G.Skill 6000 MHz CL30 vs 6400MHz CL32

!BaDBoY!

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, aşağıdaki 2 RAM'den birini almak istiyorum biri 6400 MHz 32 CL diğeri 6000 MHz 30 CL RAM'lerde hangisi daha önemli MHz değeri mi CL değeri mi? Ayrıca ana kartım 6000 MHz (OC) destekliyor 6400 alırsam kullanma imkanım var mı? İkisinin de fiyatı aynı olunca kararsız kaldım yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende Asus Prime Z690-P 6000(OC) var. Ram olarak 4 x 32 Trident Z5 6000 Mhz var.
6000 Mhz de sistem açılmıyor.
5800 Mhz de sistem açılıyor Windows mavi ekran veriyor açılmıyor.
5400 Mhz açıyorum. Mümkünse anakart +600 Mhz yüksek olsun.
Almadıysanız tolerans verin. 6400 Mhz(OC) anakart ve 6000 ram alın.
Fabrika anakartları ram voltajı artırarak deniyor olabilir.
Ram'ler ısınıyor. Belki de üzerindeki RGB ledlerdendir.
Sıvı soğutma sistemde (İşlemciden ısı yansıması yok) Ram'ler Kızılötesi termometre ile 42 derece oluyor.

Bende ASUS Prime Z690-P 6000(OC) var. RAM olarak 4 X 32 Trident Z5 6000 MHz var.
6000 MHz de sistem açılmıyor.
5800 MHz de sistem açılıyor Windows mavi ekran veriyor açılmıyor.
5400 MHz açıyorum. Mümkünse anakart +600 MHz yüksek olsun.
Almadıysanız tolerans verin. 6400 MHz(OC) anakart ve 6000 RAM alın.
Fabrika anakartları RAM voltajı artırarak deniyor olabilir.
RAM'ler ısınıyor. Belki de üzerindeki RGB ledlerdendir.
Sıvı soğutma sistemde (işlemciden ısı yansıması yok) RAM'ler kızılötesi termometre ile 42 derece oluyor.

Bende de Z690-A 6000(OC) var. 6000 MHz olanı alsam şimdi sistem açmayacak mı? Belki ileride anakartı değiştiririm diye düşünüyorum şu an 6400 olanı mı almak daha mantıklı 6000 olanı mı 6000 olanda CL değeri daha düşük ama.

Kullanamadıktan sonra 6400 Mhz almanın yararı olmaz. Gerçekten zor frekanslar zaten.
Keşke 7000 Mhz anakart piyasada olsa da onu alsanız. Ama teknoloji bu seviyede şuan.
6400 Mhz ram i tam kullanmak istersiniz ama bir yerden kısmak lazım.
Anakart destek frekansı her zaman yüksek olmalı.

Kullanamadıktan sonra 6400 MHz almanın yararı olmaz. Gerçekten zor frekanslar zaten.
Keşke 7000 MHz anakart piyasada olsa da onu alsanız. Ama teknoloji bu seviyede şu an.
6400 MHz RAM'i tam kullanmak istersiniz ama bir yerden kısmak lazım.
Anakart destek frekansı her zaman yüksek olmalı.

Fiyat aynı olduğu için kararsız kaldım aslında hem ileriye yatırım olarak düşünüyorum şu an 6400 kullanamam ama ileride anakart değiştirirsem kullanırım. Sadece kafamı kurcalayan 6400 de 32 CL 6000 de 30 CL hangisi daha iyidir?

Tam bilgi veremıyorum fakat DDR5 ile frekans yükselince CL değerleri de yükseldi.
DDR4 3600 Mhz ramler 18 CL di.
DDR5 6000 Mhz 30 CL dediniz.
DDR5 6400 Mhz 32 CL ise doğru orantı var bu işte. 200 katı ediyor.
Araştırmak lazım.

DDR5 teknolojisi daha yeni. Bence ileride daha iyi modeller cikacaktir. Ben bu yüzden bulabildiğim en ucuz modeli aldım o da bu; Kingston 32GB(2x16GB) FURY Beast Black 5200 MHz CL40 DDR5 Dual Kit Ram | ITOPYA

Ben alırken 5200 olan yoktu 4800 almistim ama su an 5200 var 150 lira fiyat farki var. 5200 olani alıp gecebilirsiniz bence.

Genel olarak herkes bunu alıyor gibi. Diger modellere daha fazla para harcamaya gerek yok gibi cunku bu CL degerleriyle pek bi anlam ifade etmiyor.

DDR5 teknolojisi daha yeni. Bence ileride daha iyi modeller cikacaktir. Ben bu yüzden bulabildiğim en ucuz modeli aldım o da bu; Kingston 32GB(2x16GB) FURY Beast Black 5200 MHz CL40 DDR5 Dual Kit Ram | ITOPYA

Ben alırken 5200 olan yoktu 4800 almistim ama su an 5200 var 150 lira fiyat farki var. 5200 olani alıp gecebilirsiniz bence.

Genel olarak herkes bunu alıyor gibi. Diger modellere daha fazla para harcamaya gerek yok gibi cunku bu CL degerleriyle pek bir anlam ifade etmiyor.

Öneriniz için teşekkürler. Beyaz bir kasa oluşturduğum için RGB aydınlatmalı beyaz RAM'leri tercih ediyorum. Bu topladığım kasayı uzun yıllar kullanmayı planladığımdan RAM'leri de 6000 tercih etmek istedim. Şu an sadece öğrenmek istediğim fiyatları aynı hangisinin daha iyi olduğu 6400 ama 32 CL diğeri 6000 ama 30 CL.

RAM belleklerdeki CL değerinin açılımı “Column Address Strobe Latency” veya “Cas Latency” olarak geçmektedir. Türkçe olarak gecikme süresi olarak geçer. Bu değer ne kadar düşük olursa RAM’in hızı o kadar yüksek olur.

Böyle bir açıklama okudum. Zaten anakart almazsınız hocam DDR6 çıkar. Dediğim gibi anakart tasarımı önemli. İşlemci ve Ram arası PCB kalitesi iletim ve yalıtım. Bu tarz işler önemli. Ram'e sadece voltaj geliyor. Bilgi üzerinde işleniyor. İşlemcide aynı şekilde voltajı var ve bilgi içinde işleniyor. Arasındaki haberleşme sisteminin iyi olması lazım. Burada anakart devreye giriyor. 6400 aldığınızda 6000 Mhz de çalıştırabilirsiniz. Tabi 6000 Mhz anakart destekliyorsa.
Ben üretici firmanın voltaj arttırarak 6000 Mhz (OC) denediğini iddia ediyorum.
Yine de 5600 Mhz seviyelere düşürmeniz gerekebilir.
Her iki ram de Mhz/CL değeri oranına bakınca 200 katı ediyor. Ben sadece Anakartınıza güveniyor iseniz. 6400 Mhz alıp frekans düşürüp 6000 Mhz çalıştırmayı denemenizi söyleyebilirim.
Bende bir şeyin simetrik olma takıntısı var. 5800 değil de 6000 olsun tam olsun gibisinden. Sizde de vardır belki. Fakat durum böyle 6400 anakarta 6000 Mhz ram gider. Yine garantisi olmaz 5800 Mhz de mavi ekran olabilir.
Benim güç kaynağı 1050 Watt CoolerMaster ve ekran kartı yok bu sistemde (server sistemi.)
Güç kaynağı desen yetiyor yani.

RAM belleklerdeki CL değerinin açılımı “column address strobe latency” veya “cas latency” olarak geçmektedir. Türkçe olarak gecikme süresi olarak geçer. Bu değer ne kadar düşük olursa RAM'in hızı o kadar yüksek olur.

Böyle bir açıklama okudum. Zaten anakart almazsınız hocam DDR6 çıkar. Dediğim gibi anakart tasarımı önemli. İşlemci ve RAM arası PCB kalitesi iletim ve yalıtım. Bu tarz işler önemli. RAM'e sadece voltaj geliyor. Bilgi üzerinde işleniyor. İşlemcide aynı şekilde voltajı var ve bilgi içinde işleniyor. Arasındaki haberleşme sisteminin iyi olması lazım. Burada anakart devreye giriyor. 6400 aldığınızda 6000 MHz de çalıştırabilirsiniz. Tabii 6000 MHz anakart destekliyorsa.
Ben üretici firmanın voltaj arttırarak 6000 MHz (OC) denediğini iddia ediyorum.
Yine de 5600 MHz seviyelere düşürmeniz gerekebilir.
Her iki RAM de Mhz/CL değeri oranına bakınca 200 katı ediyor. Ben sadece anakartınıza güveniyor iseniz. 6400 MHz alıp frekans düşürüp 6000 MHz çalıştırmayı denemenizi söyleyebilirim.
Bende bir şeyin simetrik olma takıntısı var. 5800 değil de 6000 olsun tam olsun gibisinden. Sizde de vardır belki. Fakat durum böyle 6400 anakarta 6000 MHz RAM gider. Yine garantisi olmaz 5800 MHz de mavi ekran olabilir.
Benim güç kaynağı 1050 watt Cooler Master ve ekran kartı yok bu sistemde (server sistemi.)
Güç kaynağı desen yetiyor yani.

O zaman 6400 olanı almaya gerek yok zaten anakartım 6000 (OC) destekliyor fiyat aynı olunca acaba 6400 alsam mı dedım. Şayet dediğinize göre 6000 MHz de de calısmayacak RAM'ler desteklemesine rağmen sorun yaratıyor sanırım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı