Gerekli şartlar oluştuğunda tüm insanlar kötü mü?

Kotuluk nedir sorusunu ortaokulda sorsaydik Lorenz egrisinde ilk 3'te idik.
Ben kotuluk nedir sorusuna ortaokul cocuklari soruyor demedim, tum insanlar kotu mu sorusuna ortaokul cocuklari soruyor dedim. Ortaokul cocuklari zaten kotulugun tanimini biliyormus gibi davranip tum insanlar uzerine soruyor.

Üstteki bir kaç mesajda da işaret edildiği üzere, kötülük veya iyilik net şekilde tanımlanmamışken; hangi insan, neye göre kötü? Veya iyi?

Üstteki birkaç mesajda da işaret edildiği üzere, kötülük veya iyilik net şekilde tanımlanmamışken; hangi insan, neye göre kötü? Veya iyi?

Ama bazen insan kendisinin bile kötü gelen davranışları gerekli şartlar oluştuğunda yapabiliyor.

@PowerXitinia insanın kendisine kötü gelen davranışları yapması da iyi ve kötü arasındaki ayrımın ciddiyetini tam olarak kavrayamamaktan ileri gelebilir. Kötü, uygulandığı vakit; hangi niyette olunursa olunsun, sonucun iyiye çıkmayacağı aşikardır. Bu ayrımın farkında olan ve buna göre hayatını inşa eden insan sayısı belki az olabilir ama "her insan, şartlar oluştuğunda kötülüğü seçer" diyebilmek de mümkün değildir. İyilik uğruna, kendini feda edebilen insanlar da mevcuttur.

Bu arada iyi ve kötü, bireysel kazanç üzerinden değerlendirilmekteyse; tüm bunların zaten bir önemi yoktur.

Fikrimce etik ve ahlak diye bir şey yoktur bizim yaptığımız sadece izah etmekten ibarettir.

Merak ettiğim sorulardan biridir, sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Kötülükten kastın nedir? Bencillik mi? Tüm insanlar kötü olmaz. Bir insanın gerçek yüzü zor zamanlarda ortaya çıkar.

Ama şöyle söyleyeyim. Bir kimse kendi çocuğunu hayatta tutmak için, başka çocuklara bile zarar verebilir. Yani kısaca demek istediğim şartların ne olduğuna çok bağlı.

Başka bir örnek için konuşursak bir çocuk aç kalmasın diye, kişi kendi aç kalmayı da tercih edebilir.

Tamamen kişiye, şartlara vs. bağlı.

O zayıflık düşük maddiyat veya düşük özgüvenden kaynaklı olan zayıflık değil. Daha çok cahillik, zekası olsa bile aklı olmaması, sevgi ve saygı göstermekte zorlanmak.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…