Gemini 2.5 Pro doğru bilgi vermiyor

Melocan

Hectopat
Daha fazla  
İyi sosyaller arkadaşlar. Bugün kullandığım Gemini 2.5 Pro hakkında denk geldiğim ilginç bir konuyu sizinle paylaşmak istedim. Öncelikle izlediğim bir dizinin kendim fark edemediğim bir bölümün IMDb puanını Gemini'ye sormak istedim ve kaynak istedim. Bana puanını söyledi ve kaynak linkini verdi. Ama verdiği link bambaşka bir şeye aitti. Daha sonra bu hatayı fark ettim ve bildiğim bir bölüm puanını test etmek için tekrar sordum ve link istedim. Verdiği linkin doğru olmadığını söyleyip kendisine ekran görüntüsünü de sunduğumda özür dileyip yine aynı linki verdi ve bunu tekrarlayıp durdu.

Doğru bilgiye erişememesini ve bunu halüsinasyon veya başka bir durum ile tekrarlayıp durmasının sebebi nedir? Özellikle aktif en gelişmiş yapay zekalardan olan Gemini neden böyle yapıyor bir fikriniz var mı? Yaptığım araştırmalarda bunun çok fazla veri ile eğitilen yapay zekalarda karşılaşılan bir durum olduğunu buna halüsinasyon gibi adlar verildiğini öğrendim.

ChatGPT ve claude sonnet ile denediğimde onlar doğru link ve puan bilgisi vermişlerdi. Ama onların da böyle yanlış bilgi verebildiğine de şahit oldum başka konularda. Konu ile ilgili ekran görüntülerini ve sohbet linkini paylaşıyorum.

Düzenleme: Sohbet linki bir şekilde aktifliğini kaybetmiş ama görselleri bu ihtimal için koymuştum, oraya bakabilirsiniz.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-10-13 160725.png
    362 KB · Görüntüleme: 23
  • Ekran görüntüsü 2025-10-13 160736.png
    286,8 KB · Görüntüleme: 23
  • Ekran görüntüsü 2025-10-13 160749.png
    202,5 KB · Görüntüleme: 18
  • Ekran görüntüsü 2025-10-13 160757.png
    334,7 KB · Görüntüleme: 16
  • Ekran görüntüsü 2025-10-13 160807.png
    420,2 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…