RAM belleklerdeki CL değerinin açılımı “column address strobe latency” veya “cas latency” olarak geçmektedir. Türkçe olarak gecikme süresi olarak geçer. Bu değer ne kadar düşük olursa RAM'in hızı o kadar yüksek olur.
Böyle bir açıklama okudum. Zaten anakart almazsınız hocam DDR6 çıkar. Dediğim gibi anakart tasarımı önemli. İşlemci ve RAM arası PCB kalitesi iletim ve yalıtım. Bu tarz işler önemli. RAM'e sadece voltaj geliyor. Bilgi üzerinde işleniyor. İşlemcide aynı şekilde voltajı var ve bilgi içinde işleniyor. Arasındaki haberleşme sisteminin iyi olması lazım. Burada anakart devreye giriyor. 6400 aldığınızda 6000 MHz de çalıştırabilirsiniz. Tabii 6000 MHz anakart destekliyorsa.
Ben üretici firmanın voltaj arttırarak 6000 MHz (OC) denediğini iddia ediyorum.
Yine de 5600 MHz seviyelere düşürmeniz gerekebilir.
Her iki RAM de Mhz/CL değeri oranına bakınca 200 katı ediyor. Ben sadece anakartınıza güveniyor iseniz. 6400 MHz alıp frekans düşürüp 6000 MHz çalıştırmayı denemenizi söyleyebilirim.
Bende bir şeyin simetrik olma takıntısı var. 5800 değil de 6000 olsun tam olsun gibisinden. Sizde de vardır belki. Fakat durum böyle 6400 anakarta 6000 MHz RAM gider. Yine garantisi olmaz 5800 MHz de mavi ekran olabilir.
Benim güç kaynağı 1050 watt Cooler Master ve ekran kartı yok bu sistemde (server sistemi.)
Güç kaynağı desen yetiyor yani.