Custom ROM General Mobile GM 22 Pro'ya custom ROM kurulabilir mi?

TRali53

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Telefonuma güncelleme gelmediği için ve garantisi de bittiği için, sürüm yükseltmek istiyorum. Ancak telefona uygun bir ROM bulamadım, varsa bile memnun kalmazsam stok ROM’a dönme ihtimalim var mı? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Yanlış hatırlamıyorsam o telefonun GSI desteği mevcuttu, GSI romlara port gerekmez A-only veya A/B durumunuza göre GSI imajınızı indirmeniz gerekli sadece ve kernel sürümünüzde yeterliyse sorunsuzca çalışması gerek istediğiniz GSI Rom'u (kontrol edin sorumluluk almıyorum). Özel olarak portlanan bir ROM bilgim dahilinde mevcut değil.

Yanlış hatırlamıyorsam o telefonun GSI desteği mevcuttu, GSI romlara port gerekmez A-only veya A/B durumunuza göre GSI imajınızı indirmeniz gerekli sadece ve kernel sürümünüzde yeterliyse sorunsuzca çalışması gerek istediğiniz GSI Rom'u (kontrol edin sorumluluk almıyorum). Özel olarak portlanan bir ROM bilgim dahilinde mevcut değil.
Hocam kavramların meali gelirmi

Hocam kavramların meali gelirmi
Yani hile yapacağım biraz, yapay zeka:
Tabii! Bu metni teknik bilgisi olmayan biri için daha sade ve anlaşılır bir hale getireyim:

---

"Eğer yanlış hatırlamıyorsam, bu telefon GSI desteği sunuyor. Bu da şu anlama geliyor: Telefona özel bir ROM'u sıfırdan uyarlamaya (port etmeye) gerek yok. Yapmanız gereken sadece:

1. Telefonunuzun GSI türünü öğrenmek (A-only mi yoksa A/B mi olduğunu anlamak),
2. Buna uygun olan bir GSI ROM imajı indirip yüklemek.

Eğer telefonunuzun çekirdek (kernel) sürümü de uyumluysa, bu ROM sorunsuz şekilde çalışmalı. Ama dikkat: Yükleyeceğiniz GSI ROM'u kendiniz kontrol etmelisiniz. Her ROM her telefonda çalışmayabilir ve oluşabilecek sorunlardan ben sorumlu değilim.

Şu an bu telefon için özel olarak hazırlanmış bir (port edilmiş) ROM bilgim yok."

---

Harika soru! Basitçe açıklayayım:

### 📱 GSI ROM Nedir?

GSI, "Generic System Image" yani Genel Sistem İmajı demektir. Bu, Google tarafından hazırlanmış ve Android'in saf (stock) haline çok yakın olan bir Android sistemidir.

---

### GSI ROM'u özel yapan nedir?

• Cihaza özel değildir. Yani belirli bir telefona göre yapılmaz, bunun yerine Android destekleyen birçok cihazda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Android 8.1 (Oreo) ve sonrasında çıkan cihazlar, eğer Project Treble desteği varsa, GSI ROM'ları yükleyebilir.

---

### Neden kullanılır?

• Telefon üreticisinin sunduğu arayüzlerden sıkılanlar için daha sade, hızlı bir Android deneyimi sunar.
  • Güncel Android sürümlerini erken denemek isteyenler için idealdir.
  • ROM geliştiricileri için test amaçlı kullanımı kolaydır.

---

### Ama her cihazda çalışır mı?

Her ne kadar GSI "genel" olsa da, bazı şartlar gerekir:

• Cihazın bootloader'ı kilitsiz olmalı.
  • Project Treble desteği olmalı.
  • Doğru GSI türü (A-only veya A/B) seçilmeli.
  • Cihazın çekirdek (kernel) sürümü GSI ile uyumlu olmalı.

---

Birde kendim araştırırken buldum (https://gsmturkey.net/threads/general-mobile-gm-9-pro-pixel-gsi.14588/) (eğer forum moderasyonu farklı foruma yönlendirmek yasak diyorlarsa kaldırsınlar tam emin değilim bu kural var mıydı bu forumda ama böyle bir bağlantı da mevcut).

Yani hile yapacağım biraz, yapay zeka:
Tabii! Bu metni teknik bilgisi olmayan biri için daha sade ve anlaşılır bir hale getireyim:

---

"Eğer yanlış hatırlamıyorsam, bu telefon GSI desteği sunuyor. Bu da şu anlama geliyor: Telefona özel bir ROM'u sıfırdan uyarlamaya (port etmeye) gerek yok. Yapmanız gereken sadece:

1. Telefonunuzun GSI türünü öğrenmek (A-only mi yoksa A/B mi olduğunu anlamak),
2. Buna uygun olan bir GSI ROM imajı indirip yüklemek.

Eğer telefonunuzun çekirdek (kernel) sürümü de uyumluysa, bu ROM sorunsuz şekilde çalışmalı. Ama dikkat: Yükleyeceğiniz GSI ROM'u kendiniz kontrol etmelisiniz. Her ROM her telefonda çalışmayabilir ve oluşabilecek sorunlardan ben sorumlu değilim.

Şu an bu telefon için özel olarak hazırlanmış bir (port edilmiş) ROM bilgim yok."

---

Harika soru! Basitçe açıklayayım:

### 📱 GSI ROM Nedir?

GSI, "Generic System Image" yani Genel Sistem İmajı demektir. Bu, Google tarafından hazırlanmış ve Android'in saf (stock) haline çok yakın olan bir Android sistemidir.

---

### GSI ROM'u özel yapan nedir?

• Cihaza özel değildir. Yani belirli bir telefona göre yapılmaz, bunun yerine Android destekleyen birçok cihazda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Android 8.1 (Oreo) ve sonrasında çıkan cihazlar, eğer Project Treble desteği varsa, GSI ROM'ları yükleyebilir.

---

### Neden kullanılır?

• Telefon üreticisinin sunduğu arayüzlerden sıkılanlar için daha sade, hızlı bir Android deneyimi sunar.
  • Güncel Android sürümlerini erken denemek isteyenler için idealdir.
  • ROM geliştiricileri için test amaçlı kullanımı kolaydır.

---

### Ama her cihazda çalışır mı?

Her ne kadar GSI "genel" olsa da, bazı şartlar gerekir:

• Cihazın bootloader'ı kilitsiz olmalı.
  • Project Treble desteği olmalı.
  • Doğru GSI türü (A-only veya A/B) seçilmeli.
  • Cihazın çekirdek (kernel) sürümü GSI ile uyumlu olmalı.

---

Birde kendim araştırırken buldum (https://gsmturkey.net/threads/general-mobile-gm-9-pro-pixel-gsi.14588/) (eğer forum moderasyonu farklı foruma yönlendirmek yasak diyorlarsa kaldırsınlar tam emin değilim bu kural var mıydı bu forumda ama böyle bir bağlantı da mevcut).
Reis o bağlantının olduğu siteden stock romu buldum yukarıda dediklerinizi yaparken hata olursa geri eski haline döner mi?

Reis o bağlantının olduğu siteden stock romu buldum yukarıda dediklerinizi yaparken hata olursa geri eski haline döner mi?
Evet döndürürsünüz ancak Soft Brick veya Hard Brick olması şartıyla farklı şekillerle, Hard Brick'e dönmediği sürece cihaz çok büyük bir risk taşımaz ancak kendi riskinizi kendiniz alın, aşama olarak ROM'u kuracağınız sitenin adımlarını takip edin.

Bu stok rommuş

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250415-234805.png
    Screenshot_20250415-234805.png
    33,9 KB · Görüntüleme: 46
Zaten cihaz üzerinde kurulu gelen ROM, sayfada bir başkası aynı model için farklı konuda anlatmış:

İstediğin ROM'un istediğin versiyonunun GSI dosyasını bulman gerek. Telefonun A-Only mi yoksa A/B mi bunu öğrenmek için Treble Info adlı uygulamayı indirmen gerek. Orada yazıyor. Kernel sürümünü telefonunun ayarlarından görebilirsin. İnternette araştır bulursun zaten. Hatırlamıyorum ve bakamıyorum da telefonum alt katta şuan. Yükleme kısmından GSI imajını seçtikten sonra System Image olarak flaşlaman gerek. Basit bir GSI flaşlama videosundan görebilirsin. GSI flaşlama videosu yerine custom ported ROM kurulum videolarını izlediysen anlamaman çok normal. Detay veremediğim için özür dilerim.
Sayfa üzerinden yardımcı olacak tutorial'ları attım.

Zaten cihaz üzerinde kurulu gelen ROM, sayfada bir başkası aynı model için farklı konuda anlatmış:

Sayfa üzerinden yardımcı olacak tutorial'ları attım.
Generic System Image (GSI) list hocam buradan hangisini tercih etmeliyim? Beta sürümler istemiyorum

Technopat Haberler

Geri
Yukarı