Hocam dediklerinize fazlasıyla katılıyorum ancak her şeye rağmen ben bu ülkenin bir "refah" ülkesi olacağını maalesef düşünmüyorum.
Bu ülkenin en büyük problemi, bence, fazla nüfus. Yani bu kadar gelişime rağmen ülkede bir milyar insan var ve insana verilen değer, doğal olarak, sıfır. Bir sürü iş kazası, tuhaf suçlar işleniyor fakat kimsenin umurunda değil. Bu basit bir örnekti.
İkinci problem de bazı "özgürlüklerin" kısıtlanması. Bu konuda tam olarak bir şey diyemeyeceğim çünkü bu durumların hiçbirini yaşamadım. Yani eş cinsel olmak belli yerlerde "hastalık" olarak görülüyormuş ya da Hong Kong gibi belli statüsü olan yerlerde hala birtakım problemler mevcut. Aynı şekilde bildiğiniz gibi "Uygur Türkleri" problemi. Ben bu konuyu küçüklüğümden beri sürekli duyuyorum ancak bunun hakkında bir yorum da yapamıyorum. Zira ne eşcinselim ne Uygur Türküyüm ne de başka bir şey.
Demek istediğim şey; Çin her ne kadar gelişmiş olursa olsun "refah" ülkesi olarak bilinmesine daha çok vakit var. Bu durum aynı Katar ya da BAE ülkeleri gibi. Bu iki ülke de fazlasıyla zengin ancak doğru düzgün bir sosyal hayat ya da refah yok. Yani bazı şeyler farklı mesela vergi vs. vermiyorsunuz ancak bu ülkelerden herhangi biri "Burada yaşanır." olarak tanımlanmıyor.