazladan uğraşmak zorunda kalır diyelim.

FPS düşüşünün sebebi kesinlikle darboğaz falan değildir, çözünürlük yüzünden sistemin daha fazla yük altına girmesidir.

@BilgisayarKurdu Tamam dar boğaz yok burası tamam. Peki ısı hakkında ne diyorsunuz ? Dediklerinizi cevapladım. Sadece tek hatam bu soğutucu takarken çentik var mandalı sıkıştırıyoruz onu ekran kartına bakarken değil yukarı bakan tarafa taktım. Aynı zaten iki tarafta. Pek hata sayılmaz. 70 derece normal mi sizce ? Soğutucu 80 mm. fanlı. 2090-2150 rpm arası dönmeye başladı şuan.

8cm bir fanın 2000RPM değerine çıkması normal çünkü küçük bir fan ve işlemcinin ısınması üzerine zorunlu olarak 2000 devirlerine çıkıyor.
Stok fanı aklınıza getirirseniz 3600 RPM değere çıkabildiğini hatırlarsınız

Bence OC'suz 65, frekans artışlı ise 70 dereceye çıkmasında bir anormallik yok. 100-150 lira harcadığımız soğutucular bile 55 dereceleri geçmekte hiç zorlanmıyor bu sıcaklarda

O soğutucudan fazla bir performans beklememek gerek bence.

3600 rpm ne ki bende 5000 rpm dönüyordu. Eğer 70 derece çıkmasında bir sorun yok ise tekrar o.c yapacağım. Herhangi bir sorun yoktur herhalde ? Bir de kötümü bu kadar soğutucum? Ben memnun kalmıştım ama.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…