Gigabyte A320M-S2H CPU Çarpanı XMP Değiştirme

x_amd_user

Kilopat
Ryzen3 1200 AF modeli ile kullanmak üzere başlıkta yazılı anakartı almayı düşünüyorum. Tamamen ekonomik bir bilgisayar olacağı için B450 çipine fazladan para vermek istemiyorum.

Her yerde (ve elbette kendi sitesinde de) A320 çipsetiyle overclock yapılamadığı yazılıyor ve söyleniyor.
Merak ettiğim şu ki, bu anakartın BIOS menüsünde CPU çarpan değerini değiştirmek mümkün değil mi?
Bellekler için XMP aktif etmek mümkün değil mi?

Anakartta bu özellikler mevcutsa ve aktif edilebiliyorsa, "overclock yapılamaz" denmesinin sebebi ne?
"Oc yapılamaz" derken bahsedilen şey bunlar değil de voltaj hız vs. elle girilen ince ayarlardan mı bahsediyoruz?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Biraz karmaşık bir işlem. 100 lira daha vermenizi öneririm.
Ryzen serisi bir işlemciye A320 ile OC yapmak kağıt üzerinde imkansız.

İşlemciye ayar yapamazsın. RAM için yapabilirsin. XMP açabilirsin. CPU OC yapılmıyor.
Kastettiğim ince ayarlar değil.
BIOS menüsünde işlemci için CPU çarpanını değiştirme seçeneği ve bellekler için XMP seçeneğinin bulunup bulunmadığını merak ediyorum.

A320 Chipset ile Athlon işlemciye OC yapabilirsiniz fakat Ryzen için olmaz. RAM içinse XMP açabilirsiniz. İşlemci için ise AMD sistemlerde CPB ayarı olur. Bunu kullanabilirsiniz. Başka türlü CPU için elle ayar olmaz.

XMP var, anladım.

İşlemci kısmındaki sorumu daha açık sorayım.
Örneğin R3 1200 baz hızı 3,1 Ghz. Çarpan değeri 31X.
Şu an kullandığım B450 anakartta bu 31X değerini CPU Clock Ratio kısmından 34X, 35x vs. yapabiliyorum.
A320 anakartta bu seçenek yok mu?

Bakınız şu videoda, Gigabyte A320M-S2H anakartın BIOS menüsünde hem CPU Ratio ayar kısmı var, hem de XMP değiştirme seçeneği.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Normalde yok. Belki modlu BIOS falan atmış olabilirler.

Normalde yok. Belki modlu BIOS falan atmış olabilirler.
Teşekkür ederim, merak ettiğim buydu.

Fakat videodaki bIOS versiyonuna baktığımızda f52a sürümü olduğu görülüyor.
Gigabyte bu sürümü destek sayfasında f52 isminde yayınlanmış.
Sonundaki "a" eklentisi, sürüm yeni çıktığında beta olduğunu göstermek için üretici tarafından kısa süreli konuluyormuş ve devamında da eki kaldırılarak sürüm resmi halde yürürlüğe giriyormuş.

Yani BIOS modlu değil, üretici yayını.
Gigabyte A320M-H ve S2H'da yapanlar var forumda da yapan bir arkadaş vardı işlemciye.

Kafamı karıştıran burası işte.
Birinin yapıp diğerinin yapamaması ne demek?
BIOS menüsünde "CPU Clock Ratio" seçeneği aynı marka model kartın kimisinde var kimisinde yok mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
A320M-H modeli var REV 2.0 veya 3.0 bende de vardı sanırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…