Genclere muzik tavsiyesi

Rap, Hip-hop iyidir genelde.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Tupac çok iyi. Modern hip hop bence müzik bile değil ama 2001 öncesine bakınca çok güzel müzikler var. Nasıl desem insanların yaptığı, bir laptopla bir beat hazırlayıp sonra bir kelime kaydedip arasına ingilizce küfürler serpiştirip piyasada yankı vuran müzikle alakası yok Tupac'ın. Konu sahibi bence Modern Hip hop'tan bahsediyor.

Anlamadığım, 70/80lerde radyolarda jazz'da vardı rock'ın yanında, şimdi sadece modern hip hop var tüm radyolarda. Bildiğiniz müzikler radyolar tarafından boykot ediliyor.
Aslında bizde söz de, enstrüman ve melodi de önemlidir. Tabii kültürel sebepler dolayısıyla, söz tarafının daha çok öne çıktığı görülüyor. Ancak genel olarak ortak mirasa baktığımda, söz kadar enstrüman ve melodinin de iyi bir noktada olduğunu söyleyebilirim.

Ben ilkokul yıllarımdan matematik ya da başka hocalarımı değil, müzik hocamı hatırlarım en çok. Her hatırladığımda da Allah razı olsun derim. O zaman bulunan birçok enstürmanı, kısıtlı ders saatlerine rağmen bize dinletmişti. Bağlamasından bas gitarına, piyanosundan tamburuna onun sayesinde canlı olarak şahit oldum. Tabii o zamanlar insan çok anlamıyor ama şimdi bakınca, ne kadar da şanslıymışım diyorum.

Babam idareci olduğu için biliyorum, veliler okulu arayıp, "Çocuklara neden müzik dersi gösteriyorsunuz, akademik başarısını etkiliyor, derslerine engel oluyor. Bir saat boşa gidiyor." diye yakındıklarını çok demişti bana. E tabii aile bu kafada olunca, analitik olarak gelişmiş ama zevk ve duygu olarak bir baltaya sap olamayacak bireyler yetişiyor.

O nedenle, müzik eğitimi ve müzik kulağı hakkında dedikleriniz gerçekten çok doğru. Bunun analitik eğitim ile alakası yok, bu başka bir beceri. Ben gitar ve bağlama çalan biriyim, akorların, tellere dokunmanın melodideki duyguyu nasıl değiştirebileceğini çok iyi bilirim. Ki, bizim kültürümüz de bu yönden zengin. Birçok makam var.

Birçok makamı da o hocam sayesinde canlı dinleme fırsatı bulmuştum mesela. İnsan orada görüyor, aynı şarkının farklı makamlar ile nasıl bir hale bürünebileceğini. Batı müziği de böyle bir noktada.

İnsanlarda bazı zevklerin ve eğitimin küçük yaştan verilmesi gerekiyor. Özellikle göz ve kulak, bu iki organın sağlıklı değerlendirmeler yapabilmeleri için küçüklükten itibaren doğru kaynaklarla beslenmeleri gerekiyor. Zira iş işten geçince bu organlar, dolayısıyla beynin o bölümleri de kendini kapatıyor artık. Hem aileler hem de sistem, çocuklara birer akademik yarış atı gibi bakıyor. Taa anaokulundan üniversite son sınıfa kadar böyle bu durum.

Kendi topraklarında doğmuş zevkleri bilmiyor mesela şimdiki nesiller, neden bilmediği değil tartışma konusu, bilmiyor mu, bilmiyor. Bu büyük bir kayıp.

Bunun ne zaman farkına varacağız bilmiyorum. Ancak umarım farkına vardığımızda geç olmaz. Bir insanı "insanlık" açısından diğerlerinden ayıran, bana göre bu ve bunun gibi zevkler, duygular.

Bunlar yoksa, o kişinin ne kendisine, ne de toplumuna faydası olur.
Aynen öyle, ben de enstrümansız müzik sevmem. Eskiden ne güzel gitar soloları vardı her müzikte ve bu müzikler belki yaşlandı ama eskimedi. Michael Jackson'ın Beat It parçasındaki Eddie Van Halen'ın solosu hala ben benden alıyor, etkisini yitirmedi. Kim 2010'da çıkmış bir trap şarkısını hala dinliyor peki?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı