Geleceğin programlama dili ne olacaktır?

Celebrimborr

Centipat
Yer
Ankara
Hobi olarak bir süredir Python öğreniyorum, yapay zekaya olan ilgim ve bu programa dilinin doğrudan yapay zeka projelerinde oynadığı rol beni bu programlama diline hayran bıraktı, merak ettiğim kısım gelecekte en yaygın programlama dili sizce hangisi olur? Uzak gelecek hayranı birisi olarak yapay zeka dolu bir dünya anımsıyorum, bu yüzden Python bayağı yaygın olur tarzı bir düşüncem var. Ek olarak bir programa diline tamamen hakim olan birimi aranan elaman olur yoksa birkaç programlama diline orta düzeyde hakim olan birisi mi?

Öncelikle şuan bulunduğumuz ülke için konuşursak. Diplomaya bakarlar. Elinde diploman yoksa istersen 4 programlama dili bil yinede seni görüşmeye bile çağırmaz adamlar. Geleceğin dili olarak açıkçası kısa vadade mobil programlama dillerini önde buluyorum. Java gibi mesela. Biraz daha uzağa bakarsanız dediğiniz konusunda size katılırım.

Bir kaç programlama dilini orta düzey bilen birisi iş bulmakta zorluk çekebilir fakat 1 dili yalayıp yutmuş tüm teferruatını bilen birisi aç kalmaz. Doğru kişilerle konuşması gerekiyor iş aramayı bilmesi gerekir yani.

Amerika'daki şirketlerin birçok yazılım mühendisi lise mezunu.

Java şu anda en yaygın dil, mobil platformlardan dolayı fakat Python bilindik şirketler tarafından aşırı rağbet görmeye başladı, yapay zeka çalışmalarından dolayı sanırım.

Geleceği tahmin etmek zor, her an her şey değişebiliyor.

Gelecekte ne olur bilinmez ama yapaya zeka bu işin merkezinde olacak gibi görünüyor. Ufak ufak hayatımız da yapay zeka teknolojileri var ancak teknolojinin gelişmesiyle beraber bu daha da ağırlığını hissettirecek gibi duruyor. Çünkü artık standart bir şekilde program kodlamak değilde; yapılan seçimler karşısında tepki veren, bu tepkileri ölçen, kullanıcıyı yönlendirip bazı durumlarda herşeyi otomatik yapan yazılımlar ağırlıkta olacak. Tabi bunlar benim şahsi fikirlerim teknoloji her geçen gün daha da hızlı gelişiyor.

Bana kalırsa gelecekte giyilebilir teknolojilerin çeşitliliği artacak ve gündelik yaşamımızda daha çok rol alacak. O yüzden çapraz platform mobil dillerinden Flutter ya da Xamarin'in daha popüler olacağını düşünüyorum. Tabi gelişmelere yön verip güncel kalabilirlerse. Diğer yandan Python'ın ne kadar güçlü olduğunu tartışmaya bile gerek yok ancak yapay zeka dediğimiz platform gündelik projelerden çok daha geniş kapsamlı büyük projelerde kullanılacaktır. Yani hiç değilse daha önce bahsettiğim giyilebilir teknolojiye nazaran öyle olması daha olası. O yüzden bence geleceğin dili mobil platform dillerinden biri olacaktır.

Amerika'daki şirketlerin birçok yazılım mühendisi lise mezunu.

Nerden ogreniyorsunuz bu sacma sapan iddialari? Lise mezunu adama "muhendis" denmez, hele Amerika'da hic diyemez, yasal degil muhendis olmadan muhendis oldugunu iddia eden birinin aklini alirlar, bizim burasi gibi degil; gercekten calisan hukuk sistemleri var adamlarin.

Konuya gelecek olursak, gelecegin dili gelecekte cikacak. Bugun bir dil ogreneyim future-proof olsun kafasi tembelliktir. Programlamayi ve yazilimi bilirseniz gelecegin dilini, her ne ise o, gerektiginde de ogrenirsiniz.

Ayrica gelecegin dili bugun kullanilan bir dil dahi olsa yine bir suru seyi yeniden ogreneceksin. Python 2.x ile 3.x arasinda ciddi fark var; 2.x e olan destek de kalkacak. Java keza JDK 6 ile 11 arasinda bir dunya fark var. Her turlu ogrenilecek yeni seyler. Gelecegin dili diye bir sey yok o sebeple.

Son olarak da yapay zeka muhabbeti donmus, yapay zeka programlama dilinden bagimsiz bir konsept. Bazi dillerin ozellikle tercih edilmesinin sebebi kolay olmasi, R ile random forest ya da logistic regression yapmak 3 satir, C++ ile 500 satir.

Matematiksel modellemesini yaptiktan sonra implementasyonunu istedigin dille yaparsin. Bugun yapay zeka ve makine ogrenmesinin super populer olmasi gecmisteki programlama dillerinin yetersiz olmasi degil, donanimin ve veri transferinin yetersiz olmasi. Gecmiste 20 GB data saklamak icin milyonlarin olmasi gerekiyordu, bugun flash bellege gomup Ardunio ile process edersin. Kullanilan yapay zeka algoritmalarinin bir cogu 1980 ve 70 oncesi onerilen modeller. Bazi modellerin temeli 18.yy a bile dayaniyor. Ornegin Bayesian modellemeler gibi. ( Thomas Bayes )

Sonuc: Bilemezsin : ) TIOBE Index | TIOBE - The Software Quality Company i acip da "OO Java cok kullaniliyormus Java ogreneyim" tam tembel Turk isi. Dunyanin en iyi tornavida kullanan insani olsan bile neyi nereye vidalayacagini bilmezsen ac kalirsin. Programlama dilleri de tam olarak tornavidadir, otesi degil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…