GDDR5 ekran kartına GDDR5X takılır mı?

Anlamadım. Ekran kartı anakart gibi bir devredir. Kendi kontrol birimi ve belleği vardır. Onun belleği sistemden bağımsız olarak değişebilir. Ordaki bellekleri mi değiştireceksiniz kendiniz?

GPU'nun takacağınız bellekleri desteklemesi gerek. PCB'nin ve güç beslemesinin de buna uygun tasarlanması gerek.

GDDR5 ekran kartına GDDR5X takamazsınız ama elinizde yeterli ekipman varsa yavaş GDDR6 bellek modüllerini daha hızlı olanlarla değiştirebilirsiniz:

Anakart üzerindeki GDDR5 slot yuvasında bulunan ekran kartını çıkarıp GDDR5X ekran kartı takınca çalışır mı demek istemiş arkadaşımız.
Bende bu sorunun cevabını merak ile öğrenmek istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Asus Z87-A anakartım var.

İşlemci soketiINTEL LGA1150;
Ekran kartı soketi2 adet PCI-E16X 3.0 ve
1 adet PCI-E16X 2.0
ÇipsetIntel Z87

Anakart RAM desteği ile ekran kartı VRAM desteği farklı. Elbette farklı ekran kartı da takabilirsiniz. PCI Express slotlar geriye dönük olarak uyumludur.

Anakart RAM desteği ile ekran kartı VRAM desteği farklı. Elbette farklı ekran kartı da takabilirsiniz. PCI Express slotlar geriye dönük olarak uyumludur.

Üstadım ASRock B450M özelliklerine baktığımda PCI Express 3.0 diyor. Yeni nesil kartlar ise GDDR5X, GDDR6 ayrıyeten PCI Express 4.0 yazıyor. Desteklemediği anlamına geliyor diye yorumladım. Sırf o yüzden ekran kartı seçiminde zorlanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğim gibi PCI Express slotlar geriye dönük olarak uyumludur. Evet, anakartınız 3.0 destekliyor. GDDR5X ise ekran kartı VRAM türü. 6 da öyle. 4.0 ekran kartı takılır ve çalışır fakat 3.0 olarak çalışır. RX 6400 ve 6500XT ise maalesef 3.0 ile güç kaybediyor. Yani uyumsuzluk dedikleri bu güç kaybı. Örnek olarak RTX 3060 takarsan çok az bir kayıp olur. Hissedilmez bile.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı