Hepinize merhabalar arkadaşlar. Konuyu daha çok kullandığımız romları değerlendirelim diye açtım, böylece custom rom kullanacak kişiler en iyi olabilecek romu kullanabilir. Sizce en iyi rom hangisi? İyiden kasıt özellikler, stabilite, pil ömrü, bugsuz olma vs.
Ben 9 ay civarı FeatherProjectin Eureka kernelli One UI 6 S22 portunu kullandım.
Biraz aynı ROM'un 5 sürümünü, farklı romların (S10e oneui 4, S21 5G oneui 6.1, A54 port) denedim ama memnun kalmadım genel olarak bugları vardı.
Cihaz bayağı geç açılıyordu ve kamera sorunu vardı diye farklı bir ROM'a geçtim. Önermem pek. Stabilitede ve serilikte sınıfta kalıyor çoğu port. Fakat tüm özellikler çalışıyor DEX vs. dahil.
Geçtiğim ROM orijinal romun debloat edilmiş haliydi. ROM'dan bayağı memnundum fakat bazen cihazın kilidini açamıyordum recoveryden boot etmezsem. Bu romu bu sorun yüzünden sildim. Bu romu stock sevenlere öneririm. One UI 2 tabanlı bi romdu (bazıları için eksi olabilir, bence daha hızlı yapıyor).Kamera sağlamdı. Gayet stabildi. Arama kaydı gibi özellikler aktifti.
LineageOS ve çoğu AOSP tabanlı custom ROM'da bug olarak sadece VoLTE ve VoWifi görünüyor.
CRDroid 9.11 yükledim fakat rom çok takılıyordu.
Lineageos geçtim. Android 13'teyim ve şuan gayet memnunum ekran süresinden ve performanstan. Üstüne AOSP seviyorsanız gayet özellik olarak da tam.Şimdi aklıma takılan mesele romun unoffical derleme oluşu, test key ile derlenmesi ve kamera uygulaması. Kamera uygulaması Samsung'dan daha seri AOSP olan. .5xde video çekmiyor ve bazen ön kameraya geçiş olmuyor. Benim için büyük sorunlar değil çünkü GCAM'da hiç bir sorun yok, fakat hantal.
Ben de biraz daha bakındım. DerpFest gözüme çarptı. Eureka Kernelin sayfasına baktığımda Android 15 sürümü olan tek romun de o olduğunu gördüm. Fakat OFFICAL buildi 13'de tek gördüğüm Offical ibaresi olan rom da bu.
LineageOS'a göre farkları nelerdir, özellikle kamera, performans ve pil ömrü olarak? Kullanan varsa dinlemek isterim. Zaten lineageos sorun çıkarırsa diye indirmişim bilgisayarda duruyor offical 13 sürüm.
OC ve UC den ötürü Eureka kernel tercih ediyorum genelde, bu romların hepsi bu kernel tabanlı.
Ek olarak belirteyim. One UI tabanlı romlarda telefonumun ana kamerasında bulanıklılık sorunu var. Odaklama yapamıyor. Fakat custom romlarda ve GCAM'da sürekli odaklama yapıyor. Ayrıca videolar 4K 30FPS olarak çıkıyor.
Konuya etiketlemek istediğim bazı kişiler: @Ethif@tolga2323 @Heribert Yavuz hocama ayrıca bootloader konusunda yardımlarından ötürü tekrardan teşekkür ederim. Konuyla ilgilenebileceğini düşünüyorum.
Aynı şekilde CrDroid'de bende de çok fazla takılma sorunu vardı, Pixel OS denedim ancak gene iyi değildi.
LineageOS ROM'unu bulamadım maalesef, büyük ihtimal unofficial olduğu için, linki atabilme şansın var mı acaba?
DerpFest Custom ROM Downloads For Official Supported Devices
sourceforge.net
Ben buradan indirdim. Fakat derpfest romunu aşırı merak ediyorum offical derleme olduğu için. Ayrıca daha çok kullanılmış ama internette sadece OTA güncelleme reposu, android 15 sürümü ve bu sürümünü buldum romun. Cihazımda şuan fazla program olduğu için deneme şansım yok ama atmak istiyorum.
@Heribert Yavuz hocam cihaza spesifik nasıl oluyor rom bilemeyiz denemeden, ama belki romu biliyorsunuzdur. Denemeye değer mi? Sonuçta A30 için gördüğüm tek offical rom.
Ayrıca lineageosda çok ufak kamera bugları olabiliyor. Kernel aynı da olsa her romda sorunlar farklı oluyor. AOSP romlarda epey düşük sorun çıkarıyor.
Güncel:
En stabil rom stock romun custom kernelli hali. Pil aşırı uzun gidiyor cihaz gram takılmıyor kernelsu da var.
Tavsiyem akame olan rom biraz modifiye var romda üstüne illa eureka kernel istiyor.
Daha önce stock kullanmıştım biraz eskiydi, şimdiki tam one ui 3 üstüne fazladan s özellikleri ekli orijinal rom.