Samanyolu galaksisinin isminin nereden geldigini bilmiyorum. Yani ona neden "samanyolu" denildigini.
Ancak Ingilizce'si "Milky Way" , yildizlarin sut damlaciklarina benzemesinden ileri geliyor.
Ayrica Galaxy kelimesinin de ozundeki galax , sut demek.
Laktoz intoleransi ifadesindeki "lax" , galaxy 'deki "lax" ile ayni sey. Sut tanesi ve sutler kumesi gibi bir sey anlamina geliyor.
Dusununce sacma ama, antik caglarda verilen isimlendirmeler ve dilimize yapismis. Anlamini bilmesen galaksi kelimesinin karizma oldugunu bile dusunebilirsin : )
Ek olarak Andromeda galaksisi gozle gorulebilir, ama onu herkes yildiz zannetmistir.
Cok mesaj attim ama Andromeda yazinca aklima gelen baska bir bilgiyi paylasayim.
Matematikci Borel'in , 1 / 10 uzeri 50 ihtimalden dusuk olan olaylarin gerceklesmesinin pratikte cok zor oldugu iddiasi; yuzeysel matematik bilen kimi dindarlarin cok kullandigi bir arguman olmustur.
Hatta bizim "her seyi bilen felsefeci" hocamiz Caner Taslaman'in da kitaplarinin birinde gecer, bir olayin gerceklesme ihtimali 1 / 10^50 den kucukse, o olay gerceklesmez seklinde. Bunu takiben klasik aminoasit - protein ihtimalini bakkal hesabiyla bulup "evrim matematiksel olarak imkansiz" demeye getirirler lafi. Lisans seviyesinde dahi matematik, biyoloji, fizik egitimi almadan evrim, kuantum ve astronomi uzerine kitaplar yazmaya kalkinca boyle hatalar yapmaktan kacinamiyor tabi insan.
Ciplak gozle gorulebilen Andromeda galaksisindeki milyonlarca yildizdan birinin icerisindeki sayilamayacak kadar fazla olan fotondan birinin yildizin icinden cikip da Dunya'dan Andromeda'ya bakan bir insanin retinasina dusme ihtimali 1/ 10^50 den cok cok daha kucuktur. Ancak surekli, her an gerceklesmektedir milyonlarca yildir.
Borel'in kastettigi sey, "yerde nal izi gorurseniz bunun ata ait oldugunu varsayin, zebraya degil" anlamina gelmektedir. Yoksa evrende 1/ 10^50 den kucuk sayilarin tamamini sifira esitleyen bir matematik kurali yoktur. Bir olayin gerceklesmesi, yalnizca ihtimale bagli degildir : )
Buradan "abicim X farkli aminoasit varsa Y aminoasitli protein 1/ X uzeri Y ihtimal olusur bu da imkansiz gibi bisiy" diye bakkal hesabi evrim reddetmeye calisan cahillerin pesinden gitmeyin seklinde uyari duseyim : )