Çözüldü G4560 sistem "Device\RaidPort0 aygıtına sıfırla komutu verildi" sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
1
Daha fazla  
3 ay önce yeni bir sistem kurdum. Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde.
  • Asus B250M -Prime K
  • Pentium G4560
  • 120GB Hi-Level SSD
  • 500GB Seagate HDD
  • 8GB DDR4 HyperX Predator RAM
  • 600W Corsair VS600
  • Windows 10 1703
Sıkıntım şu. Bilgisayarda normal takılırken bir anda işlemler donuyor ve hiçbir şey yapamıyorum. Sabit Disk aktivite ışığı yanık kalıyor.

Sonrasında olay görüntüleyicisine baktığım zaman;

Kaynak -> iaStorA ve sorun açıklaması ise "Device\RaidPort0 aygıtına sıfırla komutu verildi." şeklinde yazıyor.

Olay görüntüleyicisindeki hatanın XML hali de şu şekilde.

Kod:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="iaStorA" />
  <EventID Qualifiers="32772">129</EventID>
  <Level>3</Level>
  <Task>0</Task>
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
  <TimeCreated SystemTime="2017-08-05T11:49:25.541010200Z" />
  <EventRecordID>11178</EventRecordID>
  <Channel>System</Channel>
  <Computer>OguzhanPC</Computer>
  <Security />
  </System>
- <EventData>
  <Data>\Device\RaidPort0</Data>
  <Binary>0F001800010000000000000081000480010000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000810004800000000000000000</Binary>
  </EventData>
  </Event>

@Recep Baltaş

Bu tip durumların ana sebebi ; Kritik işleve sahip işletim sistemi dosyalarının okunması sırasında sorun yaşanmasıdır. Bu soruna sebep olan şey dosyaların bozuk olması veya donanımsal arızaların yanı sıra uyumsuzluklar - uyuşmazlıkların var olmasıdır.

Öncelikle RAID 0 mod kullanıp kullanmadığını sorayım. Performans modunda 120GB SSD ile birlikte 500GB HDD kullanmanın bir mantığını göremedim. Bu sana bir performans da getirmeyecektir zaten, götürüsü olacaktır hatta. En başta, varsa böyle bir yanlış onu düzeltmekle başlayalım.

Son düzenleme:
Bu tip durumların ana sebebi ; Kritik işleve sahip işletim sistemi dosyalarının okunması sırasında sorun yaşanmasıdır. Bu soruna sebep olan şey dosyaların bozuk olması veya donanımsal arızaların yanı sıra uyumsuzluklar - uyuşmazlıkların var olmasıdır.

Öncelikle RAID 0 mod kullanıp kullanmadığını sorayım. Performans modunda 120GB SSD ile birlikte 500GB SSD kullanmanın bir mantığını göremedim. Bu sana bir performans da getirmeyecektir zaten, götürüsü olacaktır hatta. En başta, varsa böyle bir yanlış onu düzeltmekle başlayalım.

500GB olan HDD yazıyor ama yanlış okudunuz galiba.

Arkadaşlar fark edip uyardığınız için sağolun :) Doğru okudum ancak yanlış yazmışım, cümlenin anlam bütünlüğünden anlaşılıyor zaten. Farklı kapasite oranlarına sahip aynı tip 2 depolama aygıtını RAID 0 modunda kullansa bile aradaki fark kadar alan kaybı yaşayacaktı zaten.

Farklı kapasite oranlarına sahip, 2 farklı teknoloji ve dolayısıyla 2 farklı okuma yazma ve veriye ulaşım hızına sahip depolama cihazını RAID 0 modunda kullandığında da biri diğerinin performansını da düşürecektir aynı zamanda. İşletim sistemini SSD'ye gömüp ayrı ayrı kullansa daha performanslı olur ve daha fazla kapasiteye sahip olurdu.

@BilgisayarKurdu Bende öyle tahmin etmiştim zaten ama neden olabileceğini anlamamıştım. Bu RAID 0 olayını kullanıcı kendisi mı ayarlıyor yoksa otomatik olan bir şey mı yani biz 1 TB HDD ile yanına 120 GB SSD koysak ne kadar alan kaybederiz? Arkadaşın sistemi (işletim sistemi) HDD üzerine kurulu olduğu için mı yaşıyor bu olayı?

RAID teknolojisi birden fazla depolama alanı kullanımında, kullanıcıların amacına göre performans veya veri güvenliği anlamımda katkı sağlıyor diyelim.

120GB SSD'nin yanında RAID 0 yani performans modu seçilmişse 120GB'dan fazla 2. depolama alanı kullanımı söz konusu olamaz. Daha doğrusu 2. alanda maxsimum 120GB'lık kısım kullanılabilir.
Mantığı soracak olursan haricen bir veri yolu daha doğmuşsa, sistemin bu verileri çekmekte darboğaz yaratmadığı sürece 2 kata yakın performans elde edersin. Farklı 2 miktar bir araya gelirse haliyle verimsiz olur, daha fazla alan kaybı yaşanır gereksiz yere. Bu modları da uyumlu anakartlarda senin açman gerekir, bilgisayar kafasına göre seçip uygulamaz.

Böyle bir hata aldığına göre RAID 0 aktif olsa gerek.

Son düzenleme:
RAID teknolojisi birden fazla depolama alanı kullanımında, kullanıcıların amacına göre performans veya veri güvenliği anlamımda katkı sağlıyor diyelim.

120GB SSD'nin yanında RAID 0 yani performans modu seçilmişse 120GB'dan fazla 2. depolama alanı kullanımı söz konusu olamaz. Daha doğrusu 2. alanda maxsimum 120GB'lık kısım kullanılabilir.
Mantığı soracak olursan haricen bir veri yolu daha doğmuşsa, sistemin bu verileri çekmekte darboğaz yaratmadığı sürece 2 kata yakın performans elde edersin. Farklı 2 miktar bir araya gelirse haliyle verimsiz olur, daha fazla alan kaybı yaşanır gereksiz yere. Bu modları da uyumlu anakartlarda senin açman gerekir, bilgisayar kafasına göre seçip uygulamaz.

Böyle bir hata aldığına göre RAID 0 aktif olsa gerek.
Konu aslında bir nevi çözüme ulaştı. O hatalar haftalarca devam etti ve en son bir akşam komple SDD bozuldu. Anakart görmemeye başladı. Bende garantiye gönderdim. Değişim yaptılar. Şuan sıkıntı yok. Yinede ilginiz için çok teşekkür ederim. :) Konu kapanabilir.

Raid aktif değildi birde. SSD hatalı üretimmiş.

Bu soruna sebep olan şey dosyaların bozuk olması veya donanımsal arızaların yanı sıra uyumsuzluklar - uyuşmazlıkların var olmasıdır.
Donanımsal arızadan kaynaklanmasına şaşırmadım. Hi-Level markası pek hayırlı bir marka değil, SSD konusunda başka markaları tercih et derim bundan sonra :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı