Zorin OS ne kadar kullanır?8 GB RAM ve Garuda'nın Windows'taki ağırlıktan bir farkı olmaz. 8 GB Garuda'nın önerilenidir ama iş kullanmaya hele oyun oynamaya gelince çok ağır olur. Zorin daha hafif. Artı olarak oyun için geliştirilmiş olan Nobara'ya bir göz atabilirsiniz:
Nobara Linux
Proton GE'nin geliştiricisi tarafından hazırlanan oyunculara yönelik Fedora tabanlı GNU/Linux dağıtımı. Not: İndir butonundaki sürüm NVIDIA hariç sistemlerde kullanılması amaçlıdır. NVIDIA kullanıcıları alternatif NVIDIA sürümlerini...www.technopat.net
8 GB sadece Garuda mı kullanır, çok fazla?8 GB RAM ve Garuda'nın Windows'taki ağırlıktan bir farkı olmaz. 8 GB Garuda'nın önerilenidir ama iş kullanmaya hele oyun oynamaya gelince çok ağır olur. Zorin daha hafif. Artı olarak oyun için geliştirilmiş olan Nobara'ya bir göz atabilirsiniz:
Nobara Linux
Proton GE'nin geliştiricisi tarafından hazırlanan oyunculara yönelik Fedora tabanlı GNU/Linux dağıtımı. Not: İndir butonundaki sürüm NVIDIA hariç sistemlerde kullanılması amaçlıdır. NVIDIA kullanıcıları alternatif NVIDIA sürümlerini...www.technopat.net
Boşta minimum 900 MB-1,4 GB arası RAM kullanır.Zorin OS ne kadar kullanır?
Boşta minimum 900 MB-1, 4 GB arası RAM kullanır.
Hocam Garuda 8 GB RAM'i kullanmaz ama Garuda en az Windows kadar ağır bir dağıtımdır. Gereksiz yere kurulu çok fazla programla gelir. 8 GB RAM önerilen RAM miktarı. Elbet 4 GB'ye de kurulur ama topluluk olarak önermeyiz.8 GB sadece Garuda mı kullanır, çok fazla?
Hocam Garuda 8 GB RAM'i kullanmaz ama Garuda en az Windows kadar ağır bir dağıtımdır. Gereksiz yere kurulu çok fazla programla gelir. 8 GB RAM önerilen RAM miktarı. Elbet 4 GB'ye de kurulur ama topluluk olarak önermeyiz.
İndirmenizi öneririm. Yeni başlayan birisi için mükemmel seçim diyebilirim.
İndirme bağlantısı: Zorin OS
Linux destekli oyunların tamamını çalıştırabilirsiniz. Windows destekli hangi oyunları açıp açamayacağınıza Proton DB adlı siteden bakabilirsiniz. Proton, Valve tarafından geliştirilen uyumluluk yazılımıdır ve Windows oyunlarının Linux'ta çalışmasını sağlar. Proton sürümlerini daha kolay kontrol etmek için ProtonPlus yazılımını kullanabilirsiniz.Hocam Zorin OS'de Linux destekleyen oyunlar falan kullanabilir miyim? Bir de herhangi performans artışı, laptop rahatlayacağından CS oynayabilir miyim? Şarj konusunda bir artış veya azalış olacak mıdır?
Arkadaşlar hafta sonu Linux geçeceğim. Linux daha önce hiç kullanmadım ve çok hoşuma gitti. Arayüzü çok hoşuma giden Garuda Linux çok iyi geldi bana. RAM az kullanacak ve Steam'de sadece Linux destekleyen oyunları oynayacağım. Diski ikiye böleceğim. Dualboot yapacağım. Zorin OS sade, şık. Garuda biraz baş döndürücü ama çok hoş. Sizce ne yapmalıyım? Az RAM kullansın ve performans artışım olsun istiyorum. CS kaldırmıyordu artık kaldırır mı? i5 1135G7 işlemci 8 GB RAM ve Intel Iris Xe bulunan Huawei Matebook D15 kullanıyorum.
BTRFS için OpenSUSE de çok güzel örnek. Garuda'nın ek olarak varsayılan şekilde Zram sunması hoşuma gidiyor. Her ne kadar 2 komutluk iş olsa da bir dağıtımın bunu varsayılan olarak kullanması fazlasıyla hoş.@Bayram Tempest a muhalif olarak Garuda'nın oyun için hazırlanan versiyonunu özellikle denemeni isterim.
Gerekçem ise; Linux'ün gerçekten emniyet ve kullanıcı dostu ve çok özellikli yapısını tanıman için. Evet performans olarak bir miktar düşük gelebilir. Ama güvenlik açısından yeni başlayan birisi için en az 5 saat de olsa denenmesi gereken bir yazılım.
Zaman içerisinde ne Garuda ismi kalacak ne de Nobara kalacak. Kendinizin ihtiyaç ve kullanım şekline göre kendiniz yükleme yapacaksınız.
Linux deneyimi kazanmak için bir miktar vakit ayırmanız çok fayda sağlayacaktır.
Benim size önereceğim Ali-veli isimli dağıtımların evet faydası olacaktır ama kendiniz bunları deneyimlemeniz daha önemli. Sadece Linux'leri dağıtım olarak değerlendirmeyin. Masaüstü deneyimi olarak GNOME - KDE - Xfce gibi farklı masaüstü deneyimlemeniz ve bunların birbirinden farklı güzelliklerini şahsi denemeniz de önemli.
10 yıl kadar önce KDE'den nefret ederdim. Çünkü kullandığı isimlendirme ve iconlar ile Windows alternatifi gibi gözüküyor idi. Şimdi KDE tamamen değişti. Yapılandırması ile daha da ileri gidiyor. GNOME ise eklentileri ile hala bir numara bir masaüstü deneyimi sunuyor olsa da performans olarak kontrol etmeniz gerek.
Aynı Hardware'e sahip olsak bile kişisel kullanım ve beğenilerimiz farklı olması sebebi ile;
Şahsi fikrim kendinizi deneyimlemeniz.
Bu forumda oldukça fazla Linux'ü 24 saat inciğinden boncuğuna inceleyerek kullanan arkadaşlarımızın sayısı çok fazla. Deneyimleri - bilgileri oldukça geniş.
Onların yönlendirmeleri çok çok önemli. Ama o deneyimleri kendinizde görmeniz daha da önemli.
Garuda'nın "Dragonized Gaming Edition" ı kendiniz deneyimlemenizi özellikle öneriyorum.
Öncelik güvenlik. Linux'de neler yapılabildiğine oldukça güzel bir çalışma.
Ek açıklama: "güvenlik" olarak belirttiğim ifade yanlış anlaşılmasın. Linux'ler yapı olaraak hepsi, ilk kurulum açısından Windows'tan en az 10 kat daha güvenli bir işletim sistemi.
Benim bahsettiğim güvenlik ise; acemi biri için, recovery olayı. Garuda serilerinde snapshot kurulu gelir. Hatalı bir işlem yaptığınızda 50 adım geriye dönebilirsiniz. Bu 50 adım snapper Tools'da varsayılan olarak gelen değer. Bunu 99'a istersenizi değiştirebilirsiniz. Yükleme - yapılandırma ile olan adımlar bunlar. Hata bir işlem yaptığınız da, açılış esnasında seçim yaparak daha önceki adımlara sistem olarak dönmenizi sağlar. Diğer Linux dağıtımlarının bazılarında kurulum aşamasında seçimli bir kurulumdur. Örneğin arco Linux'de. Çoğu Linux'de snapshot yüklü gelmez ve size kolay bir kurulum yapmanızı sağlayacak seçimlerde snapshot özelliği pek bulunmaz.
Zaman ilerleyince snapshot yerine "TimeShift" yazılımına geçmek istersiniz. Bunun için 2. bir disk veya USB bellek gibi bir yardımcı araca ihtiyaç duyarak dosyalarınız - yapılandırmanızı saklayabilirsiniz.
Linux'ün keyfini çıkarmanız dileği ile.