Çözüldü G4560 sistemde birden fazla mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10

netherrealm

Hectopat
RAM
HyperX Fury 8GB DDR4 2400MHz CL15 Single kit
SSD veya HDD modeli
Sandisk SSD Plus 240 GB
Ekran kartı
Sapphire Pulse Radeon Rx 550
Anakart
MSI B250M Pro-VD
İşlemci
Intel Pentium G4560
İyi günler. Bilgisayar Windows'u boot ettikten sonra mavi ekran hataları veriyor. WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT gibi farklı farklı hatalar alıyorum. Donanımsal bir problem var sanırım fakat hangi donanımda olduğunu bilmiyorum. Intel'in işlemci test aracı ile işlemciyi test ettim ve sonuç aşağıda. Bir sorun varmış gibi görünmüyor. Zorlaya zorlaya Windows'un bellek tanılama aracını da çalıştırdım fakat sonuçları göstermek için bilgisayarda oturum açma şartı olduğundan sonuçlarını göremedim. Ancak test esnasında bir sorun varmış gibi görünmüyordu.

Sistem özellikleri:
Intel Pentium g4560.
MSI B250M Pro-VD.
HyperX Fury DDR4 8 GB 2400 MHz Single kit.
SanDisk 240 GB SSD.
SilverStone Essential Gold v1.2 650W 80+ Gold PSU.
Sapphire Radeon RX 550 4 GB.

Windows özellikleri:
Edisyon: Windows 10 Pro.
Sürüm: 20h2.
Yüklenme tarihi: ‎3.‎06.‎2022
İs derlemesi: 19042.1706

Bildiğim şey şu; donanım hatası anakart, işlemci veya RAM kaynaklı. PSU sıfır ve hatasız, ekran kartım diğer bilgisayarda çalışıyor ve hatasız. SSD de aynı şekilde.

Minidump: minidump1.zip

Dosya Ekleri

• IMG_20220613_125341.jpg
    246,3 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Mobilde bulamadım o seçeneği. Moderasyon sağ olsun işaretlemiş.

Çözümü güncelliyorum.
İşlemciyi değiştirmeden önce minidump dosyalarını biraz daha kurcalayıp sorunun çözülüp çözülemeyeceğini araştırdım. CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hata kodlu dosyada gözüme çarpan bir şey oldu.

Kod:
An expected clock interrupt was not received on a secondary processor in an.
MP system within the allocated interval. This indicates that the specified.
processor is hung and not processing interrupts.
Arguments:
Arg1: 0000000000000030, Clock interrupt time out interval in nominal clock ticks.
Arg2: 0000000000000000, 0.
Arg3: ffffc3003e7ea180, The PRCB address of the hung processor.
Arg4: 0000000000000002, The index of the hung processor.

Bu paragrafta eğer yanılmıyorsam hatanın işlemci çekirdeklerinin birinin zaman kesmesi görevini gerçekleştiremediğinden bahsediliyor.

İşlemcinin fiziksel olarak bir hasarı olduğunu zaten başka bir işlemci denediğimde sistemin çalışmasıyla çözmüştüm. Buradan çekirdeklerin yalnızca bir tanesinin fiziksel olarak arızalı olabileceği ihtimali üzerinde durarak BIOS'tan CPU'nun çekirdek sayısını 1'e çekerek ikincil çekirdeği kapattım. Hyper-threading ile beraber işlemci tek çekirdek iki izlekli bir biçime büründü. Ve ta da! Kullanıcı girişi yapar yapmaz mavi ekran veren bilgisayarı şu an bu mesajı yazmak için kullanıyorum. Çekirdeklerin birisi pasif durumda ve CPU tam performansta çalışmıyor ancak günlük işlerim için yeterli bir performansa sahip.

Benzer bir sorun yaşayan olursa benim sorunumda izlediğim yolun fikir edinmeye yardımcı olması için konuyu güncelliyorum.
5 dosyanızın 4 tanesi maalesef oluşmamış.

Olan tek dosya da zaten CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hatasına ait.
Sistemde OC varsa kaldırın.
Yoksa Chipset sürücünüzü güncelleyin.

Sistemde OC yok, sürücü güncelleyebilecek kadar açık tutamıyorum bilgisayarı mavi ekran vermeden önce ama yine de deneyeyim. Birkaç minidump daha oluşturmaya çalışayım. Konu altına eklerim.
Chipset sürücüsü işe yaramadı.
Buradan bir tanesi whea_uncorrectable_error hatasına ait.

Bunlar da en son aldığım mavi ekranlar.
@KojiroHyuga04 @Recep Baltaş
Bilgisayarı güvenli modda açtığım zaman mavi ekran almıyorum. Ağ ile güvenli modda açtığımda ise 10 denemeden sekizinde mavi ekran alıyorum yine. Belki işe yarar bir bilgidir.

Son düzenleme:
İşlemciye Intel'in kendi aracı ile test yaptığımda bir sorun çıkmadı. Ekran görüntüsünü ilk mesajda paylaştım. Sorunun güç kaynağından kaynaklanmadığından ise eminim. Birden fazla güç kaynağı ile denedim ve mevcut güç kaynağının kutusunu yalnızca 2 gün önce açtım. Başka sistemde sorun yaşamadım da.

O zaman işlemciyi soketten ayırıp pinleri kontrol edin.

Sorun Çözülmüştür. Donanım arızası.

İşlemci arızalı çıktı. Anakart, RAM ve diğer bileşenlerde herhangi bir sorun yok. İşlemci, Intel'in diagnostics aracından sorunsuz geçtiği için pek üzerinde durmamıştım. İlerleyen zamanlarda 3-4 farklı mavi ekran hatası alanlar olursa en azından fikir olsun.

Yardım için teşekkürler. @KojiroHyuga04

Mobilde bulamadım o seçeneği. Moderasyon sağ olsun işaretlemiş.

Çözümü güncelliyorum.
İşlemciyi değiştirmeden önce minidump dosyalarını biraz daha kurcalayıp sorunun çözülüp çözülemeyeceğini araştırdım. CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hata kodlu dosyada gözüme çarpan bir şey oldu.

Kod:
An expected clock interrupt was not received on a secondary processor in an.
MP system within the allocated interval. This indicates that the specified.
processor is hung and not processing interrupts.
Arguments:
Arg1: 0000000000000030, Clock interrupt time out interval in nominal clock ticks.
Arg2: 0000000000000000, 0.
Arg3: ffffc3003e7ea180, The PRCB address of the hung processor.
Arg4: 0000000000000002, The index of the hung processor.

Bu paragrafta eğer yanılmıyorsam hatanın işlemci çekirdeklerinin birinin zaman kesmesi görevini gerçekleştiremediğinden bahsediliyor.

İşlemcinin fiziksel olarak bir hasarı olduğunu zaten başka bir işlemci denediğimde sistemin çalışmasıyla çözmüştüm. Buradan çekirdeklerin yalnızca bir tanesinin fiziksel olarak arızalı olabileceği ihtimali üzerinde durarak BIOS'tan CPU'nun çekirdek sayısını 1'e çekerek ikincil çekirdeği kapattım. Hyper-threading ile beraber işlemci tek çekirdek iki izlekli bir biçime büründü. Ve ta da! Kullanıcı girişi yapar yapmaz mavi ekran veren bilgisayarı şu an bu mesajı yazmak için kullanıyorum. Çekirdeklerin birisi pasif durumda ve CPU tam performansta çalışmıyor ancak günlük işlerim için yeterli bir performansa sahip.

Benzer bir sorun yaşayan olursa benim sorunumda izlediğim yolun fikir edinmeye yardımcı olması için konuyu güncelliyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…